Aşı yaptığı ağaçlar seneye meyve veriyor

Antalya'nın Aksu ilçesi Çamköy mahallesinde yaşayan Kadın Dilber, mahallenin meyve vermeyen bütün ağaçlarını kendi yöntemiyle aşılıyor. Aşılanan ağaçlar en geç bir yıl içerisinde meyve vermeye başlıyor.

30 Mayıs 2022 Pazartesi 17:05
Aşı yaptığı ağaçlar seneye meyve veriyor

Annesinden öğrendiği geleneksel aşı yöntemini geliştirerek ağaçlara kalem aşısı yapan Kadın Dilber, meyve vermeyen dut, incir ve zeytin ağaçlarını aşıladığını en geç bir yıl içinde meyve verir hale getirdiğini belirterek, 40 ağaçta en fazla bir tanesinin tutmadığını söyledi.

Mahallenin aşıcı teyzesi

Komşularına yardımcı olmak için aşı yaptığını kaydeden Kadın Dilber, “ Ağaçları aşılıyorum. Komşularıma yardımcı oluyorum. Bugün aşıladım zeytin ağacını, gelecek sene Nisan Ayı meyve verir. Dut, incir ve zeytin ağaçlarını aşılıyorum” dedi. Aşılama işlemini de anlatan Dilber,  “Ağacın tepesindeki kalın yerinden kesiyorum. Bıçakla birkaç yerinden yuva açıyorum. Aşılayacağım ağacın dallarını kalem gibi bıçakla şekli verdikten sonra bu yuvalara yerleştiririm. Aşıladığım yerleri çamurla sıvıyorum suyunu alsın, kurumasın diye. Aynı işlemi dallar için de yapıyorum. Çamurla hepsini sıvadıktan sonra plastikle iyice sarıyorum hava almasın, tutsun” şeklinde konuştu.

“Bugün aşılarım seneye meyve verir”

Aşıladığı ağaçların bir yıl içinde meyve verdiğini belirten Kadın Dilber, “Aşıladığım zeytin ağacı, önceden meyve vermiyordu. Yaban zeytin ağacını, meyve veren zeytin ağacı haline getirdim. Seneye Nisan ayında meyve vermeye başlayacak. Gemlik zeytini aşısı yaptım. Ben bunu annemden öğrendim. Annem göz aşısı yapardı, kalem aşısı yapmayı ben kendim buldum. Şimdiye kadar aşı yapıp ta tutmayan 40 ağaçtan sadece bir ağaç olmuştur. Bugün aşılarım seneye meyve verir” dedi.

Anahtar Kelimeler:
AksuAntalyaKalem Aşısı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.