Pazarlar açık olmalı, yoksa çitçiler ve üreticiler büyük zarar görür

Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, 17 günlük tam kapanma döneminde, bir orta yol bulunarak mahalle pazarlarının açık olması gerektiğinin altını çizerek, “ Aksi halde üretici de, tüketici de zarar görür” dedi.

30 Nisan 2021 Cuma 11:08
Pazarlar açık olmalı, yoksa çitçiler ve üreticiler büyük zarar görür

İçişleri Bakanlığı 29 Nisan- 17 Mayıs tarihleri arasında uygulanacak 18 günlük tam kapanmada uygulanacak usül ve esasları yayınladığı genelge ile duyurdu. Salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla yeni tedbirlerin alındığının belirtildiği genelgede, uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek 17 günlük tam kapanma dönemine geçileceğini ifade etti. Bu durum birçok sektörü etkilediği gibi, genelge kapsamında mahalle pazarlarının kapalı olması, tarım üreticisi olan çiftçileri de kara kara düşündürüyor. 

Konuyla ilgili açıklamalar da bulunan Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz,  “Pazarcıların kapalı olması durumunda çiftçilerimiz ve vatandaşımız mağdur olacak. Vatandaş daha pahalıya sebze ve meyve yiyecektir. Üreticimiz ürününü daha düşük fiyata satmak durumunda kalacak. Çift taraflı bir kaybımız olacaktır. Bu kaybı önlemek için pazarcılarımızın bir şekilde açık olması tarafındayız” dedi.

İhracatçıların ve marketlerin almış olduğu mallarda sıkıntı olmayacağının da altını çizen Yılmaz, “Pazarcıların tüketmiş olduğu tonlarca sebze ve meyvelerimiz var. Bunlar yerine göre gariban bölgelerin semtlerinde satılan sebze ve meyvelerimiz var. Bu malları marketlerin çoğu almayacak ve bu ürünler satılmayacak. Bundan dolayı çiftçilerimiz mağdur olacaklardır. Vatandaşımızda daha pahalıya ürün yeme durumunda kalacak. Biz pazarcıların muhakkak açık olması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Yasakların pandemiyle alakalı bir durum olduğuna da dikkat çeken Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Ama tüm buna rağmen üretilen ürünün pazarının oluşması gerekiyor. Her mahalleye 5-10 kişilik bir esnaf grubunun sabit pazar şeklinde 17 gün boyunca belirli günlerde pandemi önlemleri ve denetim altına alarak pazarların kurulması olabilir. Pazarcıların tükettiği sebze ve meyve çok. Pazarcıların tükettiği sebze ve meyve de kolay kolay çöpe gitmiyor. Çünkü Pazar sonu fiyatlar indirime gidiyor ve malını tüketiyor. Ama marketlerde bu olay yok. Satılmayan ürünü çöpe atıyor, yine indirime gitmiyor” dedi.

17 günlük süreçte bir çözüm bulunmaması halinde büyük sıkıntıların yaşanabileceğini de ifade eden Yılmaz, “Üreticilerin elinde ürün patlaması yaşayacak. Çiftçi malını değerinde satamayacağız. Satılamayan sebze ve meyveler olacaktır. Çiftçilerimiz ve vatandaşlarımız mağdur olacak daha pahalı ürün yemek zorunda kalacaklardır. Ortam fırsatçıların eline geçmiş olacak. Pazarcılar aslında bir nevi fiyatın sigortasıdır. Eğer bizim elimizde bir karar olsaydı, pazarları açık tutardık” açıklamalarında bulundu.

Antalya halinden Türkiye’nin birçok küçük iline, köyüne, ürün gittiğine de değinen Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Pazarlar kapalı olduğu için, bu bölgelerdeki hallerde işlemez hale gelecektir. Pazarların açık olmaması halinde, küçük illere ürün sevkiyatı yapılmayacak ve haller kapalı olacaktır. Mayıs ayında Türkiye genelinde tarımın patladığı aydır. Hem örtü altı seralarda çıkan ürün tonajı artar, hem de açık tarlalarda ürünler çıkmaya başlar. Bunların çarpışmasıyla bu iş tonaja biner, bunun yüzde 50’lik kısmı ihracata gider. Diğer yüzde 50’lik kısmı da Türkiye de çok ciddi bir tonaja mal olur. Bunu da eğer pazarlar kaldırmazsa, bu ürünlerin fiyatları düşük, çiftçinin bu konuyla ilgili çok ciddi mağdur olacağıdır. Bu durum büyük illerde ki marketler tarafından ticaretler fırsatçılığa çevrilebilir. Her iki durumda da üreticiler ve tüketiciler büyük mağduriyet yaşayacaktır” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.