Yaz tatilinin sona ermesinin ardından okullar açılmaya başlıyor. Okula başlayacak çocuklarınız kadar anne ve babalarda bir telaşın içindeler. Her çocuğun okula başlama ve okula uyum sağlama süreleri farklıdır. Uyum süreci her çocuk için farklı olsa da 3-4 hafta içinde problemin azalmasını bekleriz.

Çocuklar çok iyi bir gözlemcidir. Belli etmek istemeseniz de yüz ifadeniz ve davranışlarınızdan kaygılarınızı hissedebilirler. Anne ve babalar bu süreçte daha sakin ve sabırlı olmaları sürecin daha olumlu işlemesine yardımcı olacaktır.

ANNE ve BABALAR NE YAPMALI!

-Çocuğunuz okula başlamadan önce fırsatınız varsa okulu gezdirin

-Tepkinizi kontrol etmeye çalışın, çocuğunuz sizin endişeli olduğunuzu okulun korkulu bir yer olduğunu düşünerek korkuya kapılabilir.

-Okulda nasıl vakit geçireceğini anlatın.

-Uyku ve yemek saatlerini düzenleyin.

-Okulun başlama ve bitiş saatini mutlaka açıklayın

-Çocuğunuz okuldan geldikten sonra okul hakkında sohbetler edin. -Vedalaşmayı kısa tutun. --Çocuğunuzun hislerini önemsediğinizi gösterin.

NE YAPMAMALIYIZ?

-Çocuğunuzu okulla korkutmayın, okula gitmeyi bir zorunluluk gibi göstermeyin.

-Okula gittiği için istediği her şeyi alacağınızı söylemeyin.

-Çocuğunuza görünmeden onunla vedalaşmadan okuldan ayrılmayın.

-Bak ağlarsan giderim

-Ağlarsan seni burada bırakırım.

-Okula gitmezsen seni sevmem diyerek okula gitmeyi tehdit konusu ya da pazarlık haline getirmeyin.

-Bak arkadaşın ağlıyor mu diyerek diğer çocuklarla kıyaslamayın, her çocuk farklıdır süreci farklı tamamlar.

Her çocuğun ve ailenin deneyimi farklıdır. Bu süreç sizin için duyduklarınızdan ya da okuduklarınızdan farklı şekillenebilir. Fakat yaklaşık 1 ay süre sonunda çocuğunuzdan heves ve enerji kaybı, psikosomatik tepkiler, uyku ve iştah bozuklukları, agresif ve sinirli davranışlar gözlemliyorsanız profesyonel destek almanızda fayda olabilir.

Çocuğunuzun yaşantısında okul süreci önemli bir yer kapladığından okula uyum problemlerine zamanında müdahale etmek çocuğunuzun akademik yaşantısını düzene sokmak için oldukça önemlidir.

Okula uyum problemleri, hazırbulunuşluk ve akademik problemlerle ilgili online ve yüz yüze danışmanlık alabilirsiniz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.