2019'dan geriye kalanlar

ACISIYLA tatlısıyla 2019 yılını geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde, bir yılı nasıl geçirdiğimizi sizler için derledik.

25 Aralık 2019 Çarşamba 11:01
2019'dan geriye kalanlar

Antalya, Burdur, Isparta ve Afyonkarahisar'dan oluşan Batı Akdeniz Bölgesi için 2019, kimi acı, kimi tatlı olaylara sahne oldu. 2019 yılı, tarihe geçen hayli heyecanlı günlerle hayatımıza damgasını vurdu.

TURİZMDE REKORLAR YILI

Antalya, tarihinde ilk defa 15 milyon turist sayısını aştı. 20 Kasım itibarıyla Antalya ve Gazipaşa havalimanları dış hatlardan 14 milyon 912 bin, çoğunluğu İstanbul üzerinden transit 600 bin, 55 bine yakını da kruvaziyer turizmi kapsamında olmak üzere, 15 milyon 567 bin turist geldi. Toplamda 16 milyona yaklaşan turist sayısında, gün rekoru da kırıldı. 14 Temmuz'da 96 bin 181 turist geldi. Antalya, yaz dönemi turist sayısıyla da dünyada birinci oldu.

BELEDİYE EL DEĞİŞTİRDİ

Antalya'da büyükşehir belediye başkanlığı, 31 Mart'taki yerel seçimde el değiştirdi. Mevcut başkan Menderes Türel, Cumhur İttifakı'nın adayı olarak seçime giderken, Millet İttifakı'nın adayı ise Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek oldu. Seçimde oyların yüzde 50.6'sını alan Muhittin Böcek yeni başkan seçildi.

DÖRDÜNCÜ KOL NAKLİ

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gördüğü sırada beyin ölümü gerçekleşen erkek hastanın organ ve uzuvları bağışlandı. Ölen gencin kolları, 25 Kasım akşamı, güneş panelini tamir ettiği sırada elektrik akımına kapılarak iki kolunu kaybeden Yusuf Oğuz Şimşek'e nakledildi. Türkiye'nin 4'üncü çift kol nakillisi Şimşek'in tedavisi hastanede sürüyor.

BALON BALIĞI İSTİLASI

Son yıllarda Akdeniz'de popülasyonu artan balon balığı, balıkçıların korkulu rüyası haline gelirken, 13 Ekim Pazar akşamı balıkçı teknesiyle Akdeniz'de ava çıkan Mehmet Sever'in ağına, balon balığı sürüsü takıldı. Yüzlerce balon balığını ağ ile teknesine çeken Sever, gördüğü manzara karşısında şaşırdı. Sever, "Bu balık denizin piranası gibi bir şey" dedi.

EN ESKİ GEMİ BATIĞI

Batı Antalya açıklarında, geçen 8 Nisan'da, içinde 1,5 tonluk bakır külçe bulunan 14 metre boyunda, dünyanın en eski gemi batığı keşfedildi. M.Ö. 1600 yılına ait, dünyanın en eski ticaret gemisi olduğu belirtilen batık, su altı arkeolojisi bakımından çığır açacak yeni bir keşif ve su altının Göbeklitepe'si olarak nitelendirildi.

KESİK MİNAREYE KÜLAH

Antalya'nın simge yapılarından, 'Kesik Minare' olarak bilinen Şehzade Korkut Camii'nin, Bizans'tan Cumhuriyet dönemine kadarki medeniyetlerin izlerinin de korunacağı müze cami konseptiyle yeniden ibadete açılması için başlatılan restorasyon çalışmaları kapsamında, 7 Mayıs'ta, minarenin üzerine 123 yıl önceki halinde olduğu gibi yeniden kubbe konuldu.

BUSE 1 YILDIR KAYIP

Kemer ilçesinde, 24 Ocak'ta meydana gelen sağanak ve hortum felaketinde, annesi Ayla Acar'ın kullandığı otomobilin dereye düşmesi sonucu üniversite öğrencisi Kader Buse Acar (20) kayboldu. Yapılan tüm aramalara rağmen izine rastlanılamayan Kader Buse Acar'ı arama çalışmaları zaman zaman sürdürülürken, acılı ailesi ise bekleyişini sürdürüyor.

Aynı gün saatteki hızı 100,5 kilometreyi bulan fırtına nedeniyle Konyaaltı sahilinde dev dalgalar oluştu, Kumluca ve Finike ilçelerindeki hortum bölgedeki yerleşim yerleri ile tarım ve sera alanlarına zarar verdi. Kumluca'da Berivan Karakeçi (13), rüzgarın çatıdan uçurduğu sac parçasının başına çarpması sonucu yaşamını yitirdi, Finike'de ise 5 kişi yaralandı.

ÖDÜLLER TEK FİLME

Bu yıl 56'ncısı düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, 26 Ekim- 1 Kasım tarihleri aralığında yapıldı. Kırmızı halıda her yıl olduğu gibi renkli görüntüler ortaya çıktı. Ali Özel'in yönetmenliğini yaptığı 'Bozkır', aldığı 10 ödül ile festivale damga vurdu.

HORTUM APRONU VURDU

26 Ocak'ta Antalya Havalimanı'nı hortum vurdu. Saatte 133 kilometre hızla güney yönlerinden esen fırtına ve hortum nedeniyle havalimanında 2 otobüs, 1 minibüs, 2 merdiven devrildi. 2 uçakta ve 1 polis helikopterinde de kısmi hasar oluştu. Havalimanında otobüslerdeki yolcuların da içerisinde bulunduğu 12 kişi yaralandı. Hortum nedeniyle kent merkezinin yanı sıra Alanya, Kumluca ve Finike ilçelerinde de tarım alanları ve yerleşim yerlerinde zararlar oluştu.

ALANYASPOR'DA ACI

Alanyaspor'un 28 Nisan'da deplasmanda oynadığı ve 1-1 biten Kayserispor maçının ardından kiraladıkları VIP minibüsle ilçeye dönen futbolcular kaza geçirdi. Dinek mevkisi yakınlarında yan yatarak sürüklenen minibüsten yola fırlayan Josef Sural, yaşamını yitirdi. Araçtaki diğer 6 futbolcu da yaralandı.

BÖLGEDE BİR YIL

BURDUR: Burdurlu, belediyeyi yönetmesi için yine CHP'li Başkan Ali Orkun Ercengiz'i seçti. Çevresinde Millet Bahçesi yapılacağı açıklanan Salda Gölü tartışmaları kamuoyunda sıkça gündeme geldi. Bölgenin en fazla ziyaret edilen cazibe merkezlerinden olan Salda Gölü'nü bu tartışmalar ışığında bu yıl 1,5 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti. Lavanta Deresi yine binlerce kişiyi ağırladı. Serbest dalış dünya rekortmeni milli sporcu Derya Can, Salda Gölü'nde dalış rekoru kırdı. Yılın son ayında Burdur'da oğlunun doğum gününde tartıştığı eşi astsubay Mehmet Efe'nin dövdüğü iddia edilen Gül Efe yaşamını yitirdi.

ISPARTA: Isparta'da belediye yönetimi MHP'den AK Parti'ye geçti. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Değirmen, Belediye Başkanı seçildi. Dokuzuncu Cumhurbaşkanı merhum Süleyman Demirel için Isparta Çalcatepe'ye inşa edilen anıt mezar, tamamlanarak ziyarete açıldı. Gül çiçeği üretimi artmasına rağmen ihracat bir önceki yıla yakın oranda gerçekleşti. Kentteki lavanta tarlalarını 750 bin ziyaretçi gezdi. Yılın son ayında üniversite öğrencisi Güleda Cankel, eski erkek arkadaşı tarafından kaldığı apartta öldürüldü. Eğirdir Gölü'nün yüzeyi, 10 yılda 520 kilometrekareden 436 kilometrekareye geriledi.

AFYONKARAHİSAR: Belediye yönetimi yine AK Parti'de kalırken, başkan değişti. Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak Mehmet Zeybek seçildi. Su seviyesi düşen Eber Gölü kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Termal turizm bayram tatillerinin yanı sıra eğitimdeki ara tatil dolayısıyla canlandı. Denizli'nin Bozkurt ilçesi merkezli 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından Afyonkarahisar'da 15 ev yıkıldı. Antalyaspor- MKE Ankaragücü maçının ardından Ankara'ya gitmek için yola çıkan konuk takımın taraftarlarını taşıyan midibüsün devrildiği kazada 2 kişi öldü, 24 kişi yaralandı. Afyonkarahisar, Dünya Motokros Şampiyonası'na ev sahipliği yaptı.

Son Güncelleme: 25.12.2019 11:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.