Kurşunlu’dan ağaçlar kesilmesin haykırışı 

Kurşunlu köyü sakinleri 'Ağaçlar' kesilmesin diye eylem yaptı. Ağaçların kesilmesine tepki gösteren mahalle sakinleri, yaşananları katliam olarak nitelendirerek, imza kampanyası düzenlediler.

02 Temmuz 2018 Pazartesi 12:48
Kurşunlu’dan ağaçlar kesilmesin haykırışı 

Kurşunlu Mahalle sakinlerinden ağaçların kesilmesine tepki geldi. Kadın, erkek, genç, yaşlı ve çocuklarında katıldığı eylemde bir de imza kampanyası düzenleyen Kurşunlu sakinleri burada bulunan ağaçların kesilmesine ve bölgelerinde son zamanlarda sıkça konuşulan 49 yıllığına başka şirketlere kiralamanın da yapılmasına karşı olduklarını dile getirdiler. Eyleme Mahalle Muhtarı Ramazan Sargın’da destek verdi.

Köylerinde yenileme adı altında genç ağaçların kesildiğini iddia eden köylüler bu olaya tepki çekmek için kurşunlu ormanında eylem yaptılar. Son yıllarda köylerinin sınırları içerisinde yer alan ormanlık alanda sıkça ağaç kesildiğini ve yerlerine yeni ekilen ağaçların büyümediğini söyleyen Kurşunlu sakinleri “Devletimizden ricamız bu konuya bir el atmaları. Burada geleceğimizle oynanıyor”  şeklinde haykırışlarını dile getirdiler. 

Kurşunlu köyünde çiftçilik yapan ve bu grubun sözcülüğünü üstlenen Mustafa Atalay şunları söyledi; “Açık alanda birkaç metre kare alanı kapalı Pazar yeri olarak bize vermiyorlar ama dönümlerce araziyi kiralayabiliyorlar. Biz burada atalarımızdan sonra hala yaşamaya devam ediyoruz. Ormanda yangın çıksa ilk biz koşuyoruz. Kışlık odunumuzu çarşıdan alıyoruz. Bir tane ağaca dahi kıyma gibi bir düşüncemiz hiçbir zaman olmadı ve olmayacakta. Daha önce kesilen ve yerine ekilen ağaçlar hiçbir zaman eski haline gelmedi. Devletimizin elbette bir bildiği vardır. Biz bu konuda aydınlanmak istiyoruz. Geleceğimizden endişeliyiz. Neler oluyor burada yetkililerden bu konuda net bilgiler alamadık. Söylentiler yayıldı gitti. Söylentiler yayıldıkça seyreltme ve sonrasında da düz kesimler arttı. Bu mahallenin nüfusu toplam 2 bin kişi. Hepimiz elimizden yavaş yavaş kayıp giden ormanlarımızın bu durumuna üzülüyoruz ve karşıyız”

Bekir Üzer (Çiftçi)

Antalya’nın batısında Düzler Çamı ne kadar önemli ise kuzeyinde ve kuzeydoğusunda Kurşunlu ormanları o kadar önemlidir. Denizden bir fırtına geldiği zaman bu bölgeye ulaşana kadar hızı kesiliyor ve yıkıcı olmuyor. 100 yaşında hala yaşayan insan sadece bizim köyümüzde var. Burası Antalya’nın akciğerleri. Şehirden hafta sonu geliyorlar vatandaşlar, burada nefes almak için. Bizim burada ki tek amacımız ormanlarımızı korumak.  

Ömer Sargın (Çiftçi)

49 yıllığına devletin yararına olduğunu düşündüğümüz bir kiralama söz konusu. Bu kiralama da devlete katkısı yüksekse buna söyleyecek bir sözümüz olamaz. Katkısı yoksa da bilmek isteriz. Bu kiralamalar şahıslara mı yapılıyor yoksa şirketlere mi bunu öğrenmek istiyoruz.

Ayşe Patır ( Çiftçi)

Ağaç kesiliyor güzel. Ağaç kesilince yağmur yağmaz, nem olmaz biz çiftçiyiz, hepimiz üreticiyiz. Yağmur yağmazsa ürün olmaz. Çarşıda diyorlar ki, şu fiyat oldu sebze, her taraf kesilir orman biterse diktiğimiz sebze meyve nereden hava alacak, nasıl sağlıklı olacak. Şehirden gelen insanlar burada piknik yapıyor bu insanlar nereye gelecek. Devletimizin bir bildiği vardır ama bizleri de düşünmeli.

Yasemin Patır (Çiftçi)

Orman biterse, yağmur biter. Su olmazsa biz burada yok oluruz. Kiralanması burada sıkıntı yaratacak. Orman kesilince köy diye bir yer kalmaz. Şehirleşir burası da. Oysa şehirde yaşayan insanların kaçıp gelip nefes aldıkları yer buralar. Zamanında bir çocuk parkı alabilmek için Orman Müdürlüğü yer vermedi. Birkaç metre üstelik içinde ağaç olmayan yeri alıncaya kadar neler yaşadık. Biz köylüye versinler 49 yıllığına biz daha iyi bakarız. Elin yabancısı gelip ormanımızı elimizden almasın.

Harun Yeter (Üretici)

Burası kurşunlu ve yeşil karaman köyünün sınırı. Burası özel mülkiyet adı altında özel şahıslara kiralandı. Burası dere yatağı. Dolayısıyla bu iki köy birbirine halk olarak yürüme mesafesinde komşuluk ilişkilerinin yapıldığı bir yer ve hayvanlarının geçiş güzergâhı. Burayı kimse kullanamayacak, çünkü burası özel tellerle ve çitlerle çevrilmiş durumda. Kış ayı gelince köylünün hayvanları yada burada yaşayan iki komşu nereden gelip gidecek. Bu kadar yerler doğada yaşayan canlıların kullanımında kalsa ne olurdu acaba.

Selda şahin (Çiftçi)

Bizim yollarımızı Orman Müdürlüğü kiralama adı altında kiraladılar ve şahıslara verdiler. Yollarımızı kapattılar telle her tarafı ördüler. Çocuklarımız servise binemiyor. Seramda ürettiğim domatesi omzumla yola çıkarıyorum, yani biz burada mağdur durumdayız. İnsanlar hayvanlarını otlatıyordu köylünün merası burası, sonra et pahalı süt pahalı diyorlar. Biz orman köylüsüyüz buralardan faydalanmak zorundayız.

Hasan Torun

Kalabaklı deresi burası. Bu bölgede usulsüz bir kiralama olmuştur. Burayı kiralayan kişi Y.Ö. diye biri Orman Mühendisi E.Ö’na amcasının oğlunun adına kiralamıştır. Şuanda buraya müşteri getiriyor burayı devretmeye çalışıyor. Biz bunu duyurduk ama hala gelip de bize burası için bir değişiklik olacak iptal olacak diyen olmadı. Biz bu yerin iptal olmasını istiyoruz. Hepimiz sıkıntılıyız. Burada sadece şu orman kenarında 35 kişi bu dereyle problemli. Burada ilerde köylünün hayvan suladığı yer var, otlak bölgesidir burası kışın yeşillik bir alandır. Vatandaş buraya gelip hayvanını otlatıp suluyordu o suyu çevirdiler o suyun olduğu yer ormanın içinde şu anda girilmez hale geldi. Buranın biz iptal edilmesini istiyoruz.

Son Güncelleme: 02.07.2018 13:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.