Tarım Lisesi’nin “Gelecek Tarımda Projesi” başarıyla tamamlandı

Aksu Aysel akın-Klaus Wagner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü “Gelecek Tarımda Projesi” kapsamında yürütülen faaliyetlerini yayımladı.

27 Eylül 2023 Çarşamba 11:07
Tarım Lisesi’nin “Gelecek Tarımda Projesi” başarıyla tamamlandı

-Haber Merkezi

Başarılı ve yoğun programlı bir dönem geçirdiklerini belirten Okul Müdürü Tülay Ateş, “Yeni Eğitim ve Öğretim dönemine Tarım Lisesi olarak hazırız” dedi. Ateş, “Tarım Lisesi olarak bir yıl boyunca okullarında gerçekleştirilen projeleri paylaştıklarını, lisede eğitim gören gençlerin tarıma karşı yenilikçi faaliyetlerde bulunduklarını, tarımı teknolojiyle buluşturarak daha verimli hale getirdiklerini ve okullarından mezun öğrencilerin Ziraat Fakültelerinde eğitimlerine devam ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda yaptıkları çalışmaları belirten Ateş, “Çalışmalarımızı sıralayacak olursak; İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün koordinesinde okulumuza Tarım İl Müdürümüzün de katılımı ile toplantı salonunda tarımla ile ilgili öğrencilerimize proje kapsamında mesleki tanıtım ve bilgilendirme yapıldı. İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün koordinesinde okulumuza Tarım İl Müdürümüzün de katılımı ile öğrencilerimize topraksız çilek üretimi ile ilgili uygulamalı eğitim verildi” dedi.

Meyve ve Sebze Yetiştiriciliği Uygulamaları

Uygulamalı eğitimlerin sahada devam ettiğine dikkat çeken Ateş, “İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün koordinesinde okulumuza Tarım İl Müdürümüzün de katılımı ile öğrencilerimize suptropik (muz yetiştiriciliği ) meyve üretimi ile ilgili uygulama eğitim verildi. Proje kapsamında öğrencilerimiz ile sebze tohumu ve fidesi üretimi konusunda uygulamalı eğitim verildi” şeklinde ifade etti.

 

Teknik Geziler

Proje kapsamında öğrencilerinin Köy Yaşam Merkezi olan Yeşilkaraman Emin Gülmez İlkokulu’nun bahçesinde peyzaj düzenlemesi yapıldığını kaydeden Ateş, “Türkiye’deki Tarım Lisesi Müdürlerine yönelik düzenlenen seminerin bitiminde Aksu’da muz üretimi yapan işletmeye teknik gezi yapıldı. Türkiye’deki Tarım Lisesi Müdürlerine yönelik düzenlenen seminerin bitiminde Aksu’da çilek yetiştiriciliği ve tohum ekimi ve fide üretimi yapan işletmeye, teknik gezi yapıldı. Ayrıca, Bakan Yardımcımız ve Genel Müdürlerimizin katılımı ile muz üretimi, topraksız çilek yetiştiriciliği, sebze tohumu ekimi ve fide üretimi yapan işletmelere teknik gezi düzenlendi” ifadelerinde bulundu.

Aksu’da diğer okulların öğrencilerine de bahçelerini açtıklarına vurgu yapan Ateş, “Aksu Kız İmam Hatip Lisesi ana sınıfı öğrencileri ve öğretmenleri ile okulumuzda sebze fidesi dikimi yapıldı” dedi.

Ateş, “BATEM (Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü) ile okulumuz arasında tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, Geli Tarım ile kesme çiçek yetiştiriciliği, Seki Peyzaj arasında iç ve dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliği ve peyzaj düzenlemesi, Biosnat Peyzaj ile mevsimlik ve sukkulent bitki yetiştiriciliği ve peyzaj düzenlemesi konusunda işbirliği protokolü imzalandı” dedi.

 

Uygulama alanları

Okullarındaki uygulama alanlarından da bahseden Ateş şunları söyledi: “700 m2’lik Tıbbı ve Aromatik Bitki yetiştirmek içim uygulama alanı oluşturuldu. Mantar Yetiştiriciliği yapmak için 100 m2’lik Mantar Atölyesi kuruldu ve öğrencilerin okulda olduğu dönemde istiridye mantar üretim gerçekleştiriliyor.”

“Kurslar, eğitimler ve geziler yıl boyunca devam etti”

İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinesinde, Tarım İl Müdürünün de katılımı ile öğrencilerine zeytin budama kursu düzenlediklerini ifade eden Ateş, “Bu kurs sonucu öğrencilerimiz Döşemealtı İlkokulu’nun bahçesinde bulunan zeytin ağaçlarının budaması gerçekleştirdi.

Mustafa Kemal Özel Eğitim öğrenci ve öğretmenleri ile birlikte okulumuz mantar atölyesinde istiridye mantar hasadı gerçekleştirildi. Bunun yanında Amasya İl Milli Eğitim Müdürü ve ekibi okulumuzu ziyarete geldiler. Proje kapsamında kesme çiçek yetiştiriciliği yapan Geli Tarım firmasına, sebze tohumu ekimi ve fide üretimi yapan Fidebank firmasına teknik bilgi almak için gezi düzenlendi. Proje kapsamında öğrencilerimiz ile birlikte Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi’ne yapılan eğitim öğretim faaliyetleri hakkında bilgi almak için saha ziyareti gerçekleştirildi. Üniversitenin deneme ve uygulama alanları gezilerek tarımsal üretimde yenilikçi yaklaşımların okulumuzda uygulamaya geçirmek için işbirliği yapılmasına karar verildi. Aksu Belediyesi Şahin Harun Kırbıyık Anaokulu öğrencileri ve öğretmenleri ile okulumuz öğrencileri koordinesinde anaokulu bahçesine çiçek dikimi yapıldı” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.