Aksu’nun yıllardır beklediği adım nihayet atıldı. Güzelyurt, Karaçallı ve Mandırlar mahallelerinin imar ve iskan yetkilerinin Aksu Belediyesi’ne devri için verilen önerge, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine alındı. Şimdi gözler, bu yetki devrinin nihai kararının çıkacağı bütçe komisyonuna çevrildi.

Malumunuz, 2019 yılı öncesinde Çalkaya bölgesi adeta bir hukuki muamma haline gelmişti. Mülkiyet sorunları nedeniyle yıllarca yatırım alamayan, altyapı hizmetlerinde geri kalan bu mahalleler için özel bir yasa çıkarılmış; bölge kentsel dönüşüm alanı ilan edilmişti. Bu süreçte, imar ve iskan yetkisi geçici süreyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmiş, çözüm süreci ise dönemin hükümetiyle yerel yönetimler arasında yürütülmüştü.

Sorun çözüldü çözülmesine ancak iş yetkinin iadesine geldiğinde süreç tıkandı. 2019 yerel seçimleriyle birlikte Büyükşehir’de yönetim değişince, yetki devri bir türlü gerçekleşmedi. O dönemki Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in tüm talepleri yanıtsız kaldı. Şahin’in ardından göreve gelen mevcut başkan İsa Yıldırım da aynı mücadeleyi sürdürdü; ama uzun süre sonuç alınamadı.

Ta ki geçtiğimiz haftaya kadar.

Başkan Yıldırım’ın CHP’li yöneticilerle yaptığı görüşmeler meyvesini verdi ve Güzelyurt, Mandırlar ve Karaçallı mahallelerinin imar ve iskan yetkilerinin iadesi için siyasi mutabakat sağlandı. Ancak her şey imza ile bitmiyor. Yetki devri ancak Büyükşehir Belediye Meclisi kararıyla mümkün olabiliyor. Dün yapılan meclis oturumunda, Aksu’nun CHP’li meclis üyeleri ve Belediye Başkanı Yıldırım’ın ortak önergesiyle konu resmi olarak gündeme alındı ve bütçe komisyonuna havale edildi.

Komisyon hafta içinde toplanır ve olumlu görüş bildirirse, Cuma günü yapılacak olan ek oturumda konu oylamaya sunulacak. Eğer kabul edilirse, yıllardır süren bu belirsizlik sona erecek ve mahallelerin imar iskan gelirleri yeniden Aksu Belediyesi’ne aktarılmış olacak.

Bu gelişme sadece bir idari yetki devri değil; aynı zamanda Aksu’nun kendi geleceğini yeniden şekillendirme fırsatı. İmar gelirlerinin geri dönüşüyle birlikte bölge yatırımlarla buluşabilecek, yerel yönetim mahallelerde daha etkin hizmet sunabilecek.

Ancak unutulmamalı ki, bu tür sorunların çözümü için siyasi irade kadar, karşılıklı güven ve iyi niyet de şart. Bu bağlamda, uzlaşma zemininin oluşması ve meclis gündemine taşınması önemli bir adım. Şimdi top komisyon üyelerinde. Cuma günü Aksu için yeni bir sayfa açılabilir.

Bekleyip göreceğiz!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.