Hedef uluslararası Turizm Festivali

Kemerağzı Mahallesi Kundu Esnafları Koruma Derneği gazetemizin bu hafta ki konuğu. Kundu turizm bölgesinde kurulan dernek, esnafa yardımcı olurken sorun yumağı haline gelmiş bölgenin sorunlarını tek tek çözmeyi kendine ilke edinmiş. Tek hedefleri, Kundu turizm bölgesinin daha yaşanılabilir bir yer haline gelmesi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen insanların yanı sıra merkezde yaşayan Antalyalıları da bu bölge de misafir edebilmek.

30 Temmuz 2018 Pazartesi 16:02
Hedef uluslararası Turizm Festivali

Metin Kanmaz Kimdir?

1962 yılında Osmaniye ilinin hemite köyünde dünyaya geldim. 10 yıllık bir turizm geçmişimiz var. Memur emeklisiyim. 3 tane çocuğum var. Kemer ağzı Mahallesi Kundu Esnafları Koruma Derneğinin başkanlığını yapıyorum. Ankara, İstanbul, Adana ve Osmaniye’de görev yaptım. Memuriyette son 10 yılımı da yönetici olarak tamamladım.

Dernek başkanı Metin Kanmaz, turizm bölgesi Kundu’nun muhteşem güzelliklerinden bahsederken sorunlu yanlarına da özellikle vurgu yaptı. 800 kişilik bir esnaf ailesinin henüz yeni kurulmuş derneği, adım adım hedeflerine doğru ilerliyor. En büyük hedefleri ise Kundu’da uluslararası bir turizm festivali gerçekleştirmek.  Kundu’da aktif olarak hizmet veren bu derneği ve Kundu’da nelerin yaşandığını sizler için derledik. İşte o söyleşiden sayfamıza aktarılanlar.

Memur emeklisi olarak dernek başkanlığına geçişiniz nasıl oldu?

Hoş geldiniz derneğimize onur verdiniz. 1991 yılından bu yana siyasetin içindeyim. Emekli olmadan öncede İnsan Kaynakları Müdürü olarak görev yaptım. Burada esnaf beni keşfetti ve bana teklifle geldiler. Dernek kuralım ve başında da sen ol dediler. Bizde dernek kurduk ve resmileştirdik bu isteği.

Kundu bölgesine karşı kişisel bir sevgim her zaman vardı. Esnafların tamamını geziyorum, sorunlarını dinliyorum neredeyse 24 saatin, 18 saati esnafların içinde geçiyor.  Kundu için elimizi taşın altına koyduk, bu derneği kurarak. Kundu’nun sorunlarını daha güzel bir Kundu turizm şehri için devlet büyükleri ile görüşüyoruz, taleplerimizi iletiyoruz.

Ne için kuruldu bu dernek ve amacı nedir?

Birinci amacımız Kundu’nun sahipsizliğini, Kundu’nun hizmet alamayışını, Kundu’nun tanıtımının yetersiz olduğunu dile getirmek. Otellerin içi dünya harikası: otellerin hemen dışı içler acısı, her taraf bataklık, bu dernek vasıtası ile yetkili mercilere ulaşıp Ankara’ya sesimizi duyurup hizmet almak istiyoruz. Buradaki esnafları birbiri ile kaynaştırmak, esnaflarla otel sahiplerini bir araya getirmek, esnaflarla siyaset de ve bürokrasi de görev alan yetkililerle bir araya getirmek. Bizim derneğimiz kurulmadan önce yol kapanmış ve iki saat açılmamış, bir araya geldik ve dedik ki bu devirde yol kapanır mı? Bir ambulans geçmek istese bir insan hayatının sonu olur. Bu tür olayları önlemek için dernek kurduk. Esnaf sesini dernek vasıtası ile duyursun diye bu çatı da birleştik. Bizim en büyük amacımız bu yöreye hizmet etmek.

Kaç üyeniz var?

Kemerağzı Mahallesi Kundu Esnafları Koruma Derneğimizi de aşağı yukarı 3 ay önce kurduk. 200 üyemiz var şu an hedefimiz 1000 üyeye çıkarmak.  Kundu ve kemerağzı turizm bölgesinin tanıtımında bizim de payımız olsun diye bu derneği kurduk. Antalya Turizmin başkenti, Kundu ise Antalya’nın başkenti olarak görüyoruz. Yaklaşık 800 esnafımız var bölgede, otellerle birlikte 1000 esnaf var.

