Antalya’da 1940’lı yıllar da başlayan örtü altı seracılık, günümüzde ülke üretiminin yüzde 50’sini sağlayarak tarımın başkenti konumunda ilerlemeye devam ediyor. Örtü altı seracılığı yazın da devam ettirmek isteyen Antalyalı üreticiler, Burdur ilinin; Tefenni, Karamanlı, Söğüt ve Gölhisar ilçelerin de arazi satın alarak yada kiralayarak, son 15 yılda hatırı sayılır yol almış durumdalar.

Yaklaşık 10 yıldan bu yana Burdur’un Tefenni ve Karamanlı ilçelerinde yayla seracılığının gelişimini yakından takip eden ve her yıl 400-500 dekar sera imalatı ile bölgeye katkısı bulunan Hanedar Tarım sahibi Yusuf Hanedar’la bu konu üzerine sohbet gerçekleştirdik.

Yayla seracılığında üretiminde ağırlıklı olarak domatesin ekildiğini dile getiren Yusuf Hanedar, Yatırımcıların genelde Burdur’un Tefenni ve Karamanlı ilçelerine yatırım yaptıklarını, bir girişimci iş insanına şu an 250 dekar sera yapımına başladıklarını, çoğunlukla domates ekiminin yapıldığını ve yatırımcıların büyük kısmının Antalyalı üreticilerin olduğunu söyledi.  

Hanedar, yazın yaylada dekar başına 25 ton domates alındığını ifade ederek şunları söyledi: “İnsanlar yaylayı neden tercih ediyor, çünkü Antalya’da yazın toprak dinlendirilmeye bırakılıyor. Yaylada 25 ton, dekarda domates alabiliyorlar. 2000’li yıllarda Kumluca’ya tepeden bakınca her yer bembeyaz sera örtüsüyle kaplı görünürdü. Şimdi Burdur’un Tefenni ve Karamanlıdan ovaya bakınca geleceğin Kumluca ilçesi olacak gibi görünüyor. Yayla seracılığı hız kazandı. Bölgede ağırlıklı olarak yüzde 70 domates ve yüzde 30 salatalık üretiliyor.”

Karamanlı ilçesinde 21 dönüm alanda Afyonkarahisar Valisine de sera yaptıklarını, 10 yıl önce ilk serayı bölgeye yaptıkları zaman, kimsenin o bölgede ürün yetişeceğine inanmadığını ifade eden Yusuf Hanedar, “O dönem insanlar bize inanmadı bu soğukta domates yetişir mi, bu seralar çöker diye söylenen insanların, şimdi Tefenni’de çok fazla serası var. 21 dekar alana Karamanlı ilçesinde Afyonkarahisar Valisine sera yaptık. Domates yetiştirecekler” dedi.

Hanedar son olarak şunları söyledi; “25 dekar serayla başladık. Yıllar ilerledikçe bu sayı çoğaldı. O dönem insanların parası yoktu. Kredi almakta zorluk çekiyorlardı. Biz ön ayak olduk, kredi kullanmaları konusunda yardımcı olduk. Ziraat Bankası kredileri yayla bölgesine açınca Tefenni ve Karamanlı bölgesinde seralar çoğaldı.

20 dekarla başladığımız sera yapımına bugün binleri geçen dekarlardan söz edebiliyoruz artık.  Yıllık bir ilçede 200 ile 250 dekar arasında sera yapımına devam ediyoruz. Yayla seracılığının önü açık.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.