Haber Merkezi-
Hazırlık süreci başlatıldı
Uzmanlar, 2025 yılında özellikle Akdeniz, Ege, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ciddi kuraklık risklerinin yaşanabileceğine dikkat çekti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık analiz raporlarında bu bölgeler için ‘şiddetli kuraklık’ uyarıları bulunuyor. Yine uzmanlar, 2025 yılına dair yapılan analizlerde yağışlarda düşüş yaşandığını ve sıcaklıkların arttığını, bunun da meteorolojik kuraklık olaylarını tetiklediğini belirtti. Tarım’ın lokomotifi konumunda bulunan Aksu’da, Aksu Çayı Sulama Birliği yaşanması beklenen kuraklık riskine karşı bir dizi önlemler aldığını duyurdu. Yapılan yazılığı açıklama da birliğin, bölgede 12 ay boyunca sürdürülen sulama faaliyetlerinin sorunsuz devam etmesi için yoğun bir hazırlık süreci yürüttüğünü ifade etti.
Alınan önlemler neler?
Birlikten yapılan açıklamaya göre, Aksu sulamasında yer alan ve 1960’lı yıllardan itibaren kısım kısım inşa edilen 4 ana kanal (1. Merhale Sağ Sahil Ana Kanalı, 1. Merhale Sol Sahil Ana Kanalı, 2. Merhale Sağ Sahil Ana Kanalı, 2. Merhale Sol Sahil Ana Kanalı) ile bunlara bağlı yedek ve tersiyer kanalet hatlarında yoğun bakım, onarım ve temizlik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Makineli temizlik çalışmaları kapsamında DSİ ve Birliğe ait 5 iş makinesi ve 4 kamyon ile temizlik çalışmalarının %76’sı tamamlanmış durumda. Elle yapılan kanalet temizliği ve yabancı otla mücadele çalışmalarında ise %67 seviyesine ulaşıldı.
Yeni Sondaj Kuyuları ve Yatırımlar
Karacaören Barajı’ndan su temininde yaşanan güçlükler nedeniyle Kundu ve Karaçallı mahallelerine destek sağlamak amacıyla yeni sondaj kuyularının açılması çalışmaları devam ediyor. Açılacak kuyularla bu mahallelerin sulama suyu ihtiyacının önemli ölçüde karşılanması hedefleniyor.
Öte yandan, Boztepe Mahallesi’nde yer alan Tekke Deresi Takviye Pompalarının yenilenmesi için DSİ 13. Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 30 milyon TL’lik yatırım programa alındı. Bu kapsamda daha verimli ve güçlü pompaların bulunduğu tam teşekküllü bir pompa istasyonu kurulacak.
Sulamada Sıkı Denetim ve Personel Artışı
Sulama şebeke alanındaki su kontrolü ve denetimleri artırmak amacıyla su dağıtım personel sayısı da yükseltildi. Arazide 7 gün 24 saat su kontrolü yapılacak, çiftçilerin karşılaştığı arıza ve sorunlara hızlıca müdahale edilecek. Ayrıca su dağıtım sıralamaları oluşturularak çiftçilerin sulama programına uyması sağlanacak.
Kuraklık Tedbirleri Hayata Geçiriliyor
Karacaören 1 Barajı’nda kullanılabilir su miktarının geçen yıla oranla %70 azaldığı belirtilirken, meteorolojik veriler kuraklık riskinin önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini gösteriyor. Bu kapsamda Aksu Çayı Sulama Birliği tarafından alınan kuraklık tedbirleri şöyle açıklandı:
• Açıkta yetiştirilen tek yıllık ürünlere (bostan, pamuk, mısır, yerfıstığı, sebze vb.) 2025 sulama sezonunda baraj rezervuarındaki su durumuna göre 3 kez sulama suyu verilecektir. Yağışların artması durumunda sulama sayısı artırılabilecektir.
• Salma (vahşi) sulamaya kesinlikle izin verilmeyecek. Bu sulama yöntemini kullanan çiftçilere dekarda Su Kullanım Hizmet Bedelinin %50’si oranında artırımlı İdari Para Cezası uygulanacak. Damlama ve yağmurlama sulama yapan çiftçilere ise hizmet bedelinde indirim yapılacaktır.
• İkinci ürün ekimi yapılmamalıdır. Ekim yapılması durumunda dekarda Su Kullanım Hizmet Bedelinin 2 katı, tekrarı halinde 4 katı İdari Para Cezası kesilecek.
• Şebeke dışında kalan arazilere tesislerden su alınmasına izin verilmeyecek. Kaçak su kullanımı tespit edilen çiftçilere dekarda Su Kullanım Hizmet Bedelinin 3 katı oranında ceza uygulanacak.
Aksu Çayı Sulama Birliği, tüm çiftçilere sulama sezonu boyunca kurallara riayet etmeleri ve suyu tasarruflu kullanmaları çağrısında bulundu.