Yöresel ürünler Antalya'da buluşacak

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB) kurumsal ve sosyal sorumluluk projeleri kapsamında, TOBB, ATSO ve BAGEV'in desteğiyle Yöresel ve Geleneksel Ürünler Fuarı, 19-22 Eylül tarihlerinde Antalya Expo Center'da bu yıl 4'üncü kez düzenlenecek.

11 Eylül 2013 Çarşamba 15:40
Yöresel ürünler Antalya'da buluşacak
Fuarın tanıtım toplantısı Ramada Hotel'de Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, TOBB Başkan Yardımcısı ve ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok, ATB Başkanı Ali Çandır ve destek veren diğer kurum temsilcilerinin katılımıyla yapıldı. 

Bu fuarla Anadolu'nun eşsiz el emeği, göznuru ve damak tadı ürünlerinin 4'üncü kez kez Antalya'da buluşturulacağını belirten ATB Başkanı Ali Çandır, kıyıda köşede kalmış olanların tanınırlığının artırılması, coğrafi işaret ve tescil korumasıyla bu ürünlerin hak ve hukukun korunarak ekonomiye kazandırılması, birlikte hareket etmenin gücünden yararlanma, insanımız ve yabancı misafirlerle Anadolu'muzun yöresel hazineleriyle tanışmasını ana amaç edindiklerini söyledi.

DÜNYADA 50 MİLYAR DOLAR TİCARET HACMİ
Coğrafi işaretin yöresel ürünlerin en önemli koruması olduğunu belirten Ali Çandır, coğrafi işarete konu ürünlerin dünya ticaretinde 50 milyar dolarlık, AB'de yaklaşık 2 bin yöresel ürünün koruma altında ve üreticiler için 20 milyar dolar, perakendeciler içinse 28 milyar dolarlık bir ciro hacminin sözkonusu olduğunu anlattı. Avrupa'da bu alanda 300 bin istihdam ve yüzde 30'unun da ihraç edildiğinden bahseden Çandır, ülkemizin son derece zengin bir yöresel ürün potansiyeli olmasına rağmen tarım, gıda, el sanatları, canlı hayvan, doğal kaynak kökenli 171 coğrafi işaretli, 224 adedi de değerlendirme aşamasında ürün olduğunu açıkladı.

81 İLİN DEĞERLERİ BULUŞACAK
Bu topraklardaki yöresel ürün zenginliğinin dünyanın hiçbir yerinde olmadığını söyleyen Ali Çandır, 10 bin metrekare alanda Anadolu'nun yüzlerce ürününü bir arada ücretsiz görme fırsatı olacağını kaydetti. Çandır, memleket hasreti çekenleri Kayseri mantısından Van kahvaltısına, Buldan bezinden Aydın incirine, Samsun pidesinden Eskişehir lüle taşına, Afyon sucuğundan Adana kebabına, Erzurum oltu taşından Kahramanmaraş dondurmasına, Kumluca domatesinden Alanya dokumasına kadar Türkiye'nin 81 ilinden 300'e yakın firmanın yüzlerce Anadolu'nun eşsiz değerini görmek için fuara katılım çağrısında bulundu.

YERLİ MALI HAFTASI ÇAĞRISI
Türkiye'nin yöresel ürünlerinin Avrupa'da tanıtımı, yaygınlaşması, ekonomiye kazandırılması, coğrafi işareti gibi konularda fuarın önemine değinen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yabancı ürün hayranlığının ülkemiz ekonomisine verdiği zarar ve bunun çözümü noktasındaki önemine de değindi. Palandöken, okullarda çocuklarımızın yöresel ürünlerimizi tanımaları, obezlik sorununa yol açan fast-food tarzı yiyeceklerden uzaklaşmaları için de Milli Eğitim Bakanlığı'na geçmişteki Yerli Malı Haftası etkinliklerinin yeniden düzenlenmesi çağrısında bulundu.

YÖRESEL FARKINDALIK YARATILDI
4'üncüsü düzenlenecek fuarla Türkiye'de yöresel ürünlere yönelik bir farkındalık yaratıldığını anlatan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, esnafı da kurtaracak projelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'deki büyük sermayelerin uluslararası piyasalara açılmak yerine ülke içinde ticari agresif tavır sergilediklerini ve bunların AVM zincirleri olduğunu belirten Budak, AVM'lere geleneksel ürünlere yönelik yaptırım uygulanması ve bu noktada hükümet-yerel yönetimlerin sorumluluğu olduğuna dikkat çekti. 

Son Güncelleme: 11.09.2013 15:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.