Olimpos'a 3 boyutlu bakış

Antalya'da Olimpos antik kentinin 3 boyutlu ortama taşınması için çalışmalar başladı.

05 Eylül 2013 Perşembe 16:23
Olimpos'a 3 boyutlu bakış
Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek projeyle, Olimpos internet ortamında 3 boyutlu olarak da gezilebilecek. Olimpos kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Yelda Olcay Uçkan, Kumluca'ya bağlı Yazır Köyü'nde yer alan antik kentte bu yılki kazı çalışmalarına 25 kişilik bir ekibin katıldığını, çalışmaların Aralık ayı sonuna kadar süreceğini söyledi.

Prof. Dr. Uçkan, "Anadolu Üniversitesi tarafından 2000 yılında başladığımız kazı çalışmalarında, antik kent içerisinde geçen sene ortaya çıkarılan ana cadde ile onun etrafında yer alan yaşam merkezlerinin restorasyon çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Olimpos antik kentinin farklı bir restorasyon şekli var. Bizim restorasyonumuz bir binayı olduğu gibi farklı malzemeler kullanarak ayağa kaldırmak değil, binayı daha çok algılanabilir bir konuma getirip öyle sunmak. Amacımız restorasyon çalışmaları ile antik çağda o binanın işlevinin ne olduğunu insanlara anlatabilmek" dedi.

Restorasyon çalışmalarının yanı sıra ören yeri çevre çalışmaları, antik kent içerisinde yer alan tabelalarının güncellenerek yenilenmesinin de gündemlerinde olduğunu belirten Prof. Dr. Uçkan, 2014 yılında çıkarılması planlanan 'Olympos' kitabının ön çalışmalarının da yapılacağını söyledi.

3 BOYUTLU OLİMPOS
Anadolu Üniversitesi tarafından gerçekleştirilecek projeyle Olympos antik kentinin 3 boyutlu haritalarının hazırlanacağını anlatan Prof. Dr. Uçkan, bu çizimlerle antik kentteki buluntuların bilgisayar ortamına 3 boyutlu aktarılacağını kaydetti. Prof. Dr. Uçkan, böylece bunun antik kentin giriş kısmında oluşturulacak karşılama merkezinde kullanılabileceğini ya da isteyenlerin internet ortamında Olimpos'u gezebileceğini dile getirdi. 

Son Güncelleme: 05.09.2013 16:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.