Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
2022-02-14 14:12:21

Kumluca, Finike ve Demre’de tarım

Ergin ÇEVİK

ergin.cevik74@hotmail.com 14 Şubat 2022, 14:12

Geçen hafta örtüaltı tarımda öncü bölgelerimizden Kumluca, Finike ve Demre’deydik. Hem üreticilerle hem de üreticilerin ürettikleri ürünlere pazar payı oluşturan sektör temsilcileriyle bir araya geldik. Sohbetler ettik. Çalışmaları hakkında bilgiler aldık. Oradaki yaşanan harekete bire bir şahit olduk. Herkesin ortak bir şikayeti var, oda girdi maliyetlerinin yüksekliği. Ama tüm zorluklara rağmen, hem esnafın, hem de bölge çiftçisinin yüzü gülüyor. Herkes işine odaklanmış, ürettiği ürünün kalitesini daha nasıl artırabilirim hesabında.

Bölgede sohbet ettiğimiz üreticiler ve yetkililer şunları ifade ettiler. Bölgenin çiftçisi tarım konusunda oldukça bilgili. Neyi ne zaman yapacağının bilincinde. Bitkide oluşabilecek hastalıktan tutunda, bununla ilgili alınabilecek her türlü önlemlere zamanında müdahale edecek, bilgi ve birikime sahip. Kumluca tarımının öncü olmasında bölge çiftçisinin bu bilgi ve birikimi çok önemli rol oynamakta.

Bölgede her türlü sebze yetişiyor. Domates, biber çeşitleri başta olmak olmaz 28 kalemde ürün yetişiyor. Bölgemizde çıkan ürünlerin çoğu Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor, hem de içi piyasanın ihtiyacını karşılıyor. Avrupa’ya ihracat konusunda, Kaliforniya biberi dışında her türlü biber çeşidi öncü durumda. Bu konuda oldukça iddialılar. Sözün özü dış pazara yüzde 70’lik ürün bu bölgeden gidiyor. En önemlisiyse ihracat yapmak isteyen her ihracatçı o bölgeye uğramak zorunda.

Bilindiği üzere örtü altı tarım ülkemizin birçok yerinde yapılıyor. Ancak kış aylarının en sert geçtiği Ocak, Şubat ve Mart aylarında örtü altı tarımın en doğru ve en kaliteli ürünün çıktığı yeri bu bölgede. Bunun nedeniyse, bölgenin rakımı deniz seviyesiyle bir olması. Buda bitkinin istediği ortamın oluşmasına neden oluyor.

Özelikle o bölgede üretilen domatesin aromasının yüksek olması, ürünün tercih sebebi. Aroma bakımından Güney Amerika’dan sonra, bölge 2’inci sırada. Yani İsrail ve Hollanda’yı geride bırakıyor. Ayrıca ürün kalitesi de yüksek. Bu kalitelerden dolaylı, o bölgede yetişen domatesin, diğer bölgelerde yetişen domatesler arasında fiyat farkı oluşturuyor. Bu özeliği 26 ülkeye ihraç edilmesine neden oluyor. Bölgede 52 bin dekar kapalı alan mevcut. Bunun yaklaşık olarak 35 bin dekarında domates yetişiyor.

Toparlayacak olursak, bölgenin ülke ekonomisine katkısı oldukça büyük. Adeta bacasız sanayi. 24 saat işleyen bir mekanizma mevcut. Bu bacasız sanayinin sekteye uğramaması için, eli nasırlı üreticilerin sesine kulak verilmeli.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.