Geçtiğimiz günlere Ankara Kuşu adlı twitter kullanıcısı, sosyal medya hesabında, “Halil Bey Aksu’da kuş uçmayan kervan geçemeyen yere imar verip, 300 bin civarında konut yapılmasının önün açmışsınız. Ama alt yapı falan yokmuş. Hatta bir 10 daha olmayacakmış. Neden böyle bir şey yaptınız ki? Mutlaka bir nedeni olmalı diye düşünüyorum? Şeklinde bir paylaşımda bulunmuş.

Yani bahsettiği yer, nerdeyse 30 yıla yakın bir süredir kangren olmuş, bir türlü sorunu çözülemeyen ve bu çözülemeyen sorundan dolayı hem belediyenin üzerinde kambur olan, aynı zamanda 2019 yılına kadar bir çivi bile çakılamayan Altıntaş bölgesi.

Bilindiği üzere 2019 yılında gerçekleşen yerel seçimler öncesi, zorlu bir süreçle o bölgenin sorunu çözüldü. Çözülürken de Aksu Belediyesi birçok bedel ödemek zorunda kaldı.

Merkezi hükümet ile o dönemin AK Parti Belediyesi olan Büyükşehir Belediyesi’nin desteğini alarak, uzun mesailer sarf edildi. Bölge Kentsel Dönüşüm Kapsamına alındı. Bundan dolayı Aksu Belediyesi yerel belediyeye ait olan, o bölgenin imar iskan yetkisini yasa gereği Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne geçici olarak devretmek zorunda kaldı. Gelinen süreçte 2019 yerel seçimleri öncesi bölgenin kangren olmuş sorunu çözüldü. Böylelikle Aksu Belediyesi hem büyük bir borç batağından kurtulmuş oldu, hem de bir çivi bile çakılamayan bölge imara açıldı. Bu gelişmeden dolayı bölgenin rantı birden bire artarken, imar iskandan kaynaklı olarak o bölgeden gelecek tüm gelirlerde Büyükşehir’in oldu. Aynı zamanda yetkide Büyükşehir Belediyesi’nin oldu. 

Bu sürecin üzerinden nerdeyse 5 yıl geçti, o günden bugüne mantar gibi binalar yükseliyor. Bölgedeki inşaatlar bittiği taktirde Aksu’nun mevcut nüfusuna yaklaşık olarak 150 bin nüfusun ekleneceği de ifade ediliyor.

Detaylar bu kadar açıkken, twitter kullanıcısı Ankara Kuşu’nun ifade ettiği gibi o bölgenin bir alt yapı sorunu mevcut. Ama bu sorunun sorumlusu Aksu Belediyesi değil. Demin de ifade ettiğim gibi Kentsel Dönüşümden kaynaklı olarak yetki Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde.

İmar İskândan dolayı Antalya Büyükşehir’in kasasına nerdeyse 5 milyar TL para girmiş. Bu gelirin yarısını bile o bölgenin hizmetine vermiş olsa, kimse alt yapı sorunundan bahsetmeyecek. Demek ki bir hizmet eksikliği var. Ama bu eksiklik Antalya CHP’li Büyükşehir Belediyesi’nin eksikliği. Kaldı ki bu olmasa bile, yani Kentsel Dönüşümden kaynaklı olarak yetki devri yapılmamış olsa dahi, Bütünşehir Yasasından kaynaklı, Büyükşehir sınırlarında yer alan bütün yerlerin alt yapısından Büyükşehir Belediyesi sorumlu. Bunu ben söylemiyorum, yasa gereği bunun olması gerekiyor. Ama ortada bir gerçekte var, o da bu bölgeden 4 yıl içerisinde Büyükşehir Belediyesi’nin kasasına 5 milyar TL para girmiş olması.

Gerçekler bu kadar ortadayken, Ankara Kuşu’nun paylaşımının altına, Aksu’da muhalefet partisinin tek Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi olan İYİ Partili Ramazan Özen’de, “Kendileri imar yapmaktan daha çok 20 yıllık, yap işlet devret modeli ihalelerde uzmanlık gösteren birisidir. Belediye kültür merkezini bile Türkiye’de örnek olacak yap işlet devret modeline (20 yıllık birilerine vermek üzere)  uygun hale getiren uzman belediye başkanıdır” şeklinde yorum yapmış.

Bu yorumu hayretler içeresinde okudum. Çünkü Ankara Kuşu’nun eksik bilgiden kaynaklı olarak yaptığı paylaşımda, anlatmak istediği şeyle, İYİ Partili Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ramazan Özen’in verdiği cevabın elle tutulur yanı yok. İkisi ayrı konu. Muhalefet olmandan dolayı mevcut yönetimi eleştirme hakkı her zaman var. Ama Ankara Kuşu’nun bahsettiği bölge Altıntaş. Burada gelinen süreci herkesin bildiği gibi, İYİ Partili Özen’inde gayet iyi bildiğinden eminim. Kaldı ki yanlış her yerde yanlıştır. Orta da Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet getirmekle yükümlü olduğu bir alan mevcut, ama hizmet getirilmiyor. Yanlış bilgiden kaynaklı olarak "Ankara Kuşu" bir yorum yapmış, bunu yolu suç bastırırcasına başka konuyu cevap niteliğindeymiş gibi ifade etmek değil. Amaç kentin menfaatiyse herkes bu konuda samimi olarak elini taşın altına koymalı. Aksi halde muhalefet olma adına söylenecek hiçbir sözün hükmü olmaz ve inandırıcılığı olmaz. Bundan dolayıdır ki söyleyeceğim bir cümle var. O da, “O Ankara’nın Kuşu, ya sen”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.