AKGİAD’dan TARIM UYARISI

Aksu Girişimci İş Adamları Derneği Başkanı Fatih Ekinci, tarım ürünleri üretimindeki, girdi maliyetlerinin artmasından kaynaklı olarak, işin içerisinden çıkılmaz bir hal aldığının altını çizerek, “Böyle giderse tarım bitme noktasına gelir. Bu katmana bağlı birçok iş dalının zor süreçler geçirir” dedi.  

15 Mart 2021 Pazartesi 13:54
AKGİAD’dan TARIM UYARISI

Ciddi sorunlarımız var

Türkiye’nin en büyük örtü altı tarım üretiminin yapıldığı yerlerden biri olan Aksu’da, tarım sektörünün çeşitli katmanlarında iş yapan ve aynı zamanda Aksu Girişimci İş Adamları Derneği ( AKGİAD) üyeleri olan iş insanlarından tarım uyarısı geldi. Tarım ürünlerinin üretiminde kullanılan, ham maddelerde ciddi anlamda fiyat artışı yaşandığını ifade eden AKGİAD Başkanı Fatih Ekinci, bu durumun tarım sektöründe ciddi bir soruna neden olduğunu dile getirdi.

Maliyetler iki katına çıktı

Ekinci, “Bu durum üretimde ki girdi maliyetlerinin çok yükselmesine neden oluyor. Buda sektöre çok büyük zarar veriyor. Örneğin seralarda domates biber salkımlarını bağladığımız iplerin çuvalı, bir yıl önce 200- 250 bandındayken, şu an da 500 dolardan bahsediliyor. Sera naylonunda ki artış da aynı şekilde.  Bu naylonlar olmazsa örtü altı üretim yapma şansımız yok. Tarımda ki başarımızdan bahsedemeyiz. Son bir sene de ürüne gelen fiyat farkı yüzde yüz” dedi.

Tarımda tehlike sinyalleri

Aksu’da faaliyet gösteren Dernek başkan ve üyeleri geçen hafta kahvaltı da buluştu. Dernek Başkanı Fatih Ekinci öncülüğünde gerçekleştirilen ve tarımdaki sorunların ele alındığı toplantıda kahvaltı sonrası Avukat Metehan Mete ve Restoran sahibi İsa Şimşek’e üyelik rozetleri takıldı. Tarım sektörüne bağlı bir çok iş kolunun olduğuna değinen dernek üyeleri, hepsinin birbirine paralel olarak yol aldığına dikkat çektiler. Bir olumsuzluk halinde tüm katmanların etkilendiğini dile getirdiler. Özelikle üretim yaşanan girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklı büyük sorunlar yaşandığını ifade eden sektör temsilcileri, bu durumun da tarımda tehlike sinyallerine neden olduğuna vurgu yaptılar.

Bu durum hepimize yansıyor

Dernek Başkanı Ekinci,  Firmalar olarak üreticiyle karşı karşıya geliyoruz. Pandemiden kaynaklı olarak ham maddelerin sevkiyatında sorunlar yaşanıyor. Ülkemize ürün gelene kadar birkaç aşamadan geçiyor. Örneğin Çin’de üretilen ham madde Avrupa’ya gidiyor. Sonrası ülkemize geliyor. Bundan kaynaklı olarak fiyat artışları yaşanıyor.  Bunların en başında plastik dediğimiz ham madde.  İkincisi gübre. Bunlar silsile olarak tarım sektörüne hepimize yansıyor” dedi.  

Son Güncelleme: 15.03.2021 14:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.