Antalya'da yavru caretta carettaların denizle buluşması için nöbet tutuluyor

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde caretta caretta yavrularının denizle buluşma yolculuğu başladı. Gecenin sessiz saatlerinde sahile gelen anne carettaların bıraktığı yumurtalardan çıkan yavrular, zorlu bir mücadeleyle denize ulaşmaya çalışıyor.

02 Ağustos 2025 Cumartesi 13:44
Antalya'da yavru caretta carettaların denizle buluşması için nöbet tutuluyor

Geylani Topaloğlu
ANTALYA (İHA) -
Gazipaşa ilçesinde, yaz mevsimiyle birlikte caretta caretta yavrularının denizle buluşma yolculuğu başladı. Gecenin sessiz saatlerinde sahile gelen anne carettaların bıraktığı yumurtalardan çıkan yavrular, zorlu bir mücadeleyle denize ulaşmaya çalışıyor. Bu yolculukta yavrulara Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi (MEB AKUB) ekipleri ve gönüllüler eşlik ediyor.

Yavru caretta carettalar için nöbet tutuluyor
Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi (MEB AKUB) üyeleri, sabahın erken saatlerinden itibaren sahillerde nöbet tutarak yavruların zarar görmeden denize ulaşmalarına yardımcı oluyor. Köpek, martı, tilki gibi yırtıcılara karşı savunmasız olan yavrular, denize ulaştıktan sonra da büyük balıkların tehdidi altında yaşam mücadelesi veriyor. Yavru carettalar, yumurtadan çıktıktan sonra içgüdüsel olarak yakamoz ya da dalga sesiyle yönlerini bulmaya çalışıyor. Ancak sahildeki yapay ışıklar bu doğal yön bulma süreçlerini olumsuz etkileyerek yavruların karaya yönelmesine ve yaşamlarını yitirmelerine neden olabiliyor.

Anneler takip edilerek yavruların yeri tespit edildi
Burada tespit edilen yuvalara İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgilendirici broşürler asılarak bölge koruma altına alınıyor. Yapılan sabah kontrollerinde zarar görmüş yuvalar ya da sıkışan yavrularla karşılaşıldığında gönüllüler devreye giriyor. Kum altında kalan yavrular dikkatlice çıkarılarak oluşturulan koridor eşliğinde güvenle denize ulaştırılıyor.



"Bu doğaya karşı sorumluluğumuz"
MEB AKUB Başkan Vekili ve Uzman Dalgıç Şeyda Demiryürek, her sabah saat 06.00 itibarıyla sahilde olduklarını, gece boyunca sahile çıkan anne carettaların ayak izlerini takip ederek yuvaları tespit ettiklerini belirtti.
Demiryürek, "Amacımız, nesli tükenme tehlikesi altında olan caretta carettaların güvenli şekilde yaşamlarını sürdürebilmesini sağlamak. Bu doğaya karşı sorumluluğumuz" ifadelerini kullandı.
MEB AKUB Yetkilileri, vatandaşlara çağrıda bulunarak araçla sahile girilmemesi, yuvalama alanlarının korunması ve gece ışık kullanımının minimuma indirilmesi gerektiğini hatırlatıyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.