Bu hafta sizlere sofralarımıza kadar gelen beğenerek tükettiğimiz ve üreticilerimizin hatırı sayılır kazançlar elde ettiği avokado meyvesinin mühendisinden bahsedeceğim.  Kendisi Yüksek Ziraat Mühendisi Dr. Aliye Demirkol. Ülkemize gelen 42 çeşit Avokado fidanını mercek altına alan ve saha çalışmaları sonucu 5-6 çeşidinin ülkemizde yetişir duruma gelmesini sağlayan ilk akademisyen.

Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Aliye Demirkol Avokado konusunda uzman ve doktorasını bu yönde gerçekleştirmiş ve Türkiye’de bu konuda ilk doktora çalışmasını yapan akademisyenimiz. Avokadonun A’ dan Z’ye her konusuna hâkim. Avokadonun 40 yıllık bilgisine sahip belki de tek isim.  Uzun yıllar BATEM’de çalışmalar gerçekleştirmiş. Öyle ki Türkiye’nin her yerinden ve yurt dışından bilgi almak için kapısını çalıyorlar. 42 çeşit avokadonun adaptasyon çalışmaları Aliye Hocamızın merceğinin altından geçerek, ülkemizde hangisinin yetiştirileceğine dair uzun araştırmalar ve çalışmalar sonucu bulunmuş. Uzun ve yorucu laboratuvar ve saha çalışmaları neticesi, ülkemiz de yetiştirilebilecek 5-6 çeşit Avokadonun mühendisi. Bugün ülkemizde üretilen ve sofralarımıza gelen beğenerek tükettiğimiz, kazanç elde ettiğimiz avokado meyvesinin çalışmaları ve sonucu için Dr. Aliye Demirkol hocamıza teşekkür ediyoruz.

 Dr. Aliye Demirkol, Antalya’da kendisine ait 9 dekar alanda, kendi bilgi, becerisi ve imkânlarıyla avokado üretimi tesisi kurarak avokado ve turunçgiller fidanları yetiştirmeye devam ediyor. Avokado konusunda çok fazla bilgiyi gazetemize paylaşan Demirkol, OECD raporlarına göre 2030 yılında dünyada en fazla yetiştirilen muz ve mangodan sonra avokado meyvesinin 3’ cü sıraya yükseleceğinin söylendiğini belirtiyor ve ekliyor “Avokado daha çok talep görüyor. Biz ülke olarak 80 milyona yetecek avokado üretemiyoruz. Yıllık resmi olmamakla birlikte 4-5 bin ton üretebiliyoruz. 20 bin ton üretebilirsek kişi başına bir tane avokado düşer.”   

Dr. Aliye Demirkol Hocamızla uzun uzun Avokado hakkında konuştuk. Buradan sadece özet geçmek istedim. Söyleşinin tamamı önümüzde ki hafta baskıya girecek Tarım Medya Gazetemizde ve Tarım Medya Youtube kanalımızda yayınlanacak. Bu çok değerli ve önemli bilgileri sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.