Side'de arkeolojik kazılar sürüyor

Antalya'nın Manavgat İlçesi Side Antik Kenti'nde devam eden arkeolojik kazılarda mozaik zemin, Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli buluntular ortaya çıkarıldı.

03 Eylül 2013 Salı 16:24
Side'de arkeolojik kazılar sürüyor
Side Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Feriştah Alanyalı, bu yıl yaptıkları kazı çalışmalarının 3 ayrı bölgede devam ettiğini söyledi. Doç Dr. Feriştah Alanyalı, uzmanlardan oluşan 80 kişilik bir ekiple Side Müzesi'nin yanında, tiyatro ve agora arasındaki sur ve tapınaklar bölgesinde sondaj çalışması yaptıklarını belirtti. Side'de çalışmaların farklı alanlarda yoğunlaştığına işaret eden Doç. Dr. Alanyalı, "Şu an çalışma yapılan yer Side tiyatrosunun ve Side Müzesi'nin hemen yanı başında bir nokta. Bu alan bizim için çok bilinen bir alan değildi. Çok ciddi bir taş sorunumuz var. Öncelikle buradaki taşların büyük tehlike arz etmesi nedeniyle, sura ait duvarların güvenlik altına alınması gerekiyor. Bu duvarları sağlamlaştırmak, koruma altına almak için bir proje başlattık" dedi.

Sondaj kazılarında söz konusu alanda bir meclis binası olabileceği fikrini edindiklerini anlatan Doç. Dr. Alanyalı, "Ne var ki yapmış olduğumuz kazılarda, bu duvarların geç antik çağda yapılmış olduğunu gördük. Dolayısıyla bir odeondan bahsetmenin şimdilik mümkün olamayacağını anladık. Bunun yanında bu büyük merdivenli ve muntazam tabanlı, muhtemelen de tiyatroyla birlikte yapılmış olan yapının, 6'ncı yüzyıl ortalarına gelindiğinde fonksiyonunu tamamen kaybettiğini görüyoruz. Üzerindeki su boruları bunun en açık göstergesi" diye konuştu.

Bu yıl başlayan en önemli projelerden birinin de 'Atisfilipus suru' olduğunu belirten Doç. Dr. Alanyalı, şunları kaydetti:

"Atisfilipus ismini verdiğimiz sur duvarı kenti ikiye bölerken, kentin iki ucundaki deniz surlarını birbirine bağlıyor. Ortada bir savunma hattı oluşturuyor. Bu surla ilgili çalışmalarımız bu yıl başladı. Kısa sürede çok önemli sonuçlar elde ettik. Kesin olmamakla birlikte bu surun, 5'inci yüzyılın üçüncü çeyreğinden sonra yapıldığını tahmin ediyoruz."

2013 yılında tapınaklar bölgesinde önemli bir kazı ve restorasyon çalışmasının yürütüldüğüne dikkati çeken Doç. Dr. Alanyalı, yıkılmaya yüz tutmuş geç antik çağ yapılarını sağlamlaştırmaya çalıştıklarını vurguladı. Side'deki yaz dönemi kazıları 16 Eylül'de sona erecek. 

Son Güncelleme: 03.09.2013 16:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.