Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
2024-01-11 15:13:03

Aksu’nun değişen meclis aritmetiği

Ergin ÇEVİK

ergin.cevik74@hotmail.com 11 Ocak 2024, 15:13

Bilindiği üzere Aksu Belediye Meclisi 25 üyeden oluşuyor. 2019 yılında gerçekleşen yerel seçimlerde meclisin 25 sandalyesine Cumhur İttifakı 13, Millet İttifakı ise 8 üyesini oturturken, geri kalan 4 sandalye de DSP’li üyeler oturarak şekillendi. Yani parti olarak baktığımız da AK Parti 8, MHP 5, İYİ Parti 6, CHP 2, DSP’ise 4 üyeyle, mecliste yerini aldı. Bu tablo nerdeyse 3 sene böyle devam etti.
Sonrası DSP’nin 2 meclis üyesi partilerinden istifa ederek bağımsız kalmayı tercih etti. Bu üyeler Mehmet Akif Ordu ile Mustafa Poyraz. Bu istifadan dolayı DSP’nin üye sayısı 2’ye düşerken, bağımsız üye sayısı 2 oldu.


Bu tablo da belli bir süre daha devam etti. Akabinde bir meclis oturumunda MHP’nin 2 meclis üyesi partilerinin grup kararını delerek, AK Parti grubunun aldığı karara destek vermesinden dolayı, MHP’den ihraç edildiler. İhraç kararının kesinleşmesiyle bu 2 üyenin partileriyle ilişkileri kesilince, bu üyelerde bağımsız kalmayı tercih etti. MHP’den İhraç edilen Emin Çağlar ile Osman Sarı’nın eklenmesiyle meclisin bağımsız üye sayısı 4’de yükseldi. MHP’nin 5 olan üye sayısı 3’e düştü.
Derken, İYİ Parti listesinde meclise giren Yunus Akpınar partisinden istifa ederek, 29 Mart 2023 tarihinde Ankara’da AK Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen bir törenle AK Parti saflarına geçti. Bu geçişten dolayı, İYİ Parti’nin 6 olan üye sayısı 5’e düşerken, AK Parti’nin 8 olan üye sayısı 9’a çıktı.


Sonrası MHP’nin grup sözcülüğünü yürüten Ali Alpay Bilge’nin vefatı. Aksu’yu yasa boğan bu vefattan dolayı MHP’nin 3 olan üye sayısı 2’ye düştü. Yedeklerden gelen ve AK Parti listesinden olan Ahmet Aydoğmuş’un meclise girmesiyle AK Parti’nin üye sayısı 10’a yükseldi.
Bu üzücü olaydan kısa bir süre sonra DSP’li Süleyman Özgür’de partisinden istifa ederek, AK Parti saflarına katıldı. Özgür’ün istifasıyla da DSP’nin sandalye sayısı bire düşerken, AK Parti’nin üye sayısı 11’e yükselmiş oldu.
Bu değişken tablo Aralık ayına kadar devam etti. Aralık ayının sonlarında, bu sefer 3 İYİ Parti meclis üyesi partilerinden istifa etti. Bu üyeler; Ahmet Gülcü, Harun Hor ile Nevzat Akcan. Bu istifalardan dolayı İYİ Parti’nin üye sayısı otomatikman 2’ye düştü. İstifa eden üyelerden Nevzat Akcan CHP saflarına geçerken, Harun Hor ile Ahmet Gülcü bağımsız kalmayı tercih ettiler.
Bu gelişmeler doğrultusunda, 2024 yılının ilk meclis oturumu olan Ocak ayı oturumu geçtiğimiz hafta gerçekleşti. Meclis tablosuna baktığımız zaman AK Parti’nin 11 üyesi bulunurken, CHP 3, MHP 2, İYİ Parti 2, DSP 1 üyeye sahip. Ayrıca 6 bağımsız meclis üyesi de mevcut.
Gelişmeler bu şekilde yaşanırken, 31 Mart 2024 yerel seçimlerine kadar Aksu Belediye Meclisi bu isimlerle 2 oturum daha yapacak. Bu zaman diliminde herhangi bir değişim yaşanıp yaşanmayacağını bilemiyoruz. 31 Mart seçimlerinden sonrada meclis aritmetiği yeniden şekillenecek.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.