Altıntaş yetkisini istiyor 

2019 yılında Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamında imar sorunu yaşayan Altıntaş Mahallesi, bu sefer de imar ve iskân yetkisiyle gündem de. AK Parti, MHP ve İYİ Parti Grup sözcüleri Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde olan imar ve iskân yetkisinin Aksu Belediyesi’nde olması yönünde ortak görüş sunarken CHP Grup Sözcüsü Selahattin Öz, Aksu ilçemizin menfaatleri düşünülmesi gerekirken, meclis kararıyla bu yetki devir edilmiştir” dedi. Altıntaş Mahalle Muhtarı Bilal Çelik, bu yetki tartışmasında, bölge insanın çok büyük zarar gördüğünü söyledi.

07 Temmuz 2022 Perşembe 13:33
Altıntaş yetkisini istiyor 

Büyükşehirden bir açıklama yok 

Altıntaş’ın bitmeyen çilesi. Nerdeyse 30 yıldır gündemde olan Altıntaş Bölgesi’nin imar sorunu, 2019 yılında Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çözülmüştü. Bu sorunun çözülmesiyle, bölgede hızlı bir şekilde inşaat çalışmaları başladı. Ancak bu seferde aynı bölge, imar ve iskân yetkisiyle gündem de. Sorunun çözümü için bölgenin Kentsel Dönüşüm Projesi Kapsamına alındığını ifade eden Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, bundan dolayı imar iskân yetkesinin o dönem yasal olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne geçici olarak verdiklerini ve sorun çözüldüğü halde, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerine yetkiyi iade etmediğini her platformda dile getirirken, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nde bu güne kadar bu serzenişlere her hangi bir resmi açıklama gelmedi. 

Grup sözcülerinden ortak görüş 

Geçmişin gelişmeleri bu şekilde yaşanırken, Aksu Belediye Meclisi’nde grubu bulunan AK Parti, MHP ve İYİ Parti’nin Grup sözcüleri, bölgeyle ilgili imar ve iskân yetkisinin Aksu Belediyesi’ne iade edilmesi gerektiği yönünde ortak görüş belirtiler. İYİ Parti Aksu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ramazan Özen’de geçen hafta Güney haberci TV’de katıldığı Özgür Masa Programı’nda, bölgenin imar ve iskân yetkisinin Aksu’ya verilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu yetki Aksu’nun anasının ak sütü gibi helaldir” açıklamalarında bulunmuştu.  CHP Grup Sözcüsü Selahattin Öz’de, yetkinin meclis kararıyla Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğine dikkat çekti. İşte grup sözcülerinin açıklamaları:  

Burada çok bedeller ödedik

AK Parti Grup Sözcüsü Yaşar Sözen, “Bilindiği üzere Aksu’nun kanayan yarası olan Altıntaş’ın imar sorunu, Belediyemizin özverisi sonucu çözüldü. Bu çözümün içerisinde Merkezi Hükümetimizle beraber, o dönemin Antalya Büyükşehir Belediyesi de girerek, bölgenin çözülemez denen imar sorunu çözüldü. Sorun Kentsel dönüşüm projesi kapsamında çözüldüğü için, imar ve iskân yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ne yasal olarak verilmek zorunda kalındı. Ancak hazırlanan özel sulh nameye yetkinin geçici olarak verildiği ve sorunun çözüme kavuşması halinde, yetki devrinin tekrar iade edilmesi gerektiği yönünde bir ibare bırakıldı. Ancak 2019 yılından bu yana bir türlü Antalya Büyükşehir Belediyesi Aksu’nun olmazsa olmazı olan, bu imar ve iskân yetkisini bir türlü iade etmiyor. Defalarca bu anlamda adımlar atıldı. Meclisimizde grubu bulunan partilerin grup sözcüleriyle Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer ile görüşme yapıldı. Taleplerimizi ilettik. Detayları ve gelişmeleri tek tek anlattık. Bu talebimize sıcak bakılmadı. Aksulular olarak burada çok bedeller ödedik. Biz bunu hak etmiyoruz. Aksu’nun olan Aksu’ya verilmeli. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi hem buranın rantını yiyor, hem de hizmet getirmiyor” dedi.

