Ulaşımda rekor kayıp

Koronavirüs salgını sonrası toplu ulaşımda başlayan büyük kaçış artarak devam ediyor. Salgın öncesi Antalya'da 454 bin olan günlük yolcu sayısı pazar günü 45 bine kadar düştü.

26 Mart 2020 Perşembe 09:58
Ulaşımda rekor kayıp

Hürriyet Akdeniz'den Ceren Deniz'in haberine göre, koronavirüs salgınını durdurmaya yönelik tedbirler kapsamında yapılan, ‘evde kal’ çağrıları ve toplu ulaşımdaki risk oranı, Antalya'da günlük 454 bin olan toplu ulaşım yolcusunu 45 binlere kadar düşürdü. Büyükşehir Belediyesi yolcu sayısının azalması sonrası sefer sayıları ve saatlerinde düzenlemeye giderken, ulaşım esnafı da yakıt desteği için yetkili kurumların kapısını çaldı.

HER GÜN ZARAR EDİYORUZ

Antalya Otobüsçüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yasin Arslan, “Ulaşım esnafı ayakta duracak durumu kalmadığı halde halkımıza hizmet etmekten vazgeçmedi. Yolculuk verilerimiz son bir haftada hızla inişe geçti. Pazar günü taşıdığımız yolcu sayısı inanmayacaksınız ama 42 bin. Araçlara getirilen yolcu kapasitesi sınırı ile çok daha zorlu bir sürece girdik” diye konuştu.

AKARYAKIT DESTEĞİ ÇAĞRISI

Salgının durdurulmasına yönelik alınan önlemleri desteklediklerini fakat ulaşım esnafına da bir takım desteklerin verilmesi gerektiğinin altını çizen Arslan, “Ulaşım esnafı her gün 300 ile 500 TL aralığında ciro yapıyor. Yakıt giderimiz ise 450 TL. Araç taksitlerimiz var. Üstüne çalışan maaşı ve SGK pirimi ödüyoruz. En azından bu süreçte yakıt desteği alırsak bizim için can suyu olur” dedi.

KULLANIM YÜZDE 75 DÜŞTÜ

Toplu ulaşım yolcu sayısındaki gerilemeyi doğrulayan Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Mustafa Nurettin Tonguç, şu bilgileri verdi: “Şu anda toplu ulaşım kapasitemizin yüzde 25’ini kullanıyoruz. Toplu ulaşım kullanma oranında son bir hafta içinde yüzde 75 oranında düşüş oldu.”

PARA ÖDEYİP BİNİYORLAR

“65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz ulaşım kartları da iptal oldu. Ancak ilginç biçimde 65 yaş üstü vatandaşım ulaşım ısrarı devam ediyor. Hatta ücretini vererek toplu ulaşım sistemini kullanmaya devam edenler de var. Biz şimdi ücretli binişi de engellemeye çalışıyoruz. İnsanlar ‘Evde kalın’ uyarılarına rağmen dışarıda oldukları için şoförler de risk altında.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.