Side'de tarih gün yüzüne çıkıyor

Manavgat'taki Side Antik Kenti'ndeki yaz dönemi arkeolojik kazıları başladı. Anadolu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı'nın başkanlığında gerçekleşen kazı çalışmalarında yerli ve yabancı 92 uzman yer alıyor.

02 Ağustos 2013 Cuma 15:34
Side'de tarih gün yüzüne çıkıyor
Kazılara, Anadolu Üniversitesi'nin yanı sıra Almanya ve Avusturya'dan uzmanlarında katıldığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Alanyalı, bu sene antik kentte çalışmaların genelde Doğu Kapısı ve tapınaklar bölgesinde sürdüreceklerini kaydetti.

Side'de gerçekleştirilen kazı çalışmalarda 5 yılı tamamladıklarını vurgulayan Prof. Dr. Alanyalı, bu yeni kazılardan çok çıkarılan eserlerin restorasyon ve konservasyonuna yönelik çalışmalara yoğunlaştırdıklarını anlattı. Bu yıl özellikle en önemli konumuz buradaki tapınaklar alanı ki, artık sadece Side'nin değil, Türkiye'nin bir turizm tanıtma sembolü olan Apollon Tapınağı başta olmak üzere yanındaki Athena Tapınağı ve arkasındaki Bazilika'da çalışmalar devam ediyor. Amacımız bu üç anıtı birlikte daha tanınır bir şekilde ortaya çıkarmak. Tyche Tapınağı da daha belirgin ve daha vurgulayıcı bir şekle getirmek istiyoruz" diye konuştu.

Side'ye yeni bir müze alanı daha kazandırmak istediklerini kaydeden Doç. Dr. Alanyalı, "Onarım dendiği zaman bir tarih söylemek tabii ki mümkün değil, çünkü işe başlandığı zaman anında çıkan sorunların halledilmesi gerektiği için, projede birçok revize olduğu için bazı noktalarda yenileme gerekiyor. Ama özellikle 2 yıl sonra orada bir kapalı mekanları ile sergilemesi olan dijital ve günümüz teknolojisi kullanılarak sergilemelerle Side'ye yeni bir müze alanı kazandırmayı planlıyoruz" dedi.

Apollon ve Athena tapınaklarının 1800 yıllık olduğunu belirten Doç. Dr. Alanyalı, "Bazilika için de 1300 yıllık diyebiliriz. Aşağı yukarı kentin 1800 ve 1300 yıllık eserlerini ayağa kaldırmış olacağız" dedi. 

Son Güncelleme: 02.08.2013 15:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.