Uzun bir yaz tatilinin ardından okul zili çalmaya başladı, okuldan belirli süre ayrı kalan çocuklar günün büyük bir zaman dilimini okulda geçirecekler. Tatilin vermiş olduğu eğlence ve rahat ortamlarından ayrılmaya başlayacaklar.

  Bu süre içinde çocuklarda okula gitmek istememe ve isteksizlikler görülmektedir. Özellikle yuvaya başlama döneminde veya ilkokula başlangıç veya 12 ve 14 yaş ortaokula başlama dönemlerinde daha çok karşılaşılabilir.

Peki bu süreci nasıl tanımlarız?

-Okul fobisi olarak tanımlanabilir.

Nedir okul fobisi?

Çocuğun okula gitmek istememesi ve gitmemesi veya okulda bulunduğu zaman diliminde aşırı korkması, ağlaması, gergin, huzursuz ve sıkıntılı olmasıdır. Temelinde çocuğun bağlı olduğu kişiden ayrılmak istememesidir.

Bunun yanında okul fobisinin nedenleri olarak;

*Kaygılı anne babalar

*Aile içi şiddet

*Akran zorbalığı

*Yeni kardeşin doğumu

*Okul başarısızlığı

*Okul veya öğretmen değişikliği

*Anne babanın boşanmış olması

*Uyku düzeninin olmaması gibi nedenleri de ekleyebiliriz.

Okul korkusu yaşayan çocuğa nasıl davranmalıyız?

*Çocuklar okula gitmemek için karın ağrısı, baş ağrısı,  mide bulantısı vs. Gibi hastalık semptomları gösterebilirler bu süreçte çocuğun karakterini göz önünde bulundurun!

Normalde okula gitmeye hevesli bir tip midir, yoksa isteksiz bir öğrenci mıdır? Bunu altında yatan bir sebep olabilir mi? Yaşadığı herhangi bir üzüntü endişelenmeyin sebep olup evde kalma isteği uyandırabilir.

*Çocuğun kendisini ifade etmesine yardımcı olun

*Sabırlı ve kararlı olun, neden okula gitmesi gerektiğini sakın bir dille anlatın

*Okula gitmek istemediğinden dolayı çocuğu suçlamamalı, korkusu ve gözyaşları ile dalga geçilmemelidir

*Çocuğunuzu dinleyin, neden okula gitmek istemediğini anlamaya çalışın, çevresel etkenleri araştırın

*Okula gitmenin bir seçim olmadığı konusunu netleştirin

*Sabahları yönetilebilir hale getirin, okula hazırlığı küçük adımlara böl, yataktan kalkmak, giyinmek, kahvaltı etmek ve okula varmak geride kalan her adımı takdir edin

* Çocuğun yanında okul ve öğretmenler hakkında olumsuz söylemlerden uzak durun

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.