Savaşın tarım sektörüne yansıması

Antalya Sebze ve Meyve Toptancı Hali Komisyoncular Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş durumunun, tarım sektörünü olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.  Yılmaz, böyle giderse fiyatlar dibi bulur. Maliyetleri kurtarmaz” dedi.

07 Mart 2022 Pazartesi 13:03
Savaşın tarım sektörüne yansıması

Hem ihracat, hem de ithalat  

Türkiye'nin tarımda en çok ticaret hacmi olan iki ülkesi Ukrayna ve Rusya. Bu iki ülkenin savaşta olması, ülkemiz açısından turizmden ticarete, sanayiden tarıma kadar, birçok ekonomik alanı etkisi altına alacağı ifade ediliyor. Yaş sebze ve meyve de bu ülkeler, ihracat kapımız olduğu gibi, bizde ülke olarak en çok bu ülkelerden buğday ithal ediyoruz. Rusya’dan 2021’de 1,8 milyar dolar tutarında, 6,7 milyon ton buğday ithal etmiş durumdayız. Aynı zamanda çiftçimizin ürettiği domates ve biber çeşitlerinde en büyük pazar payı durumundalar.  Bu nedenle iki ülke arasındaki savaşın hem ihracatta, hem de ithalatta olumsuz bir etki yaratması fiyatları olumsuz yönde etkileyeceği dile getiriliyor.

Mutlu olmalı ki üretim olsun

Antalya Halindeki yansımayla ilgili açıklamalarda bulunan Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Savaşın etkisi çok büyük. Mevsimden kaynaklı olarak ürün az olmasına rağmen, fiyatlar oldukça düştü. Ukrayna pazarımız tamamen bitti. Kısıtlamadan dolayı Rusya’ya Belarus üzerinden ürün gönderiyorduk. Şimdi onu da yapamıyoruz. Dün 15-16 TL arası satılan domates, bugün için 6-7 TL arası satılıyor. Mayıs ayında yeni sezonun ürünleri çıkacak. Sıcak havalarda ürün daha da bol olacak. Bu da fiyatların daha da düşmesine neden olacak. Girdi maliyetleri oldukça yüksek. Bu fiyatlar maliyetleri kurtarmaz. Çiftçi mutlu olmalı ki, üretim yapabilsin” dedi.

Ürün fazlalığını iç piyasa kaldıramaz  

Birçok çiftçinin geçen sezon Kaliforniya Biber diktiğini ve Rusya’nın kısıtlamasından kaynaklı üründen beklentiyi almadığını ve bundan dolayı birçok üreticinin tekrar domatese yöneldiğini dile getiren Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Geçen seneye göre daha fazla domates ekilmiş durumda. Bu da gösteriyor ki Mayıs ayında çıkacak mahsulün bol olacağını gösteriyor. İhracat olmadığı taktirde bu ürün fazlalığını iç piyasa kaldıramaz. Fiyatların iyice düşmesine neden olacaktır. Tüm buna rağmen Rusya’nın bazı tarım ürünlerinde uyguladığı kısıtlamayı kaldırdığı ifade ediliyor. Ama ortada bir savaş durumu var. Ürün nasıl gidecek. Parası nasıl alınacak. Bunların hepsi önümüzde sorun olarak duruyor” şeklinde konuştu.    

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.