Kundu - Kemerağzı turizm bölgesinin en büyük sorunları nelerdir?

En büyük sorunumuz. Turistin otelden çıkmaması. Neden turist otelden çıkmıyor? Bölgede bir tane cazibe merkezimiz yok, kent meydanımız yok, parkımız yok, yürüyüş alanımız yok, arkada dereler var bu derelerin ıslahı için Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu, derneğimizin açılışına katıldığı zaman kendisine bu konuyu ilettik. Kendisi DSİ Bölge Müdürünü aradı, sonrasında müdürümüzle görüştük. İki mimar görevlendirdi, yılsonuna kadar proje hazırlatıyor, yılsonunda inşallah 2019 programına aldırabilirsek, bu bölge Venedik gibi olacak. Bu dereler ıslah edilsin; kenarlarına kafeler, restoranlar, yürüyüş yolları, oturma alanları, mavi bisiklet yolları yapılsın, sandalların işlediği Venedik misali bir yer olma ihtimali çok yüksek ve altı ayda bu proje tamamlanacak aşamaya gelecek diye bölge müdürümüzle görüşmemizden çıkan sonuç bu oldu.

Sokak lambalarımız ara ara yanmıyor. Biz istiyoruz ki Kemer’de olduğu gibi Belek’te olduğu gibi sokak aydınlatmalarımız süslensin.  Kundu merkeze en yakın turizm cenneti. Buradan bütün büyüklerime ve yetkililere sesleniyorum. Biz hizmet almak için çok kapı aşındıracağız. Bir anda 50 bin kişinin misafir edildiği bölgede, bir kent meydanının olmaması büyük bir eksiklik. Yaşlı turistlerimiz çıktığı zaman dinleneceği bir yer yok. Bu eksiklikler turisti otelden çıkarmıyor maalesef.

Valimiz, Büyükşehir belediye başkanımız ve İl başkanımızla görüşme taleplerimiz var. Kendileriyle dernek olarak görüşeceğiz.

 Aksu Belediye başkanımızla da her zaman görüşüyoruz. Özellikle dilenciler ve seyyar satıcılar konusunda rahatsızlığımızı her zaman dile getiriyoruz.

Bizim bir diğer en önemli sorunumuz, piyasada ki sarhoş ve ne olduğu belli olmayan dilenciler ve seyyar satıcılar. Bizim misafirlerimizi rahatsız ediyorlar. Parfüm adı altında ne olduğu belli olmayan ürünleri, turiste, zorla satmaya çalışmaları turisti korkutuyor.

Bununla ilgili neden bir çözüm üretilemiyor?

Bende anlamıyorum. Esnaf bu konuda o kadar canına tak ediyor ki biz çözelim diyorlar. Biz nasıl çözebiliriz ki devletin kolluk kuvvetleri ve zabıtası varken, bizim bu sorunu çözme gibi bir şansımız olamaz. İnanın bu satıcılar gerekli izinleri alarak bir esnaf gibi satış yapsalar, bizde destek olur yer ve yol gösteririz. Ama bunlar, turistin eteğinden çekiyor, kolundan tutuyor. Bu hem ülkemizin hem bölgemizin imajını zedeliyor. Bakın 30 otelden bahsediyoruz. Brezilya’dan tutun, Japonya’ya kadar misafir ağırlıyoruz. Ülkelerine dönünce ne diyecek bu insanlar? Türkiye’ye gitmeyin, dışarda çok kötü şeyler oluyor, diye söyleyecekler; etraflarına, arkadaşlarına, gelmek isteyenlerin düşünceleri değişecek ülkemize karşı. Bunu nasıl çözemiyoruz.

Burası dünyaya açılan kapı. Akşam saat 20.00 de arabalarla geliyorlar. Bir arabadan beş- on kişi iniyor ve cadde boyunca diziliyorlar. Turist, akşam yemeğini yiyip otelden gezmeye çıkıyor, karşılaştığı manzaraya bakın.

Zorla çok yüksek rakamlarla ürün satıyorlar. Turistler çok fazla şikâyete geliyorlar. Bu sorun bir an evvel çözülmeli. Dünyaya karşı imajımız zedeleniyor.

Bu tür problemler geçmişte Antalya merkezde de yaşandı. Sonra radikal önlemler alındı ve sorun çözüldü. Başka bir bölgede yok. Bu sorun Kundu’da neden çözülemiyor?

Antalya valiliğine dilekçe yazdım bu konuda. Bu sorunları dile getirdim. Yöre halkı da bunlardan şikâyetçi. Turistlerin üzerine atlayarak satış yapmaya çalışıyorlar. Bu durum hem ülkemizin hem de ülke imajımızı zedelemektedir. Antalya’nın gözde turizm merkezi birçok turist misafirimizden bununla ilgili çok sayıda şikâyetler aldık. Dedik ki, Sayın Valim, sizde uygun görürse turizm polisi istiyoruz diye yazdım.

Bilmiyorum Aksu Belediyemiz bu konuyu ne derece ciddiye alıyor ama bu konu çok ciddi bir durum. Bu konu çok sıkıntılı bir durum.

Yöre halkı şunu söylüyor bize ailece dışarı çıkıyoruz bir dondurma yemek için bir taraftan seyyar satıcılar, bir taraftan dilenciler ve diğer taraftan ginger’ler. Onun için arabama biniyorum Antalya merkeze gidiyorum. Bunu söyleyen yöre halkı gerisini siz düşünün artık.

Dernek olarak hedefleriniz nelerdir?

Kundu Turizm Festivali yapmak istiyoruz. Uluslararası boyutta bir festival yapmak istiyoruz. Bununla ilgili projemiz de var. Temmuz yada Ağustos ayında bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Bu konuda sayın bakanımızla bu konuyu görüşmek istiyoruz. Bize bir şans daha doğdu. Turizm Bakanımız Antalyalı ve turizm sektöründe çok yol kat etmiş içimizden biri, bu turizm bölgesi Antalya’mız için önemli bir durum. Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu açılışımıza geldiği zaman, Turizm Bakanı ile bizleri görüştüreceğine dair sözü var, inşallah bakanımızla görüşeceğiz ve Kundu İçin neler yapılabilir kendisine burada yaşayan ve iş yapan esnaflar olarak talep ve önerilerimizi ileteceğiz.

Sorunları hep dile getirdik, siz dediniz ki bir anda yaklaşık 50 bin kişiyi misafir ediyor. Turistler, Kundu turizm bölgesini ve otellerini neden tercih ediyorlar, bölgenin keyifli tarafları neler bir de bunlardan bahsedebilir misiniz?

Kundu; Denizi mavi bayraklı, kumu sanki elekle elenmiş gibi tane tane, güneşi çok güzel, havalimanının hemen yanı başında ve şehir merkezine çok yakın. Turistler bu özellikleri bir arada buldukları için tercih ediyorlar. Kaldıkları oteller ultra lüks ve hizmet kalitesi çok ama çok yüksek. Esnafın ilgisi ve alakası son derece çok güzel. Bir tane turist, bir esnaftan şikâyetçi olmadı. Bizim esnafımız turiste müşteri değil, misafir gözüyle bakıyor. Ailece gelip çok rahat tatil yapılan bir bölge. Biz bu güzelliği koruyalım. Çirkinlikler yaşatmaya çalışanlara ise yetkililerimiz el atmalı ve büyümeden ortadan kaldırmalı.

Söyleşi için teşekkür ediyoruz. Son olarak ne söylemek istersiniz?

Bize başından beri destek olan Sayın Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’na sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz. İş adamlarımıza teşekkür ediyoruz. Başından beri yanımızda yer alan haberlerimizi yapan gazetenize teşekkür ediyoruz. Biz bu desteği yerelden de görmek istiyoruz. Burada 800 esnaf var ve ülke ekonomisine ciddi anlamda döviz girdisi sağlamaktadırlar.  Bizim sesimize kulak verin istiyoruz. Kundu esnafları koruma derneği olarak kundumuza Antalya’mıza ve ülkemize faydalı olmak istiyoruz. Başka bir şey istemiyoruz. Kundu’yu dünyaya tanıtmak istiyoruz.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.