Bilindiği üzere Aksu’nun yıllardan bu yana gelen bir mülkiyet sorunu var. Bunlarla ilgili 2014 yılından bu yana çeşitli adımlar atıldı. Ancak sorun büyük olunca, çözümü sorunun büyüklüğü kadar uzun süreli devam edildi. Kimi yerlerde sorunlar çözüldü, kimi yerlerde sona gelindi, kimi yerlerde ise hala çözüm aşamaları devam ediliyor. Haliyle bu yerlerde mülkiyet sorunu çözülemediğinden dolayı, o bölgenin bir imar planı yapılamıyor. Bu durum da beraberinde planlı bir yerleşime engel oluyor.

Bizler 10 senedir Aksu’dayız. Gezmediğimiz ve sorununu dile getirmediğimiz hiçbir mahalle yok. Hatta şunu da iddia ediyoruz ki, Aksu’nun 35 mahallesini, doğma ve büyüme birçok Aksulu’dan daha iyi biliyoruz. O mahallelerde çayını içtiğimiz, yemeğini yediğimiz ve dostane sohbet ettiğimiz birçok gönül dostumuz var. Hangi sokağında nelerin olduğunu, kimin neler yaptığını, sorunlarını, streslerini, neşelerini, sevinçlerini ve hüzünlerini çok iyi bilenlerdeniz. 

On yıl önce kentin ilk gazetesini çıkardığımızda, başta Altıntaş olmak üzere, Pınarlı, Çamköy, Cihadiye, Cumhuriyet ve Atatürk Mahallesi gibi birçok mahallenin, mülkiyet sorunları sayfalarımızda yer aldı. Gel zaman, git zaman 30 Mart 2014 yerel seçimleri kapıya dayandı. Adayların çoğu mülkiyet sorunlarına değindi. “Çözeceğiz” diye sözler verdi. O zaman AK Parti Adayı olan Halil Şahin, Aksu’nun kronikleşen birçok sorunun olduğunun altını çizerek, bu sorunların merkezi hükümet ile Büyükşehir Belediyesi’nin desteği olmadan çözülemeyeceğini ifade etmişti. Yani AK Parti’nin hem Aksu’da, hem de Büyükşehir’de kazanması gerektiği mesajını vermişti. Gelinen süreçte bu mesajı alan halk, o dönem Şahin’e Başkanlık yetkisini verdi.

İşte bu sorunların çözülmesi için birçok kere Ankara temaslı adımlar atıldı. Çözüm arayışları aranırken, sorunlar ortaya çıktı. Bu engeller, sorunların çözümünün uzamasına neden oldu. Yani her bir sorunu çözmek epey zaman aldı. Gelinen 5’inci senenin sonucunda, kangren haline gelmiş Altıntaş Bölgesi’nin sorunu 31 Mart 2019 yerel seçimlerin hemen öncesi, Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde çözüldü. Sorunun çözümü için yasa gereği imar ve iskan yetkisi Büyükşehir’e verildi. Bu aşamaya gelinceye kadar birçok görüşmeler yapıldı ve sonrası bölgeye has olan bir yasal düzenleme. Atatürk Mahallesi için özel bir yasal düzenleme yapıldı. Buradaki sorunda çözüldü. Şimdi geçici olarak Büyükşehir Belediyesi’ne verilen yetkinin iadesi talep ediliyor. Bu devrin gerçekleşmesi için yasal düzenleme yapılacak.

Pınarlı ve Karaçalı bölgeleriyle ilgili mülkiyet sorunlarının çözümü için çalışmalar yapılıyor. Pınarlı bölgesinde sona gelindiği ifade ediliyor. Aksu Belediyesi’nin teknik ekibinin bölgede kullanıcılar ile ilgili isim tespiti yapmakta. Yapılan bu tespitlerin Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne gönderileceği, yapılan inceleme sonucu alınacak yetkiyle, Aksu Belediyesi tapu verme konusunda tam yetkili olacak. Sonrası 18 uygulaması ile parseller ortaya çıkmış olacak. Yani 7 senenin sonunda verilen uzun uğraşlar, güzel sonuçlar vermiş.

Bu yazdığım detaylar, Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in geçen Ankara temasları sonrası yaptığı açıklamalar. O günden bugüne farklı bir şeylerin gelişip gelişmediğini, tekrar Başkan Şahin’e sordum. Görüşmelerin olumlu geçtiğini, önümüzdeki günlerde bir kez daha Ankara’da temaslarda bulunacağının altını çizerek, hem Altıntaş’ta ki yetki devrinin iadesi, hem de Pınarlı bölgesiyle son noktayı koyacağını açık dille ifade etti. Bize de şimdiden hayırlı olsun demekten başka bir şey düşmüyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.