Bir yandan zirai don nöbeti bir yandan fırsatçılar

Hava sıcaklığının geçen haftadan bu yana düşüşte olması, örtü altı üreticilerinde zorlu bir sürece neden oldu. Seralarında soba yakarak ürettikleri ürünü dona karşı koruyan üreticiler, bir taraftan girdi maliyetlerinden dert yanarken, öte yandan sobalarda yanan odun ve kömürün fırsatçılar tarafından fahiş fiyatla satılmasına bir o kadarda tepkililer. Daha önce tonunu 1500 TL’ye aldıkları portakal kömürünün şu an ki fiyatının 5 bin 400 TL olduğunu ifade ediyorlar. Ayrıca odununun tonu da 3 bin TL 

24 Ocak 2022 Pazartesi 12:53
Bir yandan zirai don nöbeti  bir yandan fırsatçılar

Meteorolojiden yeni bir uyarı

Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Uyarı Merkezi geçtiğimiz hafta açıklama yaparak zirai faaliyetlerin devam ettiği Antalya'da hava sıcaklıklarının önemli ölçüde düşeceğini dile getirmişti. Bu uyarılar üzerine kuvvetli zirai don beklentisine karşı üreticiler, geçen haftadan bu yana seralarında soba yakıyor. Meteoroloji bu açıklamalarına bir yenisini daha ekledi. Bu haftada havanın yağışlı ve soğuk geçeceğine dikkat çekerek, üreticilere zirai don uyarısında bulundu.

Günlük 4 ile 5 bin TL arası

Gelişmeler bu şekilde yaşanırken, zirai dona karşı bir haftadır akşamdan başlayan ve sabah saatlerine kadar, seralarında soba yakarak nöbet bekleyen üreticilerin yaşadıkları zorlukları kendi ağızlarından dinledik.  Bir haftadan bu yana girdi maliyetlerine günlük 4 bin- 5 bin TL arasına yakacak odun ve kömürün de eklendiğini dile getiren üreticiler, işin en üzücü tarafının da fırsatçıların fahiş fiyatla odun ve kömür satmalarının olduğunu dile getirdiler. Ayrıca bu sürecin de yetkililer tarafından denetlemesi gerektiğini savundular.

Fırsatçıların iş güzarlığı denetlenmeli

7 dönüm serasının bulunduğu dile getiren üretici aynı zamanda MHP Aksu Belediye Meclis Üyesi Kemal Kara, “5-6 gündür aşırı soğuklardan dolayı seralarımızda sobalarımız yanıyor. Gecede 4 bin TL’lik yakıt yakıyorum. Şimdiye kadar yakıt maliyetim 20 bin TL’yi geçti. Geçen sene toplamda 3-4 gün soba yaktım. Ama bu kış çok çetin geçiyor. Bu hafta daha da soğuk olacak. Yakacak ürün bulmakta zorlanıyoruz. Daha önce tonunu 1200 TL’ye aldığım kömürün şu an tonu 5 bin TL’yi geçmiş durumda. Bu fırsatçıların iş güzarlığı denetlemeli” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Önümüzde sıkıntılı bir süreç var

Başka bir üretici olan Recep Basak, “Bizler ürünlerimizi korumak için zirai don nöbetiyle mücadele ederken, bir taraftan da fırsatçılarla karşı karşıyayız. Şu an tonunu 5 bin 400 TL’den kömür alıyoruz. Bulmakta da zorlanıyoruz. Oysaki daha önce bu yakacağın tonunu 1200 TL’den alıyordum. Her geçen gün zamlanıyor. 6 gündür seralarımızda sobalarımızı sabahlara kadar yakıyoruz. Bu haftada havaların oldukça soğuk geçeceği ifade ediliyor. Uyku bize haram oldu. Önümüzde sıkıntılı bir süreç var.  Kömür ve odun satıcıları kendi belirledikleri fiyatlarla satış yapıyor” diye konuştu.

Fırsatçılığı yapan odun ve kömür tüccarları

Ortada bir fırsatçılığın olduğuna dikkat çeken Aksu Üreticiler Birliği Başkanı Turan Şahin, “Ama bu fırsatçılık tüccardan odun ve kömür alan satıcılardan değil. Bu fırsatçılığı yapan Odun ve kömür tüccarlarında. Bir denetim yapılacaksa buralardan yapılmalı. Ormandan saha kesimi alan tüccarın alış ve satış arasındaki fark denetlenmeli. Yine kömür madeninden çıkan kömürün tüccara ve satıcıya gelene kadar, fiyat farkları iyi irdelenmeli.  Kömürün ton fiyatı şu an 5 ile 6 bin TL arası. Tüm buna rağmen istediğiniz kadar alma şansınız yok. Yine odunun ton fiyatıysa 3 bin TL.  Buradaki durum da aynı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.