EM AGRITON'dan Sağlıklı ve Sürdürülebilir Tarım Konferansı

Kundu’da bir otel de  ‘Sağlıklı, Sürdürülebilir Tarım, Hayvancılık ve Gıda Üretimi’ konulu Konferans Programı gerçekleştirildi. EM AGRITON TÜRKİYE EMRO JAPAN ve ARK Çevre ve Tarım Akdeniz Bölge Müdürlüğü tarafından organize edilen programa, Almanya, Hollanda, Japonya, İsrail, Brezilya, Polonya ve ülkemizden Tarım ve Orman Bakanlığından heyetler katıldı.

15 Ekim 2018 Pazartesi 12:50
EM AGRITON'dan Sağlıklı ve Sürdürülebilir Tarım Konferansı

Konferansta konuşmacılar kirlenen toprağın, suların, havanın EM Teknolojisi ile doğal yollarla üretilen teknoloji sayesinde temizlendiğini, yine hayvancılık, tarım ve gıda da bu teknolojinin kullanılarak daha sağlıklı ve daha verimli ürünlerin elde edildiğini dile getirdiler.

 Konferansta EM Teknolojisi hakkında bilgi veren konuşmacılar üreticiyi ilgilendiren konularda şu bilgileri verdiler: Hayvancılıkta kullanılan yemin ekim sürecinden başlayarak, toplanması, depolanması ve silaj haline getirilmesine kadar sağlıklı bir şekilde saklanmasının bu sayede et, süt verimliliğinin artırılması yine tarımda toprağın her türlü hastalıklardan, üç sezonda arıtılması, sağlıklı ve verimli ürünler elde edilmesinin bu teknoloji ile mümkün olduğunu söylediler.

Konferansta ilgi çeken bir detayda İsrail’den gelen bir katılımcının konuşması oldu. EM Silaj Fermantasyonunun etkilerinden bahseden İsrailli konuşmacı Asher Maimon, şunları söyledi: ‘İsrail’de toplam 8,5 milyon insan yaşamakta. Dünyada en çok bizim sesimiz çıksa da, en az nüfusa biz sahibiz. Bilimsel bir kanıtınız yoksa İsrail’de kimse sizden hikâye dinlemez.’   

Konferans sonrası EM AGRITON TÜRKİYE Temsilcisi Alper AKMAN ve EM AGRITON TÜRKİYE EMRO JAPAN ve ARK Çevre ve Tarım Akdeniz Bölge Müdürlüğü yetkililerinden Ahmet ODABAŞI ile bu teknolojinin ülkemize gelişi, kullanımı, sonuçları ve hedefleri hakkında görüşler aldık.

Öncelikle EM AGRITON nedir?

EM  "Etkin Mikroorganizma" teriminin kısaltılmış şeklidir. EM değişik türde mikroorganizmalardan oluşmaktadır ve doğadan toplanarak kendine özgü şartlarda üretilmektedir. EM kimyasal madde değildir ve kesinlikle gen değişimine uğramamıştır. EM, Japonya'nın Okinawa kentindeki Ryukyus Üniversitesi'nden Prof. Dr. Teruo Higa tarafından geçen yüzyılın sonlarında geliştirilmiştir.

Üzerinde yoğun araştırmalar yapılarak mükemmelleştirilen EM ‘in kullanımı Asya ülkeleri başta olmak üzere son 20 yıl içinde son derece yaygınlaşmıştır. Bugün Avrupa'daki kullanım hacmi ve alanları da hızla artmaktadır. Yeryüzünde 130'u aşkın ülkede kullanılmaktadır. Fotosentez bakterisi (Fototropik bakteri), Laktik asit bakterisi ve mayalardan oluşmaktadır.

Bizim ülkemize 2002 yılında giriş yaptı. 2004 yılında ilk lisansını aldık.

Bu teknolojinin faydaları nelerdir?

Sürdürülebilir tarım teknikleri geliştirerek çiftçinin bağımlılıklarından vazgeçirmek ve yerli ürün üretmelerini sağlamak. Üretimler Türkiye’de Tarım Bakanlığından 2004 yılından beri tescilli olarak yapılmaktadır. Tavukçulukta ilgili Antibiyotik kullanımının önüne geçtik, yumurta, et ve süt artışı sağlandı. Hayvancılıkta ve tarımda da başarılı ve verimli sonuçlar elde edilmektedir. Bu teknoloji ile toprak yapısı geliştirilir, verim artar, tüm sorunlar çözülür ve sağlıklı üretim elde edilir. Yem üretimi, ıslah, besicilik ve hayvan atıklarını arıtma yapılmaktadır. Tarımda mahsul kalıntılarının tekrar geri dönüşümü, toprak işlevlerinin sağlıklı yapılması sağlanır. Sağlıklı toprak, sağlıklı kök, sağlıklı fide ve sağlıklı tonaj.

Firmanızın merkezi nerede ve hedefleriniz nelerdir?

EM AGRITON TÜRKİYE EMRO JAPAN ve ARK Çevre ve Tarım Firmamızın merkezi İzmir’de.  Akdeniz Bölge Müdürlüğümüz Antalya merkezde ve yine bir ofisimiz Aksu merkezde bulunmaktadır. Tüm çiftçilerimizin bu teknoloji ile tanışmasını istiyoruz. Bunun için üreticilerimize yönelik toplantılar tertip edeceğiz. Bu teknolojiyi kullanan çiftçilerimiz çok memnun. Bu teknolojiyi kullanan çiftçilerimiz bu sayede daha verimli ürünler elde ettiklerini dile getiriyorlar.

EM Teknolojisinin kullanıldığı başka uygulamalar var mı?

Tarım, Hayvancılık, tavukçuluk dışında çevre, arıtma tesisi ve kötü kokan kirlenmiş göl, gölet, dere ve nehir temizliği çalışmalarında da sağlıklı geri dönüşümler sağlamaktayız.

Antalya’da en çok hangi ilçelerimizde kullanılıyor?

Antalya’da en etkili olarak yüzde 80 oranında Demre ilçemizde kullanılıyor. Alanya ve Gazipaşa’da yüzde yirmi oranında muz seralarında kullanılıyor. Kök gelişimi, üründe maksimize gelişim ve kök hastalıklarını ortadan kaldırıyor. Ülkemizde Kayseri, Konya ve Balıkesir illeri bu teknolojiyi en iyi kullanan illerimiz.

Aksu üreticisini bu teknoloji ile ne zaman tanıştıracaksınız?

Yaklaşık 6 ay önce Aksu merkezde ofisimizi açtık. Aksu’da üreticiyi ilgilendiren bütün sektörlerle dirsek teması halindeyiz. Bu konferans genel bir konferans oldu. En yakın zamanda Aksulu çiftçilerimize yönelik geniş bir bilgilendirme toplantısını Aksu’da gerçekleştirmek istiyoruz. Aksu tarımda lider bir ilçe bunun farkındayız. Üretici dostu bu teknoloji Aksu üreticisinin de yanında olacak ve faydalarını birebir göreceklerine inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler:
EM AGRITON
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.