Aksu’ya verilmesini bizde istiyoruz

İYİ Parti Grup Sözcüsü Gökhan Kaplan, “Altıntaş’ın imar ve iskân yetkisinin Aksu Belediyesi’ne verilmesi için Aksu Belediye Meclisi’nde grubu bulunan partilerin grup sözcüleriyle beraber Büyükşehir’e yönelik bir adım atmıştık. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer’le görüştük. Aksu’nun hakkı olan imar ve iskân yetkisinin, tekrar Aksu’ya verilmesi talebinde bulunmuştuk. Kendileri de prosedürlerde bazı eksikliklerin olduğunun altını çizerek,  devir işlemlerinin şu an için gerçekleştirilemeyeceğini ifade etmişti. Ancak konuyu Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e ileteceğini dile getirmişti.  Gelinen süreçte burası Aksu’nun faydalanması gereken bir alanı. Gelişime açık olan bir yer. Bu alanla ilgili yetkinin Aksu’ya verilmesini bizde istiyoruz.” 

Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan bir şey 

MHP Grup Sözcüsü Ali Alpay Bilge, “30 yıllık çözülemeyen bir sorunun çözümü için Aksu Belediyesince bir adım atıldı. Ve gelinen süreçte Kentsel dönüşüm projesi kapsamında sorun çözüldü. Ancak yasal olarak imar ve iskân yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ne verilmek zorunda kalındı.  Sorun çözüldükten sonra, bu alanın imar ve iskân yetkisi tekrar Aksu Belediyesine verilmesi gerekiyor. Ancak Antalya Büyükşehir Belediyesi bu yetkinin iadesini bir türlü vermiyor. Burada çok büyük rant var. Aksu’nun olması gereken bu rant, maalesef Antalya Büyükşehir Belediyesi alıyor. Aksu Belediyemizin ekonomik olarak sıkıntıları var. Hakkı olan imar ve iskân yetkisinden gelecek paralarla Belediyemiz daha da güçlenecek.  Ondan dolayı bu yetkinin Aksu belediyesine verilmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin hiçbir yerinde alt kademeye ait olan bir gelirin, Büyükşehir Belediyesi tarafında gasp edilmesi gibi bir uygulaması yok.” 

Devlette devamlılık esastır 

CHP Grup Sözcüsü Selahattin Öz, “Geçen dönemdeki Aksu Belediyesi Meclisi karar alarak, Altıntaş Mahallesinin sorunlarının çözümünü Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devretmişti. Antalya Büyükşehir Belediyesi mahallenin büyük kısmını sorunlarını çözmüş ve eksik kalan sorunları da çözmeye çalışmaktadır. Aksu Belediyesi meclisinde karar alınırken, Aksu ilçemizin menfaatleri düşünülmesi gerekirken, meclis kararıyla devir edilmiştir. Bu gibi devirlerde, bazı şartlar mecliste alınması gerekirken, alınmamıştır. Devlette devamlılık vardır.” 

Böyle giderse patlama olacak 

Altıntaş’ın birçok sorununun olduğunu ifade eden Altıntaş Mahalle Muhtarı Bilal Çelik ise bu yetki tartışmasında bölge insanın çok büyük zarara gördüğünü söyledi. Çelik, “Bölgede birçok inşaat yükseliyor. Buralardan imar ve iskân adı altında büyük paralar alınıyor. Ama hiç biri Altıntaş’a yatırım olarak gelmiyor. Alt yapı sorunu hat safhada. Herkes topu birbirine atıyor. Bölgede milyonluk yatırımlar yapılıyor. Ama ortada bir yol yok. Alt yapı sorunu çözülmemiş. Böyle giderse büyük bir patlama olacak. Önemli olan alınan paralarla bölgeye ivedilikle yatırım yapılması gerekiyor” dedi. 

Son Güncelleme: 07.07.2022 13:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.