2024 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimlere neredeyse 22 aylık bir zaman dilimi var. Bu da 2 yıla yakın bir süreç demek. Siyasette, -24 saatte birçok şey değişebilir- gerçeği ortadayken, 2 yıla yakın bir zaman diliminde nelerin değişebileceğiyle ilgili, birçok soru işaretlerinin oluşması da gayet normal.

Kaldı ki önümüzde bir genel seçim gerçeği var. Burada çıkan sonuç yerel seçimlerin yol haritasını belirleyecek. İttifakların nasıl şekil alacağından tutunda, yeni kurulan partilerin tutumu ve haliyle partilerin alacağı oy oranları, ve buna benzer bir çok soru cevap bulacak. Bu yol haritasının daha ortaya çıkmadığı bir yerde, yapılan her türlü hesap, bir hüsrana neden olabilir. Bu gerçeği geçmişte birkaç kez gündeme getirmiştim. Bu gerçeği 2019 yerel seçimlerinde İYİ Parti cenahından Millet İttifakının Aksu Belediye Başkan Adayı olan ve şimdi de Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevini yürüten Durmuş Ali Arslan’da dile getirdi.

Arslan, kendi kuruluşumuz olan ve sosyal medya üzerinden yayın yapan Güneyhaberci TV’nin Özgür Masa Programına, Cuma günü konuk oldu. Bir saat süren ve oldukça keyifli geçen programda, kendisine birçok soru yönelttim. Kendisi sorulara içtenlikle cevap verdi. Detayları hem gazetemizin manşet haberinde, hem de Güneyhaberci TV Youtube kanalı ile Güneyhaberci Facebook sayfalarında görebilirsiniz.

Ancak ince bir ayrıntıyı buradan sizle paylaşmak isterim. O da İYİ Parti Aksu Teşkilatı ve parti tabanının merak ettiği, “tekrar aday olacak mısınız?” sorusuna verdiği yanıt.

Bu soruya direk olarak, böyle bir düşüncede olan biri, şimdiden siyaset ceketini yanlış yerden düğmelemeyle başlarla cevap verdi.

Önümüzde bir Genel Seçim sürecinin olduğuna değinen Arslan, “Bu genel seçim takviminde partilerin vermesi gereken bir iktidar mücadelesi var. Ardından ondan bir yıl sonra yerel seçim yapılacak. Şimdi ilk olarak ittifak olacak mı, yoksa olmayacak mı bilmiyoruz. Diyelim ki ittifak oldu, geçtiğimiz dönem burada İYİ Parti ittifakı Cumhuriyet Halk Partisi’nden daha fazla oy aldığı için adayı İYİ Parti çıkardı. Bilmiyoruz bir sonraki seçimde, bu ittifaka bir üçüncü parti katılıp ikisinden daha fazla oy alır ve adayı onlar çıkarır. Şimdi bir diğer şey ise şu; adayların belirlenmesi belirli bir disiplin içerisinde oluyor, yani. Öyle benim şununla aram iyi gibi bir mantık çok yanlış. Partilerin aday belirleme kriterleri var. Duruşuna, mevzuat bilgine, kriz yönetimindeki yeteneğine, sosyal yaşantına ve bunun gibi birçok şeye bakılıyor. Ama biz şu an buna bakılabilecek bir noktada değiliz” şeklinde özetlerken, önemli olan iki detaya da dikkat çekti.

O da ittifakların durumu ile partilerin alacağı oy oranı.

Bu da gösteriyor ki, genel seçimler sonuçlanmayana kadar yerel seçimlerle ilgili söylenecek her türlü söz ve atılacak her türlü adım havada kalacak.

Hatırlarsanız, 2019 yerel seçimlerinde CHP Aksu ile ilgili önceden bir adaylık açıklamasında bulunmuştu. İsa Yıldırım’ı Aksu adayı olarak kamuoyuna lanse etmişti. Ama bu açıklamadan kısa bir süre sonra geri adım atmak zorunda kalmıştı. Çünkü o süreçte ittifak masasında bir çok hesap yapılmış, genel seçimlerde alınan oy oranları masaya yatırılmış ve bundan dolayı CHP geri adım atmış, o masa da İYİ Parti’den Millet İttifakının adayı Durmuş Ali Arslan aday çıkmıştı.

Hatta başka bir gelişme ise Cumhur İttifakının adayının ise Ramazan Özen olacağı yaygarası ortaya atılmış. Gelinen süreçte ne İsa Yıldırım CHP’den aday olabildi, ne de Ramazan Özen Cumhur İttifakının adayı oldu. Yani evdeki hesabın hiçbiri çarşıya uymadı.

Şimdi gelelim günümüze. Deminde ifade ettiğim gibi 2 yıla yakın bir zaman dilimi var. Öncesi bir Genel seçim. CHP’nin Aksu’dan aldığı oy oranı İYİ Parti’nin önünde olursa, ittifak masasında nasıl bir karar çıkar. Ayrıca siyasi literatüre giren yeni partilerin nasıl bir tutum sergileyecekleri. O yüzden bu kadar sorular havada uçuşurken ve cevap beklerken şimdiden yapılabilecek her hesap hüsranla sonuçlanır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.