Artık hiç ilgi görmüyor!

ANTALYA Bakırcılar ve Sobacılar Çarşısı'nda demircilik yapan Mehmet Şakar, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala bıçak bileme işleminin gün geçtikçe kötüye gittiğini, bıçak satışlarının azaldığını söyledi. Başka bir demirci ustası Mustu Satıcı ise kurban keserken keskin bıçağın önemini ve bu işlemin usta kasaplar tarafından yapılmasına vurgu yaptı.

13 Ağustos 2018 Pazartesi 11:54
Artık hiç ilgi görmüyor!

Dede mesleğini devam ettirdiğini doğduğundan beri demircilikle uğraştığını söyleyen 58 yaşındaki Mehmet Şakar, Antalya'da iyi kazançlar elde edemediklerini ve gençlerin bu tür mesleklere eğilim göstermediği için demirciliğin unutulmaya yüz tuttuğunu söyledi. En güzel bıçakların Bursa'dan çıktığını, ardından Trabzon ve Denizli'nin takip ettiğini dile getirdi.

DEMİRCİLİK İLGİ GÖRMÜYOR

Kurban bayramına az günler kala, bıçak bilemeye eskisi gibi kimsenin gelmediğini söyleyen Şakar, Antalya'da demirciliğin ilgi görmediğini dile getirdi. Demirci ustası Mehmet Şakar, "Kırıkkale ve Bursa'da baba mesleği devam etmekte, oralarda da dükkanlarımız bulunmakta ve 25 çalışanım var. Bıçak bileyeme gelen kişiler ertesi gün bıçaklarını alırken, Antalya'da kurban bayramı için bıçak bilemeye gelen insan çok az, burada çırağım bile yok. Kültürel değerlerimizi, mesleğimizi gün geçtikçe unutuyorlar" dedi.

'İNTERNET ALIŞVERİŞİ ETKİLEDİ'

Demirci ustası Mehmet Şakar, "İnternet alışverişlerinin yaygınlaştığı son yıllarda Çin ve Japonya'dan 5 TL'ye satın alınan bıçakları biz 30 TL'ye mal ediyoruz. Bu tür alışverişler bizi çok etkiliyor" diye konuştu.

Antalya Bakırcılar ve Sobacılar Çarşısı demirci esnaflarından Mustu Satıcı eski bayramların artık kalmadığını, mesleğinin unutulduğunu dile getirdi. Satıcı, "Eskiden kurban bayramlarında günlük 250- 300 satır satışı yapıyorduk şuan en fazla 10 satır anca satıyorum" dedi.

Kurban keseceklere önerilerde bulunan Satıcı, "Kurban bayramında kurbanlıklarınızı kasaplara verin, bıçaklarınızı demircilere bileyletin. Kurbanlıklarınıza acı çektirmeyin ki bizlerde o kurbanların vebali altında kalmayalım" ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Antalya Haberleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.