Plancia Magna Heykelini İstiyor

Aksu’nun gurur abidesi olan Perge antik kentindeki arkeolojik kazılar bu yıl 77’inci yılını doldurmak için gün sayıyor ve bu muhteşem kente başkanlık eden Plancia Magna unutulmanın kahredici yalnızlığını yaşıyor. Aksu’nun bütün kanaat önderlerini, Aksu’ya Plancia Heykeli’ni kazandırmak gibi çok önemli bir görev bekliyor.

04 Nisan 2023 Salı 17:35
Plancia Magna Heykelini İstiyor

İlçemizde kanaat önderi olarak kabul ettiğimiz herkesin ortak görüşü, Aksu’nun bütün değerlerinin bir hamur gibi yoğrulması şeklindedir. Kalkınma projelerinde; meşhur köftemizden Kurşunlu Şelalesi’ne, tarım alanlarımızdan, turistik tesislerimize kadar bütün zenginliklerimizin birlikte değerlendirilmesi istenir yıllardır. İstenir istenmesine de, bunun için pek fazla çaba gösteren de olmaz.

Bu haftaki köşemde, 1800 yıl önce yaşamış Aksulu çok ünlü bir kadını konuk ediyorum. Tarihten bir konuğu burada ağırlamak belki sizlere garip gelecektir, ancak şunu çok iyi bilmeliyiz ki, önünden geçip giderken hayranlıkla seyrettiğimiz Perge antik kentinin birçok zenginliği onun eseriydi. Plancia Magna’ydı o kızın adı, Perge’ye yıllarca Başkanlık yaptı. Tarihin ilk kadın başkanı oldu.

Bu sayfada paylaştığım bir haberi dikkatle okumanızı öneriyorum. Perge’nin gün ışığına çıkarılmış yüzlerce heykelini ve eşsiz mimari eserlerini borçlu olduğumuz Plancia Magna’nın heykeli, dünyanın en büyük turizm organizasyonu olan ITB Berlin’de geçmiş yıllarda sergilendi ve ziyaretçi akınına uğradı. Neden mi? Çünkü onu, dünyanın dört bir köşesinde biliyorlar ve saygı duyuyorlar. “Perge’nin Kızı” olarak bilinen Plancia’nın öyküsünü burada uzun uzadıya anlatmaya niyetli değilim.


Değerli okurlarımızın büyük bir bölümünün onun hakkında bilgi sahibi olduklarına eminim. Bilgi sahibi olmayanlar da, bir tuş uzaklığındaki Google’a başvurabilirler. Ben şunu anlatmaya çalışıyorum: Kültürel konulara her zaman büyük ilgi gösterdiklerini gördüğüm ilçemizin siyasi parti ilçe başkanlarına, AKGİAD’ın değerli Başkanı Ali Yavuz’a ve yönetim kurulu üyelerine sesleniyorum.

Ne dersiniz sevgili arkadaşlar, aslında “Perge’nin Kızı” Plancia için küçük de olsa bir şeyler yapamaz mıyız? Sayın Belediye Başkanımız Halil Şahin Beyefendi, sizlerin de bu öneriye sıcak bakacağınıza eminim… Ben derim ki, Plancia Magna’nın heykelini evine yerleştirmek aslında Aksu’nun görevidir. Siyasi partilerin temsilcileri, bu konuyu Belediye Meclisi’ne getirebilirler. Sponsor işadamları bulunabilir. Ülke çapında bir yarışma açılıp, en mükemmel tasarıma sahip olan heykel seçilebilir. Ve sonunda, en güzel Plancia Magna heykelini Perge’ye giden tarihi yolun başlangıcına dikebiliriz. İşte o zaman, Perge’ye gelecek turistler, bu muhteşem arkeolojik zenginliğin yanında Aksu diye bir kentin olduğunun farkına varırlar. Bizler de, Perge’deki arkeoloji hazinesi ile gururlanmayı, ancak o zaman hak edebiliriz.

Son Güncelleme: 05.04.2023 14:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.