Bir bireyi veya kurumu icraatlarından dolayı eleştirmeyi kendimiz de nasıl hak görüyorsak, yapılan iyi şeyleri de taktir etmesini de bilmeliyiz. Bu bir etikliktir. Hakkı teslim etmektir. Muhalif olma adına her şeyi körü körüne eleştirmek te kişilik bozukluğunun göstergesidir. Bundan dolayıdır ki, yanlışı eleştirdiğimiz gibi, doğruyu da sonuna kadar taktir etmeliyiz. Aksi halde toplum nezdinde inandırıcılığınızı kaybetmiş olursunuz.

Bilindiği üzere Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin,  geçtiğimiz hafta içerisinde Pınarlı bölgesinde ilk başvuru yapan 8 vatandaşa tapularını teslim etti. İsterseniz öncesine gidelim. Bu bölgenin nereden bakarsanız bakın, 30-35 yıllık bir mülkiyet sorunu var. Şu an bölge de yaşayan vatandaşların çoğu, arazi simsarlardan tapusuz bir şekilde parseller satın almış. Bir yerleşim alanı ortaya çıkmış. Bu alanların çoğu da mera alanları. Ama ortaya çıkan yerleşimden dolayı mera alanları, mera vasfını kaybetmiş. Derken o günden bu güne gelen bir mülkiyet sorunu ortaya çıkmış.

Gelen birçok yerel yönetim, mülkiyet sorunu çözeceği yönünde vaatler vermiş. Ama bir türlü çözülememiş. 2014 yerel seçimlerinde Aksu Belediye Başkanlığına adayı olan Halil Şahin’de bu bölgeyle beraber, Aksu’da cereyan eden Altıntaş başta olmak üzere, Atatürk Mahallesi ve benzeri birçok yerin mülkiyet sorununu çözeceğine dair sözler verdi. Bu sözleri verirken de, Merkezi Hükümet ve AK Partili Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin de içerisinde yer alacağı 3’lü konsensüsle bu sorunların çözüleceğinin altını çizmişti. Yani kendisi için oy isterken, büyükşehir de aday olan AK Partili Menderes Türel için oy istemişti.  Gelinen süreçte Sayın Şahin’in istediği olmuş, hem Aksu’da, hem de Büyükşehir de AK Partili Başkanlar göreve gelmişti.

Derken Ankara temasları sonucu önce Atatürk Mahallesi’nin çözülemez denen mülkiyet sorunu çözüldü. Bölge vatandaşlarına tapuları verildi. Verilen tapuların bedeli, piyasadaki rayiç bedellerinin çok çok altında kaldı. Yani yapılan işlem vatandaşın menfaati doğrultusunda oldu. Akabinde 2019 yerel seçimleri öncesi, Aksu’nun kanayan yaralarından bir olan Çalkaya sorunu çözüldü. Sayın Türel ile  Antalya milletvekilleri ve teşkilat yöneticileriyle beraber sık sık Ankara’da ilgili bakanlığın kapısı zorlanarak, bölge kentsel dönüşüm projesi kapsamına alındı.  Kapsam dahilinde imar ve iskan yetkisi Büyükşehir’e devredilerek, çözülemez denen sorun çözüldü. Bölgenin rantına rant katıldı. Ayrıca Aksu Belediyesi büyük bir borç kütlesinden kurtuldu.

2019 seçimleri sonrası Büyükşehir deki yönetim CHP’ye geçince, Büyükşehir’in ukdesinde kalan bazı parseller, vatandaşa metre karesi 5 ile 10 bin TL olarak satıldı. Yani dönümü 5 ile 10 milyon TL’ye tekabül eden fiyat sunuldu. Bir taraftan sorun çözülmesi için Aksu Belediyesi birçok hakkından feragat ederken, CHP’li belediye de kendi ukdesinde ki ufak parselleri yüklü bir fiyata sattı.  Bu fark bile hangisinin daha çok sosyal belediyeci olduğu gerçeğini ortaya koyuyor.

Gelelim bu güne, yani aradan geçen 9 yıl sonrası da yine çözülemez denen Pınarlı’nın mülkiyet sorunu Aksu Belediyesi tarafından çözüldü. Bölge vatandaşlarına tapular, ilk başvuru yapanlara hafta içerisinde verildi. Burada da 9 yıllık bir mücadele var. Bu mücadelenin sonucunda 3 bin dekarlık alanı kapsayan ve binlerce vatandaşı ilgilendiren tapular, çok uygun bedellerle vatandaşlara veriliyor.  İçerisinde bölge vatandaşları ve meclis üyelerinin bulunduğu fiyat oluşturma komisyonu, komşu belediyelerle iletişim haline girdi. Bölgedeki rayiç bedeller alındı. Haftalarca süren bu çalışma sonucu, vatandaşın memnuniyeti doğrultusunda bir fiyat ortaya çıktı. Dönümü 80 bin TL olarak belirtilen araziler, peşin alımlarda 64 bin TL’ye kadar düşürüldü.

Hafta içeresinde tapularını almaya gelen vatandaşlarla sohbet etme fırsatı buldum. Yılların özlemi gözlerinden okunan vatandaşlar, sürecin o kadar uzadığının altını çizerek, “Bir gün bu sorunun çözüleceğini ve tapularımızı elimize alacağımızı inanmıyorduk. Ama şimdi tapularımızı aldık. Kendimizi hala rüyada görüyoruz. İnanılmaz denen oldu. Ayrıca belirlenen fiyat oldukça bizi mutlu etti. Başkan Halil Şahin’e çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun kendisinden” şeklinde açıklamalarda bulundular. Başkan Şahin’de her seferinde, “Sorunu çözmek önemli. Ama sorunu çözerken de vatandaşımızı sıkıntıya sokmamak gerekiyor. En önemlisi Allah razı olsun dedirttirmek” ifadelerinde bulunuyordu. Yani gelinen süreçte vatandaşların açıklamalarına baktığımızda, Sayın Şahin’in dediği olmuş, vatandaşlar “Allah razı olsun” diyor.

Bu süreci yakından takip eden biri olarak, yapılan çalışmaları taktirle karşıladığımın altını çizmek istiyorum. Bugün bölgede tapulu bir alanı alamaya kalksanız,  dönümü 8 ile 10 bin TL’den aşağı değil. En canlı örneği Altıntaş’ta Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin sattığı parseller. Yazımın başında belirttiğim gibi CHP’li Belediye o bölgede vatandaşa dönümünü 10 milyon TL’ye satarken, Aksu Belediyesiyse bir dönüm alanı 64 bin TL’ye veriyor. Gerisini sizi düşünün.             

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.