Aksu’da her seraya girdiğinizde çoğunlukla kadınlarla karşılaşırsınız. Tabir yerindeyse arı gibi çalışırlar. Domates, biber, patlıcan, çiçek, tropikal meyveler aklınıza gelebilecek her türlü ürün onların ellerinden emeklerinden çıkar. Tek tek, sevgiyle bakar büyütür sandıklara ve sepetlere doldururlar. Evimize, soframıza ulaşan her ürün ve her çiçeğin adı kadındır aslında.

O kadınlarımızdan biri de Ziraat Mühendisi Esra Okan. Baba mesleğini okullu olarak devam ettiriyor. Birlikte çalıştığı ekibi var. Neredeyse her gün birlikte seradalar. Topraklı tarımın yanında topraksız serasında daha kaliteli ürünleri daha iyi rakamlara hem ülke içine hem de ülke dışına ulaştırmaya çalışıyor.

Topraksız serada ürettiği Gerbera çiçeği hem göze hem de gönüllere hitap ediyor. Esra Hanım güzelliğini, zarafetini ve inceliğini yetiştirdiği çiçeklerine yansıtmış adeta.

Esra Okan hanımefendiyle ayaküstü serasında topraksız yetiştiriciliğe dair bilgiler aldık. Söyleşimizi buradan sizinle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle topraksız yetiştiriciliği tercih etme sebeplerine de değinen Ziraat Mühendisi Esra Okan, şu açıklamalarda bulundu: “Toprak hastalıklarından kaçmak için tercih ediyoruz. Topraklı yetiştiricilikte büyük sıkıntılar oluyor. Verimi ve bitkiyi olumsuz derecede etkiliyor. Topraklı üretimde ihracat yapıyorsa üretici, serasında ki ürünü her yıl değiştirmesi gerekir. Topraksız tarımda üçüncü yılımızda olmamıza rağmen bu sıkıntıyı yaşamadık. Bitkinin gelişim durumu çok iyi. Topraksız yetiştiricilikte yaklaşık 40 veya 50 gün içinde hasat edebiliyoruz. Topraklı tarımda bu süre biraz daha uzayabiliyor. Topraksız tarım hızlandırıyor. Çünkü gübrelemeyi doğru şekilde makinalarla yapıyoruz. Bitkiler sağlıklı. 4 sene de fidanlarımızı yeniliyoruz.”

Esra Okan, Gerbera çiçeğine yurt içi ve yurt dışından talepler olduğunu belirterek “Demet yada kutu halinde satışlarımız var. İhracatta kutulara işlenerek gönderiliyor. Kış sezonunda fiyatlar artarken yaz sezonunda düşebiliyor. Tanesi 1 TL yada 1,5 TL’den satılırken yazın 10 kuruşa düşebiliyor. Yurt dışı satışlarımız bu fiyatın iki katı olarak yapılıyor” dedi.

Son olarak Gerbera yetiştiriciliğinin kolay ve rahat olduğunu da vurguladı Esra Okan ve şunları aktardı: “Üreticinin hasat esnasında çalışması rahat. Yetiştiricilikte girdi maliyetleri artmış durumda. Hastalıklar için mücadele gibi giderleri olsa da yetiştiricilik karlı ve keyifli. Topraksız tarım olduğu için çok fazla otla mücadele işimiz olmuyor. Haftalık ilaçları var bunlar zorunlu. Zararlılardan korumak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Fide bağımlılığımız yok. Sebzede fidecilere bağımlıyken, çiçekte kendimiz fidelerinizi yetiştirebiliyoruz. Haftada iki kere hasatı var.”

Gerbera çiçeğinin yanında topraksız serada gül üretimi de yapıyor Esra Okan. Daha önce haberini yayınlamıştık. Takip edenler bilir.

Buradan tüm üreten kadınlarımızın ellerine ve emeklerine sağlık diyorum. Ülke üretimi ve ekonomisi sizler sayesinde tarımda ivme kazanarak yoluna devam ediyor.

Buradan üreten kadınlarımıza sesleniyorum. Tarım sizinle güzel, sizinle renkli ve ürünler sizin eliniz değdiği için o kadar lezzetli. Bol üretimler ve bol kazançlar hepinize.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.