Son parça kurtarılmayı bekliyor

Antalya'nın Demre İlçesi Kekova Adası'nın batı ucundaki Tersane Koyu'ndaki Bizans Kilisesi Apsisi'nin son kalan parçası, zamana, doğaya direnerek kurtarılmayı bekliyor.

13 Eylül 2013 Cuma 10:08
Son parça kurtarılmayı bekliyor
Likya ve Bizans dönemlerinde liman kent olan Tersane Koyu, aynı zamanda tersane olarak da kullanılmış. Eski döneme ait eserlerin bulunduğu Tersane Koyu, bu özelliği dolayısıyla yaz döneminde her gün binlerce turisti ağırlıyor.

Gezi tekneleriyle Kaş, Demre ve Üçağız Köyü'nden ulaşım sağlanan Tersane Koyu'na gelenleri hemen girişte Bizans dönemine ait kilisenin apsisi karşılıyor. Apsis, koyun simgesi komunda ve posta kartı bulunuyordu. Buraya gelenler, apsis önünde fotoğraf çektiriyor. Yaklaşık 10 yıl önce şiddetli fırtına nedeniyle bir apsisin bir bölümü yıkıldı. Yıkılan bölümün taşları ve parçaları yıllardır sahilde, ayakta kalan bölümün önünde bekliyor.

Ayakta kalan bölüm ise zamana direniyor. Her an yıkılma tehlikesi bulunan apsis kurtarılmayı bekliyor. Bölgeye gelen turizmciler ve turistler, kalan bölümün kurtarılmasını, yıkılan bölümün de yeniden onarılmasını istiyor. Üçağız Köyü Muhtarı Salih Çan, Tersane Koyu'nun simgesi olan yapının kurtarılması için tüm ilgili makamlara başvurduklarını kaydetti.

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a durumu aktardıklarını kaydeden Çan, "Buraya hemen bir uzman ekip gönderdi. Ölçtüler, incelediler. Planı yapılıp, restore edilecek dediler. Aradan geçen 2-3 yılda hiçbir ses çıkmadı. Kalan bölümde yıkılırsa, bu koyun simgesi olan apsis tarihe karışacak" dedi. 

Son Güncelleme: 13.09.2013 10:46
Anahtar Kelimeler:
AntalyaDemreTersane Koyu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.