Sevgili okurlarım, bu haftaki yazımızda yaz ayı geldi, sıcaklar başladı, herkes deniz kenarlarına ve serin yaylalara akın etmeye başladı. Sizlere faydası olsun diye BÖCEK ISIRMALARI ile ilgili faydalı bilgiler vereceğim.

*Böceğin ısırdığını nasıl anlarız?

            Dünyanın her köşesinde ve hemen hemen her koşulda yaşayabilen böcekler, özellikle havaların ısınması ile birlikte daha çok açığa çıkar. Binlerce çeşidi olan böceklerin insanlar üzerinde bıraktığı etkiler de birbirinden farklıdır. Böcekler sahip oldukları iğneler ya da tükürüklerindeki enzimler ile zehirlerini cilde enjekte eder. Genellikle ağrılı bir etki yaratan böcek ısırmalarının bazıları alerjik reaksiyona ve bölgesel tahriş ile su toplayan kabarcıklara neden olabilir. Böcek ısırığının etkisi böceğin türüne ve kişinin duyarlılığına bağlı olarak değişir. Küçük yaştaki çocuklar, alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hamileler ve yaşlılar böcek ısırıklarına karşı daha hassastır. Böcek ısırıkları; sarı humma, beyin iltihabı, sıtma ve tifüs gibi hastalıkların toplum içinde yayılmasına neden olabilir. Özellikle tropikal bölgelerde yaşayan böcek türleri ciddi hastalıklar taşıyabilir.

*Böcek ısırması türleri nelerdir?

Pire ısırıkları: kaşıntı, şişme ve kızarıklık gibi belirtiler veren pire ısırıkları kümeler ve çizgiler halinde ciltte iz bırakır.

At sineği ısırığı: ısırılan bölgenin su toplaması ve şişmesi gibi belirtiler veren at sineği sokmaları oldukça acı vericidir.

Tahtakurusu ısırıkları. Şişkinlik ve kaşıntıya neden olan ısırıklar acı vermez.

Kene ısırıkları: taşıyıcı olan kenelerin ısırıkları ciddi hastalıklara neden olabilir. İlk başta ısırık belirti vermez ancak bir süre sonra ciltte kaşıntı, morarma, kızarıklık ve şişme gözlenebilir.

Akar ısırığı: ciltte şiddetli kaşıntıya neden olur.

Örümcek ısırığı: ağrılı olabilen örümcek ısırmalarında şişkinlik ve kızarıklığa ek olarak baş dönmesi, terleme, bulantı ve kusma görülebilir.

Arı ısırığı: ani bir acıya neden olan arı sokmalarında ısırılan bölge hemen şişer ve kızarır.

Sivrisinek ısırığı: ısırığın olduğu bölgede kabarma ve yoğun kaşıntı oluşur.

Akrep sokması: ciltte uyuşma, yanma, ağrı, kızarıklık ve şişkinlik oluşturan akrep sokmalarının bazıları oldukça ciddi sağlık problemleri yaratabilir.

Karınca ısırığı: karıncanın ısırdığı bölgede şişkinlik oluşur ve içi irinle dolar.

*Böcek ısırmalarında görülen en yaygın belirtiler nelerdir?

Isırılan bölgede kaşıntı, ağrı ve şişme,

Isırılan bölgede renk değişikliği, kızarıklık

Ürtiker, ısırılan bölgede su ya da irin birikmesi

Karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, ishal

Nefes almada zorlanma

Göğüste sıkışma hissi

Hırıltılı solunun

Dilde şişme gibi alerji belirtileridir.

*Böcek ısırması ne zaman tehlikeli bir hal alır?

Her böcek sokması tehlikeli bir durum anlamına gelmez. Ancak böcek tarafından ısırılan kişide;

Nefes almada zorlanma ve göğüste hırıltı

Mide bulantısı, kusma, kramp ve ishal gibi bağırsak ve mide problemleri

Düzensiz ya da hızlı kalp atışı

Halsizlik ve anksiyete

Baş dönmesi ve yutma güçlüğü

Bayılma ve bilinç kaybı

Tüm vücutta kaşınma ya da ürtiker

Özellikle genital bölge, dudak ve göz çevresinde şişme

Böceğin soktuğu bölgede 2.5 santimetre çapında bir şişlik ve ağız ya da boğazda şişme

Ağrı şiddetinde, kızarıklığın boyutunda artış ve ateş

Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemiş ise böcek ısırması tehlikeli bir boyuttadır ve mutlaka hastaneye başvurulması gereklidir.

*Böcek ısırması tedavisi nasıl olur?

            Genellikle alerjik bir reaksiyon söz konusu değilse ilkyardım tedavisi böcek ısırmasına karşı yeterlidir. Böcek ısırığına daha fazla maruz kalmamak için böcek ilacı ve jel kullanılmalıdır. Böcek ısırığının olduğu bölge su ve sabunla yıkanmalıdır. Bu bölgeye buz uygulaması yapılarak ağrı ve kaşıntının azalması sağlanabilir. Böcek ısırmalarında gelişen kaşıntıyı engellemek için antihistaminik(kaşıntı giderici) ilaçlar ve merhem kullanılabilir. Ağrıyı önlemek için ise ağrı kesici alınabilir. Kene ısırıklarında dikkatli bir şekilde kene başından tutularak parçalanmadan bir cımbız yardımıyla alınmalı ve bir kavanoza koyulmalıdır. Kene çeşidinin belirlenmesi açsından kenenin saklanması oldukça önemlidir. Kenenin çıkarıldığı bölge ile eller bol su ve sabun ile iyice yıkanmalıdır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.