Geri sayım başladı. Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tur oylamasına sayılı günler kaldı. Yani hepimizin bildiği gibi bu pazar gene sandık başına giderek, önümüzdeki süreçte bizi yönetecek Cumhurbaşkanını seçeceğiz. Malum iki aday yarışıyor. O seçimin bir kazananı olacak.  Peki, o halde kim kazanacak?

Bu sorunun cevabı aslında oldukça açık. İsterseniz bir isim vermeden biraz geçmişi deşelim. Bir taraftan son 22 senedir Türk siyaset sahnesinde yer alan ve bunun 21 yılını iktidar olarak sürdüren AK Parti ve onun Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan. Bilindiği üzere iktidar olmak zor bir zanaat. Sürekli göz önünde olmakla beraber, iktidar süreciniz artıkça, bir o kadarda yıpranma payınız ortaya çıkar. Geçmişte bu tür emsaller oldukça fazla. Anavatan, Doğruyol, DSP gibi partiler, bu yıpranmaları yaşayan partilerden bazıları. Yıprattıkça hızla oy kaybettiler. Hatta bazıları Türk siyaset tarihinden silindi. Kaldı ki bu partilerin hiç biri ardı ardına 21 yıl boyunca iktidar olmadı. Ama bu başarıyı elinde tutan bir parti var, o da AK Parti. Tabi ki bu başarının tartışılmaz mimari Sayın Erdoğan’dan başkası değil.   

Gelelim Millet İttifakının adayı CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’na. 2010 yılından beri CHP Genel Başkanlığı görevini yürüten Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Başkanı Sayın Erdoğan karşısında 10 seçim yenilgisi yaşamış. Yani hiçbir seçim başarısı ortaya koyamamış. Gelinen süreçte, seçim galibiyeti yaşamak isteyenlerle, bu sefer olur düşüncesiyle, 14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde Sayın Kılıçdaroğlu’na yönelik siyasi tercihlerini kullandılar. Ama yine bir hüsran ortaya çıktı. Sayın Erdoğan yüzde 49.5 oy alırken, Sayın Kılıçdaroğlu yüzde 44,88’te kaldı. İkinci tura kalan seçimde, üstelik Cumhur İttifakı, parlamento çoğunluğunu da almış oldu.

Şimdi gelinen süreçte, deminde ifade ettiğim gibi 21 yıllık iktidarı boyunca birçok darbelere maruz kalan ve yıpranma olasılığı ortaya çıkan bir gücün karşısında, hala seçim kazanamıyorsanız, demek ki yanlış yaptığınız bir şeyler var. Ayrıca meclis çoğunluğunu da elinizde bulundurmamışsanız, zaten bu yarışta diyecek bir sözünüz olamaz. Diyelim ki ibreler tersten hareket etti. Aradaki fark kapandı, Millet İttifakının adayı ikinci turu kazandı. Ellerinde bir meclis çoğunluğu yok. Politikalarınız doğrultusunda bir karar alma şansınız var mı? Yok. Bu sonuç, kocaman bir kaosu doğurmaktan başka bir şeye neden olmaz. O yüzden bu bakış açısıyla hareket eden çok sayıda sağduyulu seçmen olduğunun bilincindeyim. Hatta 1’inci turda sandık başına giden ve tercihini Kılıçdaroğlu’ndan yana kullanan birçok seçmeninde sandık başına gitmeyeceğini de biliyorum. Çünkü saha da olmamızdan dolayı, konuştuğum birçok kişinin bu yönde açıklamalarına şahit olmuşluğum var. Kısacası bu kadar detay bile Cumhurbaşkanlığı 2’inci seçiminin kazananın kim olacağını gösteriyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ramazan Yürekli 2023-05-24 02:16:49

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde önemli olan Cumhurbaşkanıdır.Meclis artık eski önemini tamamen kaybetmiş,milletvekilleri figüran olarak seçilmeye devam ediyorlar.Aslolan Cumhurbaşkanının kim olacağıdır.Cumhurbaşkanı eğer Kılıçdaroğlu seçilirse,meclis ister istemez onun dediklerini uygulayacaktır.