Muz serası orta boy bir fabrikadır

Yıllar önce Aksu bölgesinde ilk muzu üreten Hacı Berk, şimdi tecrübeleri ile bölgede ki üreticilere tercüman oluyor. 70 yıllık ata- dede mesleği muz üretimine, Aksu’nun Kurşunlu Mahallesinde satın aldığı 500 metre kare alanda başlayan Hacı Berk, şimdi 30 bin metre kare alanda en doğal muzu üretiyor. Üretmekle de kalmıyor, bu işi yapacak kişilere öncülük ediyor. Bu hafta Kurşunlu mahallesinde Aksu’nun ilk muz üreticisi Hacı Berk ile muz üretimi hakkında bilgi almak için söyleşi gerçekleştirdik. Aksu’da muz üretimine nasıl başladığını anlattı.

23 Haziran 2020 Salı 12:51
Muz serası orta boy bir fabrikadır

Bölgede ilk muzu biz ürettik

Bizim aile olarak ana mesleğimiz muz. Bizlere bu yörede muz olmaz dediler. Biz biraz çekimser kaldık. Muz benim ata-dede mesleğim. 70 yıldır ailem muz üretiyor. Serada nemlendirme ısıtma ve soğutma sistemlerini kurarak, 7 yıl önce 500 metre kare ile başladık muz üretmeye. Şu anda 30 Bin metre kare ile devam ediyoruz.

 Aksu bölgesinde ilk muzu biz ürettik. Bölgede üretici domates, biber üretmeye alışmış, olmayan bir ürünü vatandaşa ektiremezsin. Serada üretimden para kazanması lazım. Emin olmadığı işe girmek istemiyor çiftçi. Şu an Kurşunlu Mahallesinde 500 dönüm muz serası var.

Muz serası orta boy bir fabrikadır

İki tür muz türü var. Biri ‘bodur’ çeşidi, biri ‘azman’ çeşidi. Biri 4 mt yüksekliği serada büyüyor, diğeri 6 metre yükseklikte. Muz serası yaptırmak isteyenlere, söylemeyi geçtim yalvarıyorum adeta. 4 metre değil, 6 metre yaptırın diyoruz. Çünkü masraflar aynı; gübrelemesi, ilaçlaması, damlaması ve zemin toprağı. Masrafları aynı olmasına rağmen bodur çeşidi 6 ton veriyor, azman çeşidi 9 ton veriyor. Arada 3 ton fark oluşuyor. Bu bir kayıptır.

Serayı vatandaş burada yaptırırken geçimini devam ettirmek için yaptırıyordu. Ama biz o düşüncede değiliz. Bu üretimi bir fabrika olarak görüyoruz. Burası bir üretim tesisi. Bugün 10 dönüm serada 90 ton ile 100 ton arası ürün elde ediliyor. Bir aile  bir yılda bu kadar muz mahsulü alıyorsa bu bir orta boy fabrikadır.

 Muz bahçelerimizin yüzde 98’i organik

Yeni sera yapımında seralar yaptırılırken bilinçlendirilerek yüksek yapılması gerekiyor. Muz bahçelerimizin yüzde 98’i organik, biz zarar verecek haşereyi görmediğimiz sürece ilaçlama yapmıyoruz. Geçen yıl 8 defa ilaç attım, bu yıl iki defa attım. Seneye hiç atmam diye düşünüyorum.

Muz serasında çalışan istihdamı da çok fazla değil. Nereden işçi bulurum derdi yok. 10 dönümde bir kişinin çalışması yeterli. Biz aile olarak 30 dönüm seramızda çalışıyoruz.

Biz yurt dışına muz satalım

Muz seralarının artması kimsenin gözünü korkutmasın. Çok üretim olacak elimizde kalacak endişesi oluşmasın. Çünkü biz şu an bile yurt içine yetişemiyoruz. Ülkemizde 10 yıl daha muz yetiştirecek sera kurulması lazım. Her yerde muz serası yapılsın. Biz yurt dışına muz satalım.

Düşünün dışarıdan bir geminin getirdiği muz bir Anamur’un ürettiği muz kadardır. Öyle düşünün. Yurt dışından gelen muza çok fazla döviz ödeniyor. Tarım ilçe müdürlüğümüzün destekleri ile doğru noktalara seralar başarılı oluruz.

Türkiye dünyanın cenneti, ülkemizin cenneti de Antalya. Bu topraklarımızı nasıl değerlendiririz bunun derdindeyiz.

Sera yapacak kişilere bilgilerimi aktarıyorum

Elimden geldiğince muz serası yapacak yada yapan insanlara tecrübelerimi aktarıyorum. İnsanlar toprak sahibi oluyor ama bilgi konusunda geride kalıyorlar. Yeter ki kaliteli ürün üretilsin. Bölgenin ilk muz üreticisi olarak, yeni üretime başlayan üreticilerden bildiklerimi hiç sakınmadım.

Muz uzun vadeli bir yatırım

Muz üreticileri bir yıllık olarak muza başlamasınlar, uzun vadeli düşünmeleri lazım. Muzu ektiği vakit bir yıl sonra cebine para gireceğini bilmesi lazım.

En kaliteli ve üreticiye en çabuk ulaşan muz yerli muz

Hem görsel hem de tat olarak biz dünyada birinciliği yakalayabiliriz. Şu an yurt dışına gönderemiyoruz ama en kaliteli muz bizim muzumuz. Biz muzu hasat ediyoruz, 4-5 gün sonra tüketicinin sofrasında. Ülkenin neresinde olursa olsun. Güney Amerika’dan gelen muz, üç ayda mutfağımıza giriyor. Nasıl bir ilaçlamayla o kadar zaman kalıyor bilmiyoruz. Bizim muzumuzda hiç ilaç yok.  Tamamen doğal.

Son Güncelleme: 23.06.2020 13:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ali deliorman 2020-07-17 01:32:13

bu kişiye nasıl ulaşabilirim ?