Çin, EXPO 2016'ya katılım anlaşmasını imzaladı

ÇİN Halk Cumhuriyeti, Türkiye'nin ilk EXPO'su EXPO 2016 Antalya'ya katılım anlaşmasını imzaladı. Çin Çiçekçiler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Zhan Yinchao, “Çin bahçesinin çok farklı ve ziyaretçilerin ilgisini çekecek bir bahçe olmasını istiyoruz" dedi.

18 Haziran 2015 Perşembe 15:42
Çin, EXPO 2016'ya katılım anlaşmasını imzaladı


Antalya'nın Aksu İlçesi'nde 1121 dönümlük alanda 'çiçek ve çocuk' temalı EXPO 2016 Antalya'da çalışmalar aralıksız sürerken, Çin heyeti, EXPO'ya katılım sözleşmesine imza atmak için Türkiye'ye geldi. Çin Çiçekçiler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Zhan Yinchao başkanlığındaki 14 kişilik heyet, Aksu İlçesi'ndeki sergi alanında EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Vekili Faik Akturan tarafından karşılandı.

Çin heyetine, alandaki çalışmalar, ülke bahçeleriyle ilgili görsel ve teknik bilgi sunuldu. Heyetler arasında bilgi alışverişinin ardından, alan gezisi yapıldı. Çin'in kendi ülke bahçesini kuracağı 3 bin 150 metrekarelik alanda inceleme de yapıldı.

İncelemelerin ardından EXPO 2016 Antalya Ajansı'na gelen Çin heyetini, EXPO 2016 Genel Sekreteri Haşmet Suiçmez karşıladı. Türkiye'nin ilk EXPO'suna Çin'in katılmasının onur verici olduğunu belirten Suiçmez, gerekli her türlü desteğin verileceğini vurguladı. Daha sonra anlaşma törenine geçildi ve katılım sözleşmesine Zhan Yinchao ile Suiçmez birlikte imza koydu. Genel Sekreter Suiçmez, Zhan Yinchao'a özel koleksiyon bir seramik takdim ederken, Yinchao da Suiçmez'e 1644 ile 1911 yılları arasında Çin'de hüküm süren Qing Hanedanı'nın hazırladığı bir fermanı takdim etti.

EXPO 2016 Antalya sergi alanına ikinci kez geldiğini söyleyen ve heyete başkanlık eden Zhan Yinchao, şöyle konuştu;

“Bu gelişimde alandaki çalışmaların ne kadar hızlı ilerlediğini gördüm. Mimari çalışmalar şekillenmiş. EXPO 2016 Antalya'nın diğer Expo'lardan çok farklı olacağa benziyor. Özellikle temasının 'çiçek ve çocuk' olması çok anlamlı. Antalya'da kuracağımız Çin bahçesinin çok farklı olmasını, ziyaretçilerin ilgisini çekecek bir alan olmasını istiyoruz. Çin'de iki farklı tarz var. Birincisi geleneksel, ikincisi ise modern tarz. Kuracağımız bahçede bu iki tarzı da yansıtmak istiyoruz."

Çin heyetindeki görevliler alanı hem fotoğraf makinesi hem de kamerayla görüntüledi ve tüm detayları not etti. EXPO 2016 Antalya'da Çin Bahçesi'ni kuracak olan Pekin Peyzaj ve Geleneksel Çin Mimarlık Mühendislik Şirketi'nin bahçe tasarım şefi Wei Yan ise yapılacak bahçenin kalıcı olacağını, İpek Yolu'ndan bugüne devam eden Türk-Çin dostluğunun güçlenmesine katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Yapacakları bahçe hakkında ipuçları veren Yan şöyle konuştu:

“Türkiye için ay çok önemli. Bayrağınızda da ay var. Ay Çin için de çok önemli. Hatta Çin'de 'Ay Festivali' vardır. Türkiye'ye saygımızın da bir göstergesi olması için bahçemizin ismini 'Ay'ın Mücevheri' koyacağız. Antalya'ya müthiş bir bahçe bırakmak istiyoruz. Umarım EXPO 2016 Antalya, büyük başarılara imza atar."

Çin heyeti Antalya'da ülke bahçelerinin yapımı için inşaat ve mühendislik firmaları ile görüşmeler de yapacak.
 

Son Güncelleme: 18.06.2015 15:48
Anahtar Kelimeler:
EXPO 2016
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.