Yeni yılın arefesinde güzel bir haberim var

“ Noel” adı altında Hristiyanların yıl başı bayramı aslında Türklere ait bir gelenek.

13 Aralık 2023 Çarşamba 11:50
Yeni yılın arefesinde güzel bir haberim var

Yeni yılın arefesinde güzel bir haberim var. Yıl başı aslında Türklere ait bir gelenekmiş.

 ”Yıl başı geleneği, Türkistan'dan İran'a inerek mitras kültürünün ana omurgasını oluşturmuş, bu kültürün  Romadaki merkezi  Nemrut Dağı olmuş, buradan Tüm Romanya yayılmış, Hristiyanlıkla dini bir hüvviyete bürünmüştür. “ sözlerinin sahibi Araştırmacı Yazar Türkolog Muharrem Yellice.

Yılbaşının bir Türk geleneği olduğunu ve Romalılara Türklerden geçtiğini belirten araştırması ile ilgili röportajımızı yakında bu köşeden yayımlayacağımı okuyucularımızın bilgisine sunmak istiyorum.

1969 Antalya Genç Ülkücüler Başkanı

1974.1976 yıllarında Manavgat'ta ( Ülkücü Bir) Ülkücü Öğretmenler Derneğinin Kurucusu Muharrem Yellice’nin eserlerini incelediğinizde Türk kültürünün izlerini sürdüğü coğrafyalarda inanılmaz sosyolojik analizlerini de sunduğunu, tamamen bilgi, araştırma , gözlem ve felsefeyle yürüyen bir tarihin kağıda düşen yansıması olduğu hissetmek mümkün.

Muharrem Yellice, hiç bir sözünü öylesine söylemediği gibi her hecesine Türkün tarihsel dokularını işliyor. Türk motiflerinin güzelliklerini, derinliklerini ve hiç bilmediğimiz yönlerini eşsiz bir manzara gibi sunduğu eserleri ve kaleme aldığı yazıları var. Türk tarihinin hazinelerini zihninde taşıyıp bu hazinenin bir kısmını sunduğu eserleri:

Nepal, Hindistan, Ziya Gökalp ve Türk Töresi, İran ve Turan’ın Derinliklerinde, baskı aşamasında olan yeni kitabı Mitolojiden Felsefeye  ve Aylık "Türkay Dergisi"nde kültürel ve eğitim üzerine yazdığı yazılarını okumamız mümkün olan Yellice, geçmişte bir çok Gaxete be dergide gönül coğrafyasını okuyucuyla buluşturmuş. Bizim Anadolu, Her Gün, Ortadoğu, Yeni Düşünce gazetelerde   ‘Türk Edebiyatı ve Türk Yurdunda’ yazılarını yayınlamış,

Yerel basın , Şelale, ileri ve Yeni ileri Express gazatelerinde ve kendi çıkardığı Ülkücü Genç gazetelerinde uzun süre Türk Kültürünün nağmelerini okuyucusuyla buluşturan müstesna insanlardan biri.

Muharrem Yellice Atatürk’ü yazdığı bir yazısında, “ Atatürk, Türk tarihinin derinliğine, tükenmezliğine bitmezliğine, ölmezliğine inancı, onda kendine güven duygusunu oluşturmuştur” demiş.

Kendimize güvenmemiz için ve Türklüğümüzden gurur duymamız için ‘bitmeyen, tükenmeyen, ölmeyen’ çok nedenimiz var.

Muharrem Yellice’nin penceresinin eşsiz manzarasını birlikte bu köşede seyretmek üzere, şimdilik hoşça kalın.

Son Güncelleme: 13.12.2023 19:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.