Çaresizlikten Teleferik Yaptı

Antalya'nın Gazipaşa İlçesi'ne bağlı İnceğiz Köyü'nde oturan Mercan Ailesi, vadinin iki yanına kurdukları ilkel teleferikle ürünlerini taşıyor.

11 Eylül 2013 Çarşamba 16:18
Çaresizlikten Teleferik Yaptı
Yıllarca serada ürettiği ürünleri katır sırtında toptancı haline taşıyan 38 yaşındaki Hürdal Mercan, çareyi teleferik yapmakta buldu. Mercan, şimdi vadinin iki yanına kurduğu sistemle ürünlerini taşıyor. Ancak yük taşıma amacıyla kurulan teleferik, bir süre sonra aile bireylerinin de kullanmaya başlamasıyla tehlikeli yolculuklara sahne oluyor.

MALİYETİ 5 BİN TL
İnceğiz Köyü'nde oturan 38 yaşındaki Hürdal Mercan, evine giden köy yolunun bozuk ve uzak olması nedeniyle 240 metre uzunluğundaki vadiyi geçmek için teleferik yaptı. 5 bin liraya mal ettiği teleferiği birkaç gün önce faaliyete sokan Mercan, serasında ürettiği zirai ürünleri taşıdığı gibi, çocuklarının ve eşinin ulaşımını da sağlıyor. Okula giden Ayşe ve Esra adında iki kızı olan Hürdal Mercan, vadinin karşısına geçmek için çoğu zaman teleferiği kullandıklarını söyledi. 

YOL, KÖPRÜ KAR ETMEYİNCE
Teleferikle yerden 100 metre yüksekliğindeki vadiden geçen Mercan, şunları anlattı: 

"Yıllarca yol sorunu nedeniyle çok sıkıntı çektik. Ürünlerimizi katır sırtında hale taşıdık. Vadinin ortasından geçen Bıçkıcı Çayı'na demir köprü yaptım, çay taşınca köprüyü aldı götürdü. Karşıya geçmek için çoğu zaman buz gibi suya girmek zorunda kaldık. Yol ve köprü yapılması için başvurduk, ama bir neticeye ulaşamadık. En sonunda bu teleferiği yapmaya karar verdim."

Artık ürünleri bu teleferikle karşıya geçirdiklerini dile getiren Mercan, eşi ve çocuklarının da teleferiği kullandığını, başta biraz korktuklarını, ama şimdi alıştıklarını söyledi.

TELEFERİK BABANIN KONTROLÜNDE
Hürdal Mercan, teleferiği şimdilik sadece kendisinin kullanabildiğini, zamanla çocuklarına ve eşine de kullanmayı öğreteceğini söyledi. Teleferikle 1 tona kadar ağırlık taşıyabildiğini dile getiren Mercan, görenlerin şaşkın bakışlarla teleferiği incelediğini kaydetti. 

AİLE BİREYLERİ KORKMUYOR
Teleferiğe ilk bindiklerinde korktuklarını anlatan 8'inci sınıf öğrencisi Esra Mercan, zaman içerisinde korkularını yendiklerini söyledi. Esra'nın ikiz kardeşi Ayşe de teleferiğe binmenin eğlenceli olduğunu, kendilerini görenlerin şaşırdığını anlattı. Evin hanımı Meryem Mercan ise katır sırtında ürün taşımanın çok zor olduğunu belirterek, "Teleferiğimiz çok sağlam. O yüzden korkmuyoruz. Konu komşu da merak ediyor. Merak edip teleferiğe binenler bile oldu. Bizim için büyük kolaylık oldu. Çok memnunuz" diye konuştu. 

Son Güncelleme: 11.09.2013 17:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.