Antalya Toptancı Hali’nin 24 saat açık kalması talebi

Antalya Toptancı Hali Komisyoncu İsmail Erten, Antalya Toptancı Hali’nin üreticilere ait olduğunun altını çizerek, “Üreticiler kapıların 24 saat açık kalmasını istiyor. Menderes Türel zamanında bu kapı hiçbir zaman üreticinin yüzüne kapanmadı. Büyükşehir Belediye Başkanından rica ediyoruz. Bu şartlarda üretim yapmaya çalışan üreticiye bu yapılan zulümdür, haksızlıktır. Bu konunun bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz” dedi.

14 Şubat 2022 Pazartesi 16:25
Antalya Toptancı Hali’nin 24 saat açık kalması talebi

Üretici velinimet

Antalya Toptancı Halinin kritik öneme sahip olduğunu belirten İsmail Erten, “Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali üreticimizin yeri. Üretici bizim veli nimetimiz. Onlar yoksa burada; halde olmaz, komisyoncu da, tüccar da, ihracatçı da olmaz. Dolayısıyla Türkiye olmaz. Bundan dolayı üreticinin toptancı haline hızlı bir şekilde ürün getirmesi gerekiyor. Başta Büyükşehir Belediyesi yönetimi olmak üzere, komisyoncular ve tüccarlar derneğimiz de işin içinde onların talebi üzerine halimiz maalesef saat 3’den önce kapılar açılmıyor. Sanki sınır gibi bekçiler, zabıta araçları üreticilere –Hale erken girersen sana ceza yazarız- gibi söylemler yapılıyor. Burada ticaret yapan başta üreticilerimiz olmak üzere hem komisyoncuları hem de tüccarları üzmektedir. Bu sorunun bir an önce çözülerek halimizin 24 saat çalışan, ürünlerin geldiği ve satışların yapıldığı duruma getirmeliyiz. Önemli kritik yerler nasıl ki 24 saat çalışıyorsa, halde bu yerlerden biri, burada planlayarak çalışma yapılabilir. Üretici ürünü topluyor, evinde bekliyor. Gece sabaha kadar çalışmalar olsa, burada ihracatımız 2-3 kat daha artar ve üretici hedeflerine kazançla yoluna devam edebilir” ifadesinde bulundu.

144 komisyoncunun fikrine göre böyle bir uygulama yapıldığını kaydeden İsmail Erten, “Oysa ki burası üreticilere ait. Komisyoncu ve tüccara ait değildir. Bunun altını çizerek söylüyorum. Antalya Büyükşehir Belediyesi anket yapsın üreticilerimizle. Sonuçlara bakalım. Biz üreticimizin hizmetkarıyız. Üreticimizi memnun etmeliyiz. İsmail Erten olarak üreticimizin hizmetkarıyım. Bende üreticiyim. Üreticinin hakkını, kazanmasını, ülkemiz ve yurt dışına ihracat için daha çok üretmesini düşünemezsek, bir başarı elde edemeyiz. Üreticimiz hale giriş kapısı için -Sınır kapısına mı döndü? diye serzenişte bulunuyorlar.  Hepsinin içi dolu” dedi.

‘Menderes Türel zamanında hiç kapanmadı’

İsmail Erten, “Gece saat 03.00’de kapının kapanması, içerde hapsolmamız, kontrollü girişlerin yapılması üreticimize zulüm ediliyor. Üreticimize yapılan bu zulmün Büyükşehir Belediyesi tarafından kaldırılmasını istiyoruz. Geçen dönem de Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in yaptığı 2 dönem başkanlık zamanında yine komisyoncular derneği ve tüccarlar derneği kapanması konusunda karar aldı. Bunların hiçbirini Menderes Türel kabul etmedi. Neden kabul etmedi? Antalya Toptancı Hali üreticilere aittir. Üreticiler bunu istemiyor. Çünkü Menderes Türel, üreticinin nabzını yokladı. Üreticilerimiz, hiçbir zaman halin kapılarının kapısını istemedi ve istemez de. Onun için biz Büyükşehir Belediye Başkanından rica ediyoruz. Geçen dönemlerde nasıl bu hal kapıları kapanmadan yönetildi ve üretici çok memnunken bu kapıların kapanması hele şu dönemde, en zor şartlarda üretim yapmaya çalışan üreticiye zulümdür, haksızlıktır.  Bu konunun bir an önce düzeltilmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘Hedefimiz dönüm başına 100 TL kazanç’

2021 yılını da değerlendiren İsmail Erten şunları söyledi: “Şu an da tek ekim dediğimiz domates halimize girmeye başladı. Fiyatlarda 15-17 TL seviyelerinde. Hükümetimiz hedef 2023 diyor, bizde dönümde hedefimiz 100 bin TL diyoruz. Dönüm başı bir dönüm seradan 100 bin TL hedef koyduk. Fiyatlar düşmeden devam ederse hedefimizi tutturacağımızı düşünüyoruz. Üreticilerimiz bu ciroları yaparsa maliyetleri karşılamış olur. Önümüzde ki yıllarda da üretimlerini artırarak ve yeni yatırımlar yaparak yola devam ederler. Çiftçimiz yıl başından sonra ki fiyatlardan memnun. Kaliforniya biberi üreticileri bu sene üzüntülüydü. Fiyatlar düzeldi. Bu fiyatlarda devam ederse sezon sonuna kadar o açığı  kapatabilirler.”

Erten, “Domates üreticisi Alaylı ve Yurtpınar mahalleleri başta olmak üzere domates ürününden vazgeçtiler bu yıl. Domates azalınca hale giren üründe azaldı. Domates fiyatlarının yükselmesinde bu durumun büyük etkisi var. Dövizin artmasından dolayı yurt dışı taleplerde yüksek. İhracatımız da artınca iç piyasa ile ihracat arasında makas farkı artacak ama sonuçta hem ülkemize döviz girecek hem de üreticimiz kazanacak. Tüketicilerimiz de birkaç ay daha az tüketerek, israf etmeden hep birlikte kazanacağız” dedi.

‘Üreticilerimizin alnından öpüyorum’

Zor şartlarda üreticilerin üretim yapmaya devam ettiklerini ifade eden İsmail Erten, “Girdi maliyetleri 3-4 kat artmasına rağmen üretim yapmaya çalışan her üreticimizin alnından öpmemiz lazım. Kutsal insanlar üreticilerimiz. Her şeye zam geldi. Gübre, fide, elektrik, mazot bu moral bozukluğu içinde üreticilerimiz yılmadılar ellerinde ki kömür ve odun stoklarının bitmesine rağmen devam ettiler. Bir gece seralarında ki sobaları yakamasalar, o gece bir yıllık ürünleri donacaktı. Tabi bizde komisyoncular olarak, onların yanında olduk, her türlü ihtiyaçlarına yardımcı olmaya çalıştık. Ukrayna- Rusya savaşını da bir taraftan takip ediyoruz. Umarız olmaz. Böyle bir savaş bizi çok etkileyecektir. Tek ekim dönemin de en çok iharacatı o tarafa yapıyoruz. Herkes durumdan etkilenir. Olmasın diye dua ediyoruz” diye belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.