Yeni doğan bebeklerin neredeyse bir numaralı şikayetlerinden biri olan gaz sancısı bu haftaki konumuz olacak. Şahsımda 11 yıl aradan sonra tekrar 2.kız babası olma heyecanını yaşayan biri olarak, ayrıca yeni doğan çocukları olan kardeşlerime en ufak bir faydası dokunabilir diye, bu konuyu işlemek istedim.

*Bebeklerde gaz sancısı ne zaman başlar ve ne zaman biter?

Bebeklerde gaz sancısı son derece yaygın olarak görülen bir durumdur. Bu zaman olarak, bebekler doğduktan 2 hafta sonra başlamaktadır. 4. Haftada gaz sancıları en yüksek seviyesine ulaşır. Genel olarak 6 İla 9 Ay arasında olan bebeklerin gaz sorunu ortadan kalkar. 1. Yaşına girdiğinde ise gaz sancılarından eser kalmamış olur. Bu durum her bebek için geçerli olmamakla birlikte bazı bebeklerde ise yok denecek kadar az olabilmektedir. Bu durumda ailelerin bir doktordan yardım alması son derece önemlidir.

*Bebeklerde gaz sancısı ne yaparsam daha az olur?

Özellikle yaz aylarında bebeğinizi her gün yıkayabilirsiniz. Bebeğinizin rahatlamasını sağlamanın yanında gazının çıkmasına da yardımcı olacaktır. Anne sütüyle beslenen bebeklerde genellikle gaz sancısı daha az olur ya da olsa bile çok kısa sürer. Özellikle ayaklarını üşütmemeye özen gösterin. Emziren annelerin gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Bebeğinizi çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda bulundurmamaya özen gösterin. Emzirirken bebeğin hava yutmamasına dikkat edin. Bu sebeple biberon ve memenin bebeğin ağzını tam doldurmasını sağlayın. Hava yutan bebeğin karnı şişecek ve acı çektiği için daha çok ağlayacaktır.

*Peki bu sancıyı nasıl kolay etkisiz hale getirebilirim?

Bebeklerin gaz sancısını geçirmenin en temel yollarından birisi masajdır. Anne – babalar masaj ile bebeklerini rahatlatarak gaz sancısını daha hafif geçirilmesini sağlayabilirler. Bebeğinize uygulayabileceğiniz gaz çıkarma yöntemleri ve masajları şu şekildedir.

&&& Bebeğinizi omzunuza yaslayarak sıkıca tutun ve bir elinizle poposunun altından kavrayın ve diğer elinizle sırtına hafif vurun veya ovalayın. Bebeğinizin yüzü yana bakacak şekilde kucağa yatırma yani midesi bir bacağının, yüzü de diğer bacağının üzerinde yana bakacak şekilde kucağınıza yatırın. Bir elinizle bebeğinizi sıkıca kavrayıp ve diğer elinizle hafifçe sırtına vurun veya ovalayın. Bebeğin kafası öne doğru olacak şekilde bir elinizle göğüs bölgesine destek vererek kucağınıza oturtun ve kafasının öne düşmemesine gayret ederek diğer elinizle sırtını ovalayın veya hafifçe vurun. Karnı, elinin ya da kolunun üzerine gelecek şekilde, bebeğini dirseğinin kıvrımına yerleştirip sırtını ovun. Bu pozisyonda sizin yürümenizde gazın sarsıntıyla dışarı çıkmasına yardımcı olur. Bebeğinizi yere ya da dizinizin üzerine yatırın, bebeğinizin ayak parmaklarını burnuna değinceye kadar bacaklarını ileri doğru hafifçe itin. Bu, hem etkili hem de eğlenceli bir yöntem.

*Çocuk hastalıkları uzmanınıza danışmak kaydıyla basit ve pratik birkaç tarif verelim ve yazımızı sonlandıralım isterseniz.

Bebeğiniz için bir çay bardağı suya bir çay kaşığı kimyonu kaynatıp soğuduktan sonra süzerek bebeğinize tok karnına çok az verebilirsiniz. Kimyonda bebeğinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

Anason Çayı: Anason, ağrılara ve krampları ortadan kaldırarak bebeklerin rahatlamasını sağlamaktadır. Aynı zamanda uyku yapan anason çayı bebeklerinizin rahat uyumasına yardımcı olmaktadır.

Dereotu: Gaz sancılarını azaltacağı gibi annelerin sütünü de arttırmaktadır.

Çörek Otu: Çörek otunu su içerisinde 1-2 dakika kaynatın. Kaynatılan su soğuduktan sonra günde 1-2 çay kaşığı vererek gaz sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.