Konut piyasası durdu yatırımcılar bunu fırsata çevirmeli

Aksu’nun yatırıma açık ve birçok özellikli ilçe olduğunu belirten Gayrimenkul Danışmanı Duran Celbiş, konut piyasası balonunun söndüğünü, toprak yatırımının tam zamanı olduğunu ve orta vadede kazandırdığını söyledi.

07 Aralık 2023 Perşembe 12:45
Konut piyasası durdu yatırımcılar bunu fırsata çevirmeli

Son yıllarda ülkemizde yaşanan yüksek enflasyon, dövizde ki dalgalanmalar ve yüksek faiz oranları yatırımcıları farklı alanlara yönlendirmekte. Son veriler şunu gösteriyor ki yurt içi ve yurt dışından birçok yatırımcı elinde ki sermayesini ve kazanımını toprakta değerlendirme yönünde karar kılıyor. Güney Haberci TV ekranlarında yayınlanan “Sektör Dünyası” programının bu hafta ki konuğu, ME- DU Gayrimenkul Yön. Kur. Bşk. Duran Celbiş oldu ve toprak yatırımı konusunda yatırımcılara mesajlar verdi.

Konut balonu bitti

Güzel ve gelişmekte olan bir ilçe Aksu’ya yatırımcıların rağbet gösterdiğini kaydeden ME- DU Gayrimenkul Yön. Kur. Bşk. Duran Celbiş, “Yatırımcılar geçmiş yıllara göre daha fazla özellikle toprak üzerine yatırım yapmaktalar. Konut yatırımları Antalya genelinde çok artmıştı, yabancıların yerleşmesine yönelik bu balon bitti. İnsanlar konut yatırımında beklentilerini karşılayamadı. Herkes konut alayım kira geliri elde edeyim derdine düştüler. Antalya'da uzun bir dönemdir toprak yatırımları çok fazla, genelde yatırımlarda toprak üzerine rağbet görüyor. Konuta göre kıyaslarsak yüksek faizler insanlarda kafa karışıklığına neden oldu. İnsanlar bu durumda toprak alsak mevcut yatırımımızı koruyabilirim düşüncesine girdiler” dedi.

İmara açılan yerler kazandırıyor

Yatırım konusunda toplum olarak bilgi eksikliği yaşandığını belirten Celbiş, “Toplum olarak konut yatırımlarının şişip sonra gerilemesine bağlı olarak toprak yatırımlarını kıyaslamak yanlış olur. Toprakta imara açılan yerler değer kazanıyor. Ama bir daire beklediği zaman değeri düşüyor. Toprakta bir yapılaşma olmadığı için ama çevreden bir yapılaşma bu mevcut yatırıma yönlendiğin de bu periyotta değerini koruyor. Toprak yatırımlarında tarım arazileri ve yapılaşma arsa araziler var. Arsa ve tarlayı ayrı tutmak lazım. Tarla yatırımları uzun vadeli yatırımlar, arsalar kısa vadeli yatırımlar imara açılacak ya da yapılaşmanın yakın zamanda olması arsa da daha fazla getirisi olacak. Arazi mi alsak tarla mı alsak tereddütte kalıyoruz. Biz danışmanlar olarak kısa ve orta vadede yatırımları tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

Havalimanı şehri

Kulaktan duyma haberlerle yatırıma yönlenmenin doğru olmadığına vurgu yapan Celbiş, “Altıntaş fiyat olarak belirli bir doygunluğa ulaştı. Sabit bir yerde kalmaktansa çeşitlendirmelerini istiyoruz yatırımcılarımızın. Gelişmeye açık yerlere yatırım yapmalarını istiyoruz. Gelişmeye ve yapılaşmaya müsait olan mahallelere yönlendirmeye çalışıyoruz. Bu anlamda destek oluyoruz. Aksu'nun avantajları havalimanı olması dünya genelinde yatırımlar yapılırken ulaşım ön planda. Ulaşım açısından kolay denize ve sahile çok yakın bir ilçe. Aksu diğer ilçelere baktığınızda herkesin bütçesine göre yatırım yapabileceği bir ilçe” diye belirtti.

Celbiş, “Son bir yıllık sonuçlara baktığımızda ülkenizde şu an birikim yapmak zor. İnsanlar artık bütçesine göre toprak yatırımı yapmayı tercih ediyorlar. Yurt dışından talepler daha çok ticari yatırımlar için yapılıyor. Burada hemde tatillerini yapıyorlar. Yurt içi talepler ise daha çok konut yatırımlarına yönelik. Yaklaşık son 3 yılda yabancı yatırımcı arttı. Konutlarını satıp toprak yatırımı yapmak isteyen yatırımcılarımız var. Yabancı yatırımcılar daha çok Türkiye'de ki iş ortaklarıyla toprak yatırımını yapıyor. Yolu olmayan bir yeri tercih etmiyorlar. Ulaşım, hisseli gibi sorunlar istemiyorlar” dedi.

Ticari ofislere yatırım arttı

Türkiye genelinde medyanın elinde dilinde olan bir konuyu da dile getiren Celbiş şunları söyledi: “Ticari ofislere daha fazla talep arttı. Konutta getiri sağlayan yatırımcılarımız vardı. Konut satışları düşmeye başlayınca konutu satıyor, bu durumda konut piyasası etkilendi. Ticari ofislere talep ve kiralar da artış daha fazla. İstanbul piyasasını da takip ediyoruz. Biz Türkiye'de birçok ili takip ediyoruz değerlendiriyoruz. Hem yatırımcı açısından hemde mülk sahibi açısından insanlar daha doğru kararlar versin; mevcutta ki paralarını korusunlar, piyasayı takip etsinler, balonlaşmış yatırımların önüne geçmek bunları takip edip yatırımcılara aktarıyoruz.”

Arsa Borsa

Celbiş, “Toprak somut bir yatırım görsel olarak görmek istiyoruz. Toprak borsası ya da arsa borsasını araştırıyoruz. 10 dönüm yerleri devletimiz 10 metre kare şeklinde tapusu elinizde arsa borsa bir durum olsa, piyasanın koşullarına göre para kazanabileceği, reel de mantıklı ve yasal boyutuyla değerlendirse böyle bir proje yapılsa mükemmel olur. Arsa borası yapılabilir.

Son olarak şunu ifade etmek istiyorum. Yatırımcıların şu günlerde kafası karışmış durumda. Biz toprak yatırımı yapmalarını istiyoruz. Mevcut paralarını koruyacak bir yatırım. Konut piyasası ülke genelinde düştü. Yatırımcıların bu krizi avantaja çevirmelerini istiyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 07.12.2023 13:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.