Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’e merak edilen birçok soruyu sordum. Şahin, sık sık Ankara ziyaretlerinden tutunda, merkezi hükümetin Aksu yatırımları ve düşünülen yasal düzenlemeler, Çalkaya sorunundan kaynaklı Büyükşehir Belediyesi’nde istenilen yetki devri ile Güzelyurt’ta yapılması istenilen mesire alanı gibi konulara açıklık getirdi.

Bilindiği üzere Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, geçen hafta Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulunmuştu. Ayağının tozuyla dönen Şahin’e makamında bir araya geldik. Kamuoyunun merak ettiği bir çok soruyu sorduk kendisine.

İşte söyleşimizin detayları…

Aksu’nun sorunlarının bir kısmının yerel ölçekli çözüldüğünün altını çizen Şahin, bir kısmının da merkezi hükümetin desteğiyle çözüldüğünü ifade etti. Şahin önümüzdeki günlerde inşaat çalışmalarına başlanacak Kent Meydanı ve Millet Bahçesi çalışmalarından dolayı, mevcut Kaymakamlık binasının yıkılacağını da ifade eden Şahin, Kaymakam Aydın Ergün’le beraber Nüfus ve Mal Müdürlüklerini, Hükümet Konağı İnşaatı tamamlanana kadar Belediye Hizmet Binası’nda misafir edeceklerini de dile getirdi. 

Bakanlarla temas halindeyiz

Ankara’da yaptığı son temaslarda Diş İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra Milli Emlak Genel Müdürlüğü ile görüşmeler yaptığını ifade Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, “Aksu’nun Merkezi Hükümetimizin nezdinde çözülecek birçok sorunu var. Bu sorunların çözümü için Antalya milletvekillerimiz ile İl Başkanımız çalışmalar ortaya koyuyor. Bizde o görüşmelerin içerisinde oluyoruz. Bölgedeki tüm yatırımların değerlendirilmesi anlamında çalışmaları masaya yatırdık. Bilindiği üzere pandemi sürecinden dolayı bazı yatırımlar aksadı. Bunlardan biride Hastane projemiz. İnşallah önümüzdeki yıl ihalesini tekrar gerçekleştireceğiz. Sözler aldık” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Görüşmeler iyi gidiyor

Aksu Çayı’nın ıslah çalışmalarında bazı aksamaların olduğuna vurgu yapan Başkan Şahin, “Yine pandemiden kaynaklı bazı köprüler atılmadı, tapulaştırmalar sonuca ulaşmadı. Açılmayan bazı yollar var. Küçük Aksu Barajı’nın inşaatı durdu. Bunlarla ilgili görüşmelerimiz oldu. 2B ile ilgili müracaat sürelerini kaçıranlar var. Bunlarla ilgili bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor. Onun arkasını takip ediyoruz. Tahsisi almamız gereken yerler var. İmar çalışmaları ve kadastro çalışmaları yapmamış mahalleler var. Görüşmelerimiz iyi gidiyor. Arkasını takip etmemiz gerekiyor” dedi.

Kaymakamlık binası yıkılıyor

Kent Meydanı ve Millet Bahçesi İhalesi 20 Ağustosta yapıldığının da altını çizen Şahin, “İhalenin onaylanma süreci var. Bir aksilik olmasa, bu hafta içerisinde onaylanacak. Onaylandıktan sonra süreç başlayacak. Süreç başlatıldığında alandaki yerler boşaltılacak. Kaymakamlık binası da boşaltılacak. Kaymakam Bey ile Nüfus ilçe Müdürlüğü, Mal Müdürlüğü’ne yardımcı olacağız.  Belediyede yer ayarlanacak. Sıkıntı oluşmayacak. Bizde misafir olacaklar. Aksu’nun yaşanabilir bir kent olması için kendi yerimizden feragat ettik. Şu an Kaymakamlık Binası ve dükkânların olduğu yer millet bahçesi olacak. Aksu’nun içerisinde ki o dağınık görüntü, ortadan kaybolacak. Otopark sorunu çözülecek.  Millet Bahçesinin altında 270 araç kapasiteli otoparkımız olacak. Bütün bu çalışmaları TOKİ üstlenmiş olacak” dedi.

