Tarımın başkenti Antalya’nın çok önemli bilim merkezi Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi, yine bir ilke imza atarak, üreticinin işini bilimsel ve teknolojik çalışmalarıyla kolaylaştırma çabasında ilerliyor.

Şimdiye kadar geleneksel yöntemlerle seraların üzerine yapılan gölge tozu uygulaması, yerini teknoloji harikası insansız hava aracı dronlara bırakıyor. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi dronları seralarının üzerinde uçurarak, gölge tozu uygulaması yaptı. Baharda seralara uygulanan gölge tozunun bitkiler için çok yararlı olduğu, güneşin zararlı etkilerinden bitkileri koruduğu ve sera içi sıcaklığını düşürdüğü ifade edildi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Erkan, yaz aylarının yaklaştığını ve Antalya dış ortam sıcaklığının artmaya başladığını belirterek şunları söyledi:  “Seraların içindeki sıcaklık dış ortama göre 10 derece, 15 derece bazen de 20 derece daha yüksek olabiliyor ve bu sera içerisinde ki yüksek sıcaklıkta bitkinin gelişimini olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz etkilerden kaçınmak için yaz aylarında Antalya’da ki tüm seraların üzeri genel olarak gölge tozuyla kapatılır ve bitkilerin yetiştirilmesi için ideal sıcaklık oluşturulmaya çalışılır. Geleneksel yöntemlerden farklı olarak gölge tozu uygulaması bu yıl dronla yapıldı. Normalde pülverizatörle atılan gölge tozunu, ilk kez Fakültemizde dronla uygulamış olduk. Bilimsel bir çalışmaya imza atıldı.”

Su ve ilaçtan tasarruf sağlandığı da kaydedilen çalışmada, geleneksel yöntemlerle yapıldığı zaman dronla yapılana göre iki katı daha fazla su ve ilacın kullanıldığına vurgu yapıldı.  Ziraat sektöründe her geçen gün artan insansız hava araçları, fakültede de yerini almaya başladığı belirtildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.