2018 yılında ortaya atılan ‘Yeni Hal Yasası’ kapsamında komisyoncuların kapatılmasına yönelik belirsizlikle ilgili AK Parti Antalya İl Teşkilatı’nın hazırladığı rapor, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak olan Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırılacak.

Bilindiği üzere bu yasa taslağının ortaya çıkmasına en büyük etken, ürünün üreticiden tüketiciye ulaşmasında yaşanan fahiş fiyat yüksekliği. Bunun sorumlusu olarak toptancı haller gösterilmiş ve  beraberinde hem üreticiden ve toptancı hallerden büyük tepkiler gelmişti.

Bu gelişmelerin üzerinde nerdeyse 3 sene geçmesine rağmen, Toptancı hallerin kapatılmasıyla ilgili bir adım atılmamış ve atılmayan bu adımdan dolayı, hem toptancı hal esnafında, hem de üreticilerde büyük bir belirsizliğe neden olmuştu.

Geçmişle ilgili gelişmeler bu şekilde yaşanırken, geçen hafta hem AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’ın, hem AK Parti MKYK üyesi ve aynı zamanda Antalya Milletvekili Mustafa Köse’nin, sosyal medya hesaplarında toptancı hallerle ilgili yaptıkları olumlu paylaşımlar, toptancı hal esnafı ve üreticilerde bir umut ışığı doğurmasına neden oldu.

Peki, neydi bu paylaşımlar;

AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, “Çiftçimizin, üreticimizin her zaman yanındayız. Toptancı Hali’nde komisyoncu ve tüccar piyasayı hem çiftçi hem de tüketici lehine makul bir şekilde belirler” söylemlerinde bulunurken, AK Partili Vekil Mustafa Köse’yse, “Toptancı hallerimizde arz talep durumuna göre günlük çiftçi, komisyoncu, tüccar şeffaf biçimde piyasayı kurar. Piyasa Hal’de kurulmazsa nerede kurulacağı belli olmaz, fiyatlar uçar, çiftçi de tüketici de mağdur olur. Seksen senelik bu uygulama çiftçinin de tüketicinin de lehinedir” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Bunun üzerine bu açıklamaların arka planında yatan net gerçeği öğrenmek için AK Parti Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’ı aradım. 

AK Parti Antalya Teşkilatı olarak, sektörün katmanlarından olan çiftçiler ve komisyoncularla görüşmeler yaptıklarını ve ortaya çıkan detayları, AK Parti’nin Antalya milletvekilleriyle istişareler ederek, bir rapor hazırladıklarını, aynı zamanda bu raporu Bakan Çavuşoğlu’na sunduklarını, raporun bu hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında toplanacak Bakanlar Kurulu’nda ele alınacağını ifade etti.

Hal raporunda ki detaylarla ilgili bilgiler de veren AK Parti Antalya İl Başkanı Taş, “Bilindiği üzere çiftçinin ürünü tüketiciye ulaşana kadar, arada büyük oranda yaşanan fiyat artışları oluyordu. Bununla ilgili rekabet kurulunun aldığı kararlar var. Bu da haliyle çiftçilerimizi ve komisyoncularımızı tedirgin etmişti. Antalya adına doğru bilgi vermek için, birçok görüşmeler yaptık. Özelikle çiftçilerimizle görüştük. Onların düşüncelerini aldık. Komisyoncularımızla görüştük. Onlarında söylemlerini not aldık. Bu görüşmelerde ortay çıkan detayları, milletvekillerimizle paylaştık. İstişareler ettik. Gelinen noktada, afaki fiyat artışlarında, ne çiftçilerin, nede üretici pozisyonunda olan Antalya Toptancı Hal esnafının bir dâhilinin olmadığı kanısına vardık” dedi.

Hal Komisyoncuların çiftçilerin garantörü pozisyonunda olduğunun altını çizen Başkan İbrahim Ethem Taş, “Çiftçimiz düğün yapacağı zaman, acil paraya ihtiyaçları olduğu zaman komisyoncusuna uğrar, alacağı olmazsa bile ihtiyaçlarını giderecek paraları alır, ihtiyacını giderir. Bu yıllardır, böyle gelmiş ve böylede gidiyor. Ürün satımında çok cüzi bir komisyon alır. Ayrıca, komisyoncular arz talep dengesi doğrultusunda fiyatları dengeliyor. Buda çiftçilerimizin  yıllardır alıştığı bir sistem. Ürünün tüketiciye ulaşana kadar yaşanan ekstra fiyat artışlarının nedeni, ne çiftçilerin, ne de çiftçilerin garantörü olan komisyoncuların. Diğer ayaklarla ilgili araştırmayı, Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri araştıracak. Bu tespitlerimizi rapor haline getirdik. Ürün, pazar ve marketlere giderken, o aşamada herhangi bir artışın olup olmadığıyla ilgili araştırmalar yapılacak. Yani Ticaret Bakanlığımız diğer etkenlerle ilgili araştırmalarını yapacak. Sözün özü, bu raporda çiftçilerimizin ve komisyoncularımızın rahatsızlıkları, çekingenlikleri var” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Son olarak, yasada bir takım güncellemelerin olacağını da ifade eden Taş, buradaki güncellemelerde iyileştirmeler olacağını dile getirdi.

Ak Parti’nin İl Başkanı Sayın Taş’la yaptığımız görüşmede ortaya çıkan detaylar bunlar.  Bundan anlaşılıyor ki, fiyat artışlarında toptancı halleri, günah keçisi olarak gösterilemeyecek. Bundan sonra yapılacak tek şey var o da, Pazartesi günü, yani bugün toplanacak olan Bakanlar Kurulu’ndan çıkacak kararı beklemek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.