EXPO 2016’nın ilk kazması Nepal’den

Türkiye’nin ilk EXPO’su, EXPO 2016 Antalya’da ülke bahçeleri için ilk kazmayı Nepal vurdu.

11 Aralık 2015 Cuma 12:34
EXPO 2016’nın ilk kazması Nepal’den


 Doğaya saygıyı ifade eden bir seremoni eşliğinde vurulan ilk kazmanın ardından Nepal’in 3 bin 600 metrekarelik bahçesinde çalışmalar başladı. Nepal’in kültür ve mimarisini en şekilde yansıtmayı hedeflediklerini söyleyen Nepal Proje Koordinatörü Binayak Shah, “Burası ziyaretçiler için çok özel bir alan olacak” dedi.

EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı’nda çalışmalar son hızıyla sürerken katılımcı ülkeler de kendi bahçelerini kurmaya başladı. Alanda kurulacak ülke bahçesi için çalışmalara başlayan ilk ülke Nepal oldu. Nepal Proje Koordinatörü Binayak Shah ve Nepal pavilyon direktörü Birendra Bajracharya, EXPO 2016 Antalya Ajansı yetkililerinin de katılımıyla ülke bahçesi için ilk kazmayı vurdu.

DOĞAYA ŞÜKRAN SEREMONİSİ YAPILDI

Nepalli yetkililer küçük bir de seremoni gerçekleştirdi. Alanda kurulacak en büyük ülke bahçesi için ilk kazmayı kendi elleriyle vuran yetkililer ülke bahçesi kurulacak alanın tam ortasına açtıkları küçük bir çukura pirinç, çiçek, kâğıt ve bozuk para ile kek koyarak ardından da çukurun etrafına su döktü. Bu seremoninin aslında doğaya bir şükran ifadesi taşıdığını söyleyen Proje Koordinatörü Binayak Shah, şunları söyledi:

“Biz ne zaman inşaatla ilgili bir çalışmaya başlayacak olsak böyle bir seremoni yaparız. Çünkü toprağı kazıyorsunuz. Bu anlamda yaptığımız seremoni bir özür ifade ediyor. Bu anlamda inşaat başladıktan sonra kötü şeylerin olmaması inancı ve temennisiyle bunu yapıyoruz. Para, pirinç, çiçek ve su bunların hepsi aslında yaşamın bir parçası. Bunlar olmadan hayat olmaz. Bu nedenle bir şükran

göstergesi olarak bunları toprağa koyuyoruz. EXPO 2016 Antalya’nın temel amaçlarından biri de doğaya saygı. Biz de bunun bir göstergesi olarak bu seremoniyi yaptık”.


“NEPAL KÜLTÜRÜNÜ YANSITACAĞIZ”

Kuracakları ülke bahçesinde Nepal kültürünü ve mimarisini en iyi şekilde yansıtacaklarını söyleyen Shah, “Nepal mimarisinden örnekler getireceğiz. Bu anlamda tamamen Nepal tarzında olan 2-3 bina örneği olacak. Nepal’de Himalaya Dağları var. Bu coğrafyada yetişen bitki ve çiçekler olacak bahçemizde. Nepal, Himalaya bahçesi olacak. Ziyaretçiler için de görecekleri çok özel bir alan olacak” ifadelerini kullandı.

Himalayalar’da ve Nepal’de insanlık için çok önemli olan bitki ve çiçekler yetiştiğine dikkat çeken Shah, Nepal’in küçük bir ülke olduğunu ancak dünyanın hiçbir yerinde olmayan pek çok bitki ve çiçek türüne ev sahipliği yaptığını söyledi. EXPO 2016’nın bu anlamda Nepal’in özel bitki türlerini tanıtmak ve insanlara göstermek için iyi bir yol olduğunu da belirten Shah, “Böylece tüm dünya Nepal’in nelere sahip olduğunu görecek. Sadece Nepal için değil tüm insanlık için yararlı olan bu bitki ve çiçekleri görecek” dedi.


Nepal, 3 bin 600 metrekarelik alanda “Smart Children: Green Cities” (Akıllı Çocuklar: Yeşil Şehirler) temalı bir bahçe kuracak. Nepal pavilyonunda Nepal’deki yaşam tarzı, çiçek, sanat, mimari ve doğal kaynaklar hakkında bilgiler verilecek. Bahçede yer alacak taş ve ahşap oymacılığıyla imal edilecek unsurların yapımına 6 ay önce başlandı.

EXPO 2016 Antalya Ajansı yetkilileri, önümüzdeki günlerde katılım sözleşmesi imzalayan diğer ülkelerinde bahçe yapım işlerine başlayacağı bilgisini verdi. 


Son Güncelleme: 11.12.2015 12:45
Anahtar Kelimeler:
Expo 2016 AntalyaNepal
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.