İbradı'da mermer ocağı tepkisi

Antalya'nın İbradı ilçesinde bir maden şirketinin ÇED raporu alınmaksızın mermer ocağı açmak çalışma başlatmasına bölge sakinleri tepki gösterdi. İbradı Belediyesi eylül ayı meclis toplantısını, bölgede kurulan çadırda yaparak mermer ocağı kararına tepki gösterdi.

06 Eylül 2019 Cuma 17:03
İbradı'da mermer ocağı tepkisi

İbradı Belediyesi eylül ayı meclis toplantısı Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru başkanlığında mermer ocağı yapılması planlanan Sülek Yaylası Karamıklı mevkiinde yapıldı. Meclis toplantısını CHP Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi Rafet Zeybek ve çok sayıda vatandaş da takip etti. Meclis toplantısı öncesi konuşan Rafeet Zeybek, bölgenin milli park ilan edilmesi için başlatılacak çalışmalara destek verdiklerini söyledi.

DOĞA ZARAR VERECEK

Mermer ocaklarının İbradı'nın yaylaları ve dağlarında geri dönüşü olmayan bir tahribata yol açacağını kaydeden Rafet Zeybek, "Mermer ocaklarının açılmasının planlandığı alandaki yabani hayvan ve birçok endemik bitki türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Mermer ocağı sebebiyle sedir ağaçları başta olmak üzere çok sayıda ağaç zarar görecektir. İbradı'nın su kaynaklarını barındıran bölgede mermer ocağı açılması durumunda bütün bir ilçe su sıkıntısı yaşayacaktır. Bölgenin Yörüklerin göç yolunda bulunması yaşayan kadim bir kültürü de olumsuz etkileyecektir" dedi.


 

'ÇED RAPORU ALINMADI' İDDİASI

Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru ise özel bir maden firmasının, 'Çevresel Değerlendirme Raporu' (ÇED) alınmaksızın su kaynakları, sedir, ardıç ve ladin ormanlarını, dağ keçilerini ve endemik bitkileri üzerinde barındıran alanda mermer ocağı açmak için çalışmalara başladığını söyledi.

İbradı-Akseki ormanları bölgesinin değişik disiplinlerdeki araştırmacıların yaptıkları çalışmalara dayanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Dünya Yaban Hayatını Koruma Vakfı (WWF) tarafından belirlenen çok önemli 9 alandan biri seçildiğine işaret eden Serkan Küçükkuru, şunları kaydetti: "Bu bölge UNESCO Dünya Miras Listesi Türkiye Birimi tarafından yapılan iki yıllık değerlendirmelerle hazırlanan 'Aday Doğal Alan' önerileri listesinde, ön plana çıkmaktadır. Ayrıca Milli Parklar ve bazı kurumlar tarafından hazırlanan bioçeşitlilik raporlarına göre bu yöre özel korumalı alan kabul edilmektedir. İlginç olan ülkemizde kardelen sökümünün yasaklanmasına rağmen bizim Kardelen Festivali düzenlediğimiz yerde böyle bir girişimde bulunulmasıdır. Yöremizde bundan sonra açılacak mermer ve taş ocakları öncelikle ilçemizin içme su kaynağını kirletecek, hava kirliliğine sebep olacak, dağ keçileri ve yılkı atlarının doğal yaşamlarını tahrip edecektir. Endemik bitkileri zarar verecek ve yörede yapılacak arıcılık ve hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyecektir."

Konuşmaların ardından eylül ayı meclis toplantısı yapıldı. Mecliste, mermer ocağı yapılacak Süley Yaylası bölgesinin milli park ilan edilmesi için çalışma başlatılması kararı alındı.

Son Güncelleme: 08.09.2019 13:38
Anahtar Kelimeler:
İbradıMermer Ocağı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.