Roma dönemine ait lahit bulundu

Antalya'da hafriyat çalışmaları sırasında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen lahit, korumaya alındı.

16 Eylül 2013 Pazartesi 17:29
Roma dönemine ait lahit bulundu
Lahidin taşınması ve müzede sergilenmesi için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararı bekleniyor.

Konyaaltı İlçesi Hurma Mahallesi'nde hafriyat çalışması sırasında bulunan lahidin muşamba ile üzeri örtülürken, etrafı da şeritle çevrilerek korumaya alındı. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de lahidi korumak için bir bekçi görevlendirdi. Geçen hafta yapılan çalışmalar sırasında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen lahidin Antalya Müzesi'nde sergilenmesi için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yapıldı. Üzerindeki kabartmalardan yola çıkılarak milattan sonra 2-3'üncü yüzyıla ait olduğu tahmin edilen lahidin gerekli görülmesi ve izin verilmesi halinde müzede sergileneceği belirtildi.

YEREL SANAT ÜRÜNÜ
Bulunan lahitle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan dün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Lahidin uzunluğu 224, genişliği 115, derinliği ise 72 santimetre. Kireçtaşından yekpare blok bir taşın oyulması ile oluşturulan lahidin uzun yüzünün sol tarafında, stilize çelenk içerisinde başı örtülü ve cepheden verilmiş bir kadın büstü bulunuyor. Orta sahnede sağ eli ile sopa, sol eli ile saban tutan ve önünde bir çift öküz bulunan erkek çiftçi kabartması yer alıyor. Bu yüzün sağ tarafında yine stilize çelenk içerisinde cepheden verilmiş bir erkek büstü bulunuyor. Diğer uzun yüzü ise kabaca tıraşlanarak boş bırakılmış. Lahidin kısa yüzünde üzerinde rozet bulunan birer kalkan ile birer mızrak betimi yer alıyor. Üzerine oturduğu podyumda ve ön yüzün alt bölümünde yer yer kırıklar bulunan ve yerel sanat ürünü olduğu anlaşılan lahit üzerindeki büst şeklinde gösterimden yola çıkılarak milattan sonra 2-3. yüzyılda tarihlendirilmekte." 

Son Güncelleme: 16.09.2013 18:01
Anahtar Kelimeler:
AntalyaLahitRoma Dönemi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.