Konut kira bedelleri için yüzde 25 artırım sınırı

Son zamanlar da yüksek artışın yaşandığı konut kiralarına yönelik uzman isimden açıklamalar geldi.

11 Nisan 2023 Salı 13:10
Konut kira bedelleri için yüzde 25 artırım sınırı

Avukat Muhlis Demir, Ülkemizde TÜFE oranının yüksekliği karşısında kiracılar lehine bir düzenleme yapılmış olup sadece konutlar için olmak üzere 11 Haziran 2023 tarihinden itibaren kira bedelleri için azami %25 artış öngörülmüştür. Bu %25 artırım sınırı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olup bu tarihten sonra yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde taraflar sözleşme ve TÜFE oranı ile bağlı olarak kira bedelini belirleneceğini söyledi.

Enflasyonda ki artış

Teknolojik gelişmelerle birlikte artan yoğun kentleşme, nüfus artışı ve demografik yapının kentlere yoğunlaşması sonucu gayrimenkule olan ihtiyacın arttığını belirten Demir, “Artan ihtiyaçla birlikte kiraya veren ve kiracı arasındaki ilişki daha fazla önem arz etmektedir. Enflasyondaki artış ve zamlardan kaynaklı olarak işyeri sahipleri ve ev sahipleri de kira bedellerini arttırma yoluna gitmektedir” dedi.

Kira bedelinin, Borçlar Hukukuna konu olan ve günlük yaşantımızda çok fazla karşımıza çıkan bir tanım olduğunu kaydeden Demir, “Kira Hukukuna ilişkin düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu’nda 299-378. Maddeler arasında yer alır. TBK 299. Maddeye göre: Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir” diye konuştu.

1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli

Av. Muhlis Demir ayrıca şu ifadelere yer verdi: “Somut örneklerini son zamanlarda çok daha fazla gördüğümüz kira bedellerinde fahiş artış kiracılar açısından çok büyük önem arz etmektedir. Konut ve çatılı iş yeri kiralarında kira bedelinin belirlenmesi TBK m. 344 kapsamında düzenlenmiştir. Kira bedelinin belirlenmesinde en önemli unsur Türkiye İstatistik Kurumu’nun her yıl hesapladığı, belirli bir ürün ve hizmetteki ortalama fiyat değişimlerini gösteren ‘Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’dir. Kira ilişkisinde taraflar aralarında yeni döneme ait kira bedeli artış oranını tüketici fiyat endeksi oranını geçmemek kaydı ile kararlaştırabilmektedir. Tüketici fiyat endeksi oranı konut ve çatılı iş yeri kiralarında kira artış oranı için üst sınır olarak belirlenmiştir. Ancak ülkemizde TÜFE oranının yüksekliği karşısında kiracılar lehine bir düzenleme yapılmış olup sadece konutlar için olmak üzere 11 Haziran 2023 tarihinden itibaren kira bedelleri için azami %25 artış öngörülmüştür. Bu %25 artırım sınırı 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olup bu tarihten sonra yeni bir düzenleme yapılmadığı takdirde taraflar sözleşme ve TÜFE oranı ile bağlı olarak kira bedelini belirleyeceklerdir.”

KİRA UYUŞMAZLIKLARINDA DAVA ŞARTI ARABULUCULUK KAPSAMINA ALINDI

Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, dava şartı olarak arabuluculuk kapsamına alındığını dile getiren Demir, “Ticari davalar ve iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklar bakımından, itirazın iptali, menfi tespit ve istirdat davalarının zorunlu arabuluculuk kapsamında olduğu açıkça düzenlendi. Taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar, ihtiyari arabuluculuğa elverişli hale getirildi. Arabuluculuğa ilişkin Türkiye'nin taraf olduğu Singapur Sözleşmesi'nin, iç hukukla uyumunun sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapıldı. Uyuşmazlığın asıl tarafının arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkında bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirildi. Ticari uyuşmazlıklar bakımından, taraf avukatları ve arabulucunun birlikte imzaladığı anlaşma belgesinin, -icra edilebilirlik şerhi aranmaksızın- ilam niteliğinde belge sayılacağı kabul edildi” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.