Maliyeti çok yüksek

Daha önce bir firmaya ihale edilen, ancak yüklenici firmanın yükümlülüklerini yerine getiremediğinden dolayı ihalesi iptal edilen Şehit Ömer Halisdemir Mesire alanıyla ilgili açıklama yapan Şahin, “Aksu’da mesire alanına ihtiyaç var. Hem de birden fazla. Kurşunlu’da mesire alanını projelendirdik. Oradaki alan 45 dönüm üzerinde kurulacak. Topallı Mahallemizdeyse 10 dönüm alan üzerine mesire alanı oluşturacağız. Burada ki yerler küçük alanlar. Bunlar kendi imkanlarımızla yapabileceğimiz yerler. Ama bahsi geçen Güzelyurt’taki mesire alanı 421 dönümlük alan. Buradaki mesire alanı her yere hitap edebilecek bir mesire alanı.  Maliyeti de çok yüksek. 2 sene önce mevcut alanı ihale ettik. Ancak kritik sürece geçtik. Bir tek yatırımcı katıldı. Ama sonuca ulaşamadık” diye konuştu.

İmkan ve olanaklarımız ortada

Ankara temaslarında Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun olduğu ortamda Orman Genel Müdürlüğüyle bir görüşme yaptıklarına da vurgu yapan Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin, “Mesire alanını masaya yatırdık.  Tekrardan içerisinde ki aktivitelere başka bir şey eklenebilir mi, çalışmasını da önerdik.  Şu an bir çalışma var.  Sadece enerjimizi mesire alanına da veremeyiz. 35 mahalle bizden hizmet bekleniyor. Hibe alınabilir mi, buna benzer çalışmalar içerisindeyiz. Daha önce bunu kendi aramızda tartışmaya açtık. Belediye’nin yapmamasının uygun olacağı kanaati çıktı. Şimdi geldiğimiz noktada bazı konuları arkadaşlarımız tam olarak bilmediğinden dolayı hemen bir hesap kesiyorlar. Gönül ister ki her şeyi yapalım. Ama bu da imkan olanaklarla yapılabilir. Bizim bu sene 62 milyon gerçekleşen bir bütçemiz olmuş. Bunu 116 milyon TL’ye çıkardık.  Bu tür sıkıntılarımız var. Hesap kitap yaptığımız da, elimizdeki parayla, bu alanın bizler tarafından yapılmasını şu an tasvip etmiyoruz. Hesap ortada. 2 sene önce ihale yaptığımızda peşkeş çekildi yaygaraları ortaya konuldu. Biz peşkeş çekeceksek, bulun getirin yatırımcıyı. Vermiyorsak ondan sonra konuşun. Veya sizin getirdiğiniz yatırımcıdan, biz bir şey talep ediyorsak, o zaman konuşun. Bu işler gözüktüğü gibi değil. Orada para kesilmiyor. Ama bir taraftan da bu işin yapılması gerekiyor. Pandemi sürecinde belediyenin gelirlerinde büyük sıkıntı çekiyoruz” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Büyükşehirde ki yetki devri

Altıntaş Bölgesinin plan ruhsat yetkisinin şu an Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu ve bu yetkiyi kendilerine devretmesi gerektiğini savunan Şahin, “Devretmedi. 14 bin dönümlük alanın ruhsat yetkisi devredilmiş olsa, biz biraz daha farklı düşünebileceğiz. Önümüzdeki süreçte ne olacağını da kestiremiyoruz. Çalışmalar içerisindeyiz.  30 senelik bir sorun vardı. O bölgenin probleminin çözülmesi ve şerhlerin kaldırılması için, Büyükşehir Belediyesiyle birlikte hareket edilmesi gerekiyordu.  Ve alanın kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilmesi gerekiyordu. Kentsel dönüşüm alanı olarak ilan edilen yerlerde, ruhsat iskan yetkisi Büyükşehir Belediyesi’ne geçiyor.  Biz bu protokolü yaparken, orada şerhler kalktıktan sonra Büyükşehir Belediyesi yetkilerini bize devretmesi gerekiyordu. Sulh name de böyle bir ibare var. Seçim geldi, iş ancak bitti. Devri gerçekleştirecek zaman kalmadı. Biz bunu yaparken bunu alın geri vermeyin demedik. Bu konu çok hassas. Bugün olmasa da yarın mutlaka yetki devri olacaktır. Çözüldükten sonra çok şey değişecek” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.