Toptancı Hali’ndeki dükkanlar satılıyor

Toptancı Hali’ndeki 98 dükkanın ihale usulüyle satılacak olması, esnafı ayaklandırdı. Yetkili Büyükşehir personeliyle toplantı yapan esnaf, Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir’den,“Satış gerçekleşecek ve fiyatın düşürülmesi mümkün değil” şeklinde cevap aldı

29 Ağustos 2019 Perşembe 16:23
Toptancı Hali’ndeki dükkanlar satılıyor

Toptancı Hali’nde bulunan 98 dükkanın, Büyükşehir Belediyesi tarafından 11 Eylül’de ihale usulüyle satışa çıkacak olmasına esnaf karşı çıktı. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir, Emlak Şube Müdürü Osman Yılmaz, Toptancı Hal Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Nevzat Akcan ve Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin, esnaf ile bir araya geldi. Satışın yapılmasını istemeyen, satılacaksa da 50 metrekarelik alan için belirlenen 302 Bin TL’lik taban fiyatın düşürülmesini isteyen esnafa Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir, “İhalenin iptal edilmesi veya fiyatın düşürülmesi mümkün değil” şeklinde yanıt verdi.

KARAR ÖNCEKİ DÖNEM VERİLDİ

Hal esnafı dükkanların satışın karşı olduğunu, satılacaksa da ihale taban fiyatının düşürülmesini istedi. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Demir, alanın satışına 31 Mart öncesi karar verildiğini belirterek, “İhale kararı, meclisten önceki dönemde geçti. Dükkan değerleri, Sermaye Piyasası Gayrimenkul Değerleme Uzmanları ve Emlakçılar Odası tarafından belirlendi. 302 Bin TL’lik rakamın belirlenme sürecinde, Büyükşehir Belediyesi’ne ait hiçbir personelin rolü yok” diye konuştu.

RAKAM DEĞİŞMEZ

İhale bedelinin farklı ödeme seçenekleriyle ödenebileceğini ifade eden Demir, şöyle konuştu: “İhale yapıldığı takdirde tapu, dükkan tapusu olacak. Dükkan bedeli olan rakam peşin ödenebilir, dörtte biri peşin, kalanı 5 eşit taksitle ödenebilir ya da dörtte biri peşin, kalanı 1 yılda 12 eşit taksitle ödenebilir. Ancak 12 taksit yapılması durumunda yasal faiz işler. Rakamın bu ihalede düşme imkanı yok. Ancak iş üçüncü ihaleye kalırsa yeniden değerleme istenebilir. O zamanki ekonomik şartlara göre değeri daha yüksek veya daha düşük. belirlenebilir. İhale sonucunda, borcun tamamı ödendikten sonra tapular alınabilecek”.

GELİRİ TOPTANCI HALİ’NE HARCANACAK

Esnafın, ‘Dışarıdan kimse ihaleye girmesin’ isteğine dair konuşan Demir, ‘Kanuna göre kimseye, ‘ihaleye girme’ diyemezsiniz. Bunu dediğiniz zaman ihaleye fesat karıştırma suçundan içeri girersiniz. İhaleye dışarıdan katılım engellenemez. Şunu da belirtmekte fayda var; Burada yapılacak olan satıştan elde edilecek gelirin büyük bir bölümü, yine Toptancı Hali’nin temizliği, bakımı için harcanacak. Tüm talepleri Başkan Muhittin Böcek’e ileteceğiz” ifadelerini kullandı.

ESNAF DÜKKANINI ALMALI

Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vural Şahin ise, açık ihale sisteminin endişe verici olduğunu söyledi. Dışarıdan birinin dükkanları alması durumunda gerginlik olabileceğini savunan Şahin, “Herkesin yerini alabilmesini istiyorum. Yeni bir hal yasası söz konusu. Eğer yeni yasayla komisyoncular buradan taşınacaksa, buradaki dükkanların önemi kalmayacak. Tarım Bakanlığı’nın çıkardığı yeni bir yönetmelik var. Bu yönetmeliğie göre esnaf, dükkanlarını şekillendirmek için ciddi paralar harcayacak. Bu durumlar göz önünde bulunduğunda, esnafın dükkanını almasından yanayım” dedi